Pratite nas

Iz Svijeta

‘Delo’: za neuspješnu tužbu protiv Hrvatske odgovorni Cerar i Erjavec

Objavljeno

na

Slovenska politika dugo je zanemarivala pravovremene savjete da ne ide u tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže, a za “politički” poraz pred sudom EU-a u Luksemburgu koji se za tužbu proglasio nenadležnim najviše odgovornosti snose Miro Cerar i Karl Erjavec, ocjenjuje ljubljansko “Delo” u subotu.

“Naša je vanjska politika još od vremena kad ju je vodio Erjavec bez koncepcije i strategije, inzistira na dogmatskim stajalištima, a njenim je akterima važno samo da politički prežive. U odnosima s Hrvatskom potrošili su sve, a i dalje bi htjeli glavom kroz zid”, kritična je u pokušaju racionalizacije “poraza” na sudu u Luksemburgu komentatorica Saša Vidmajer.

“Nakon što se tužba na sudu pokazala neuspjehom, službena politika sada samu sebe i sve nas želi uvjeriti da se ništa sudbonosno nije dogodilo. Ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je kao predsjednik bivše vlade iznudio odlazak na sud, sada čak tumači da je presudom zadovoljan”, navodi Vidmajer, no dodaje da je Ljubljana pravodobno dobivala signale i upozorenja da tužbom neće postići ono što želi, te da bi od tog načina trebala odustati.

“Ignorirali su se tihi savjeti, na primjer Njemačke, da se od ideje o tužbi odustane, a da je izabran pogrešan pravni put govorio je i predsjednik suda EU-a Koen Lenaerts. No, ministar se radije okružio ljudima koji o diplomaciji nemaju pojma, ali su gladili njegov ego. Ovo nije prva tužba koju je izgubio, valja se samo sjetiti presude Europskog suda za ljudska prava vezane na devizne depozite hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci. Tužbe su suicidalni potezi, komentirao je ovih dana jedan diplomat, dodavši da Slovenija sudske sporove gubi jedan za drugim, te da to zemlji oduzima vjerodostojnost i ugled”, navodi u komentaru vodeći slovenski list.

Iako u pravnom smislu, tvrdi “Delo”, Slovenija odbacivanjem tužbe nije izgubila jer i dalje ustraje na tome kako je arbitražna presuda o granici i dalje obvezujuća prema međunarodnom pravu i da je granično pitanje riješeno, pa odluku arbitara samo treba provesti na trerenu, čini se da je izgubljeno mnogo u političkom smislu i da su oslabljene političke pozicije.

“Bojimo se da smo izgubili ono najviše, a to je kontakt s otvorenim morem. To je Sloveniji dodijelila arbitraža, prema međunarodnom pravu, načelu dobrosusjedskih odnosa i načelu pravičnosti. Ukoliko bi sada Slovenija ušla u bilateralne pregovore, Hrvatska bi deklarativno tražila manje ispravke arbitražnog rješenja, ali bi zapravo inzistirala samo na jednom interesu: priječila Sloveniji pristup otvorenom moru. Zato, za Sloveniju i dalje kao najbolja strategija ostaje to da inzistira na arbitražnoj presudi i da čeka na bolja vremena”, zaključuje u komentaru “Dela” Vidmajer. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Hrvati mogu u Austriju bez radnih dozvola, ali posla nema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Austriju od 1. srpnja mogu bez radnih dozvola, no u toj zemlji posla više nema ni za domaće, piše u četvrtak Večernji list.

Austrija je bila jedina članica Europske unije koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate punih sedam godina, koliko je vremena prošlo otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Otvaranje tržišta rada događa se za obje zemlje u bitno promijenjenim okolnostima, Austrija ima najveću stopu nezaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata te posla više nema ni za domicilno stanovništvo, dok se i u Hrvatskoj nova radna mjesta broje na prste.

Da nije bilo korone, Hrvatska bi danas imala barem 60.000 zaposlenih više nego što ih ima sada. Prvi su kod nas s tržišta otpali stranci, ali i domaća sezonska radna snaga koja se zapošljavala na Jadranu.

Austrijske vlasti ističu da se posljednjih sedam godina u Austriju doselilo 13.000 hrvatskih državljana, a u trenutku potpunog otvaranja tržišta i za Hrvate u Austriji je ukupno bilo zaposleno 33.400 hrvatskih državljana, najvećim dijelom u turizmu, industriji, trgovini i građevinskom sektoru.

Bez posla i s prijavom na tamošnjem uredu za nezaposlene je oko 7000 hrvatskih građana od približno 83.000 vlasnika hrvatskih putovnica koji žive u Austriji. Njih oko 46.000 rođeno je u Hrvatskoj. U toj zemlji 9 posto radne snage dolazi iz neke od drugih članica EU.

Austrija sada ne očekuje masovniji dolazak hrvatskih radnika, a pojedini analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti i obrnuti trend – povratak iseljenih njihovim kućama, i to ne samo iz Austrije nego i iz drugih europskih država, donosi Večernji list. (Hina)

Ivica Šola: Hrvati, i ne samo Hrvati, sve masovnije napuštaju Irsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Wahington poziva Tursku da ne pretvori Aju Sofiju u džamiju

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

“Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine”, dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku “iznenađuju” te izjave i dodao da “nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima”.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari