Pratite nas

Reagiranja

Demantij gospodina Zorislava Lukića

Objavljeno

na

U skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 40) u cijelosti objavljujemo demantij gospodina Zorislava Lukića:

[ad id=”93788″]

Pozivam vas da u skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 40) objavite ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena moja prava i interesi u članku koji ste objavili 2. siječnja 2016. pod naslovom Mogu li kadrovi Slavka Goldsteina zadržati nadzor nad hrvatskom kulturom?.

U članku od 2. siječnja 2016. neistiniti su ovi navodi:

  1. Nije istina da se u Matici hrvatskoj „banči i čuje kanonada šampanjaca u čast novog ministra kulture, Zorislava Lukića“. Istina je da nitko i nikada sa mnom nije razgovarao o tome da bih bio ministar kulture.
  1. LukicNije istina da je Slavko Goldstein „ugradio Zorislava Lukića u Maticu hrvatsku“. Prije svega, Slavko Goldstein nije bio član upravnih tijela Matice hrvatske, pa to nije mogao učiniti. Osim toga, iz HSLS-a sam istupio 1995. nakon ozbiljnog sukoba s vodstvom, koji se pretvorio i u veliku političku aferu kojom se bavilo posebno saborsko istražno povjerenstvo te je nezamislivo da bi moje „ugrađivanje“, tj. zapošljavanje u Matici hrvatskoj nakon tako žestokog sukoba podupirao netko iz HSLS-a, pa ni Slavko Goldstein. Nadalje, u Matici hrvatskoj zaposlio sam se 1997. godine, kada sam već bio član HDZ-a, pa se postavlja logično pitanje zašto bi me Goldstein kao takvoga „ugrađivao“ u Maticu hrvatsku.

Neistinit je i nastavak navoda koji kaže „mijenjanje HSLS političkog dresa išlo je poslije samo od sebe, zapravo preko Drage Prgometa i još od javnosti sakritih suradnika“. Kao što sam već naveo, iz HSLS-a istupio sam 1995, a ujesen iste godine pristupio sam HDZ-u, predajući pristupnicu tadašnjem predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Boži Biškupiću a ne preko nekakvoga skrivenog suradnika. Dragu Prgometa sam upoznao tek 2012. ili 2013, stoga nije mogao imati nikakav utjecaj na moj prijelaz iz HSLS-a u HDZ.

  1. Navodi koji govore kako je „Matica 2012. teško okrivljena da je autorske honorare isplaćivala preko fiktivnih studentskih ugovora i na taj način izvlačila stotine tisuća kuna godišnje… Istraga govori o 2,5 milijuna kuna tako isplaćenih u samo 5 godina“ u potpunosti su neistiniti.

Matica hrvatska nije okrivljena, već su mjerodavna tijela nakon temeljite istrage odbacila sve navode iz kaznene prijave koju je protiv Matice podnio bivši, otpušteni zaposlenik. Spomenuta suma od 2,5 milijuna kuna samo je izmišljena konstrukcija dotičnoga bivšeg zaposlenika, koja je, kao i cijela njegova kaznena prijava, odbačena.

  1. Neistinita je i tvrdnja „Takva se praksa i nakon podignute optužnice i policijskih izvida 2012. godine do danas nastavila“. Prije svega, kao što je već i navedeno, nikakve protuzakonite prakse nije bilo pa nije mogla biti ni nastavljena. Nadalje, niti protiv Matice hrvatske, kao niti protiv mene, nije podignuta nikakva optužnica, već je prethodno spomenuta kaznena prijava u potpunosti odbijena.
  1. I ova je tvrdnja iz članka neistinita: „Nespretnošću Zorislava Lukića Matica hrvatska bi mogla izgubiti svoju Palaču“. Ni moja malenkost, kao ni bilo koji drugi član uprave Matice hrvatske od 1959. do danas nije odgovoran za to što je današnja državna administracija provela odluku o nacionalizaciji Palače Matice hrvatske iz 1959. Naime odluka o nacionalizaciji iz 1959. nikada nije postala pravomoćna, pa nitko nije ni poduzimao neke korake u vezi s time. U ovome slučaju radi se o nepredvidivom pravnom nasilju nad pravom vlasništva nezabilježenom u današnjem civiliziranom svijetu te odgovornost za to snose samo današnja sudska i izvršna hrvatska vlast.
  1. Potpuna je laž i ovo: „Zorislav Lukić se sada gnjezdi u krugovima bliskim HDZ-u ne bi li stranka na vlasti pokrila i utišala policijsku istragu o poslovanju u Matici hrvatskoj“. Član sam HDZ-a već više od dvadeset godina pa se mogu „gnijezditi“ samo unutar HDZ-a a ne u krugovima bliskim HDZ-u. Osim toga, nikakve policijske istrage o poslovanju Matice hrvatske nema, a ona koja je bila, završila je i pokazala da u našem poslovanju ne kršimo zakone.

Uz pozdrav,

Zagreb, 4. siječnja 2016.

Zorislav Lukić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Da pukneš od smijeha. ‘Svi’ su korumpirani osim Mrsića! Što čeka DORH?

Objavljeno

na

Bivši šef stožera u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića i bivši liječnik Ivice Račana, notorni Mirando Mrsić, „zasluženo“ je dobio nekoliko stranica intervjua u jednim dnevnim novinama (Večernji list, 21. srpnja 2019.). Šef Demokrata, kako ga nazivaju, koji inače više ništa ne predstavlja u hrvatskoj politici, skrenuo je pozornost na svoju malenkost objedama, klevetama i marginaliziranjem, prije svega, HDZ-a, a potom i hrvatskih branitelja i stradalnika. Za Vladu Andreja Plenkovića kaže da je „najkorumpiranija vlada od svih do sada“.

To drugim riječima znači da su sve bile korumpirane, samo neke više, druga manje, pa i ona u kojoj je sjedio ovaj politikant. Ne znamo je li ovo čitaju i oni u DORH-u i Uskoku, jer ako je to točno, onda su oni na potezu, a Mrsić je dužan reći sve što zna, ili pak ako to nije istina, ili se ne može dokazati, onda neka kazneno odgovara što širi takve navodne dezinformacije. Također ističe da nema sitnih i velikih afera, da ljudi znaju da se od plaće ne mogu kupovati vile, da im ministri bahato pljuju u lice i poručuju da beru lavandu ako žele biti bogati. (Sve je to nažalost istina.) Za Plenkovića kaže da je „velika prevara“, da se okružio poslušnicima, te uveo u vladu hrpu korumpiranih i nesposobnih ministra. Za njega je HDZ potpuno nezasluženo prisvojio domoljublje, jer da su u rat išli lijevi i desni i da je toj stranci uspjela priča da su oni čuvari domoljublja, u čemu veliku ulogu igraju i neke braniteljske udruge. (Ne, „čuvari domoljublja“ su on i Račanovi komunisti, koji ni onda ni danas nisu željeli i ne žele Hrvatsku!). Nije mu pravo što je HDZ braniteljima dao  neka prava na koja ostali građani, s pravom, negoduju i reagiraju. Ne slaže se ni s braniteljskim mirovinama, jednom riječju ne slaže se ni sam sobom!

A građani, da ga pitamo, ne negoduju što takvi kakav je i on rijetko dolaze u hrvatski Sabor, a plaćani su kao da rade „dan i noć“?

S druge pak strane ovaj politički kameleon ima velike simpatije za Ivu Josipovića, a poglavito za Zorana Milanovića, za kojeg misli da je najbolji predsjednički kandidat. Čak su, veli, i tijela Demokrata (koji ništa ne predstavljaju u hrvatskoj politici!) na njegov prijedlog  podržala kandidaturu Milanovića za predsjednika RH. Po njemu, koji je među ostalim itekako zaslužan što nam je jedno vrijeme na čelu države bio i žalosni i jadni Josipović, Milanović izaziva, što drugi ne (?) emocije kod građana , ali ne pjevanjem ili paradiranjem. Posljednjih pet godina, oštar je Mrsić, gledamo estradizaciju funkcije predsjednika države. Kolinda Grabar Kitarović,  po njemu, nema stav ni o notornim povijesnim činjenicama, već se može reći da joj je mandat bio „u ništa“.

Stoga treba na vlast ponovno dovesti nekog „prekaljenog“ komunistu i udbaša, koji  će imati jasan stav, ne samo o povijesti nego i o svemu drugom.

A nakon Josipović, Milanović je taj koji se može „ugurati“ u ovakav, inače nama iznimno dobro poznati kalup.

Kad su ga pitali: zašto doktori ulaze u politiku, odgovorio je da je razlog što ne žele da se politika bavi njima!

Prije Domovinskoga rata, Mrsić je studirao u Americi, ali kad su krenuli prvi balvani vratio se u Hrvatsku. Tko je prije 1990. mogao studirati u Americi, valjda samo oni koji su bili na popisu Udbe, ili pak vjerni politici Račana i njegovih kompanjona!

Nakon povratka iz SAD-a, u Hrvatskoj ga je čekala sjajna politička karijera, tim prije jer je očito bio provjeren KPJ-SDP kadar. Kad su ga u SDP-u „nogirali“, jer im je svojim političkim bedastoćama očito kvario ugled, nije se vratio u zdravstvo, kamo pripada, već natrag u politiku, u nekakve Demokrate, koji imaju članova kao jedna malo veća obitelj. Mandat nije želio vratiti, baš kao ni drugi, već je prigrlio saborsku plaću i privilegije, jer sad se on očito po političkoj liniji bavi svojim kolegama u zdravstvu, „pomaže“ da ono bude bolje i kvalitetnije, umjesto da se pokrije preko glave i utihne.

Baš zahvaljujući takvim politikantima, hrvatska politika je tu gdje jeste. Kad vas izbace iz jedne stranke vi osnujete novu, zadržite saborsku fotelju i sve privilegije, postanete „nezavisni“ i dalje poput Mrsića lupetate i dajete savjete, kao da smo zaboravili gdje je sve taj bio i što je radio.

Dovoljno se prisjetiti da je u Vladi Zorana Milanovića bio ministar rada i mirovinskog sustava te da je njegovim radom i zalaganjem otpočela agonija u ovim sektorima.

Pametnom dosta.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Škoro odgovorio: Primio sam 135.000 kuna otpremnine i sve je po zakonu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat odgovorio na tvrdnje tjednika Novosti da je odlazeći iz tvrtke Orfej 1999. nezakonito dobio 350.000 kuna

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro reagirao je na tvrdnje tjednika Novosti Srpskog narodnog vijeća da je 1999. godine, odlazeći s čelne pozicije u HRT-ovoj diskografskoj kući Orfej, nezakonito primio otpremninu od 350 tisuća kuna. Iz dokumenata koje nam je Škoro dao na uvid proizlazi da je otpremnina koju je primio iznosila ukupno 135.600 kuna, dakle ni polovicu svote koju navode Novosti, te da je isplaćena na temelju sporazumnog raskida ugovora o radu s HRT-om.

Sporazumni raskid potpisao je tadašnji direktor HRT-a Ivica Vrkić, koji danas izjavljuje da se ne sjeća da je sa Škorom bilo što potpisao.

U prilog tezi da odlazeći iz Orfeja Škoro nije učinio ništa protuzakonito, iz njegova stožera prilažu doznaku iz tadašnjeg Zavoda za platni promet na kojoj je vidljivo da je HRT Škori 24. rujna 1999. isplatio 135.600 kuna, a kao svrha doznake navodi se isplata otpremnine u skladu s ugovorom o plaći. U ugovoru o raskidu sporazuma o plaći koji je potpisao Vrkić piše, pak, da će HRT Škori isplatiti otpremninu u skladu s ugovorom, dok se u ugovoru o plaći navodi da će mu HRT, u slučaju da bude razriješen prije isteka četverogodišnjeg mandata i nakon toga ne ostane u radnom odnosu s Orfejem, HRT isplatiti otpremninu u visini od 12 neto plaća.

Zanimljivo, i u nalazu državne revizije na koji se pozivaju Novosti vidi se da je ugovorena otpremnina u iznosu 12 neto plaća, kao i da je Škorina plaća iznosila 11.300 kuna, no revizor zatim navodi da je isplata izvršena s računa HRT-a u iznosu od 350.854,01 kunu. Ne tvrdi se, međutim, da je isplaćena veća otpremnina od ugovorene, nego se HRT-u zamjera to što je Škoro razriješen na vlastiti zahtjev zbog čega, tumači revizor, nije imao pravo na otpremninu.

U Škorinu ugovoru o plaći, kojim je ugovorena otpremnina u slučaju da bude razriješen, navodi se da Škoro pravo na otpremninu gubi samo ako nakon razrješenja ostane u radnom odnosu ili u slučaju kršenja obveza iz radnog odnosa. To je li razriješen na vlastiti zahtjev po ovom ugovoru ne igra nikakvu ulogu pa je nejasno na temelju čega je revizor uopće zaključio da je Škoro razrješenjem trebao ostati bez otpremnine. Uz to, revizija se ne poziva ni na bilo kakav dokument koji bi potvrdio da je Škoro osobno tražio razrješenje.

Državna je revizija utvrdila i da je Orfej bio dužan refundirati HRT-u isplaćenu otpremninu budući da je bila isplaćena s HRT-ova umjesto s Orfejeva računa i naložila HRT-u da iznos otpremnine naplati od Orfeja, a ne od Miroslava Škore. Škoro, pak, tvrdi da on u posljednjih 20 godina nikad nije zaprimio zahtjev za povrat otpremnine ni od HRT-a ni od Orfeja.

Ostatak nalaza Državne revizije odnosio se uglavnom na financijske i računovodstvene nepravilnosti vezane za odnos s Orfejem kao društvom u stopostotnom vlasništvu HRT-a, ponajprije pri pružanju usluga javne radiotelevizije Orfeju kao vlastitoj tvrtki kćeri bez naknade, a među kojima dominiraju usluge oglašavanja. Pojednostavljeno, HRT je reklamirao Orfej koji je u njegovu vlasništvu, a da nije naplatio te usluge, piše VečernjiList

Novosti su u svom tekstu “Ne dirajte mi glavnicu” problematizirale i stambeni kredit od 120 tisuća tadašnjih njemačkih maraka uz povlaštenu kamatu od 5 posto koji je Miroslav Škoro dobio od HRT-a. Iz Škorina stožera upozoravaju, međutim, na činjenicu da je taj kredit odobrilo Vijeće HRT-a, što je vidljivo i iz teksta u Novostima, te dodaju da je Škoro taj kredit otplatio već u srpnju 1999., iako je otplatni rok bio 15 godina.

– Kad sam se odlučio kandidirati za predsjednika, itekako sam bio svjestan što to znači. Ne bih se kandidirao ni predlagao Zakon o podrijetlu imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine da imam što skrivati. Ali volio bih kad bismo o svemu, pa i o mojoj imovini i poslovima, razgovarali na temelju činjenica, a ne nečijih fantazija – komentirao je Škoro za Večernji list, uz poruku da će rado odgovoriti na sva pitanja koja zanimaju javnost, ali i pravno se zaštititi od namjerno plasiranih laži i podmetanja.

 

Škoro: Kad ti Pupovčeve Novosti daju naslovnicu, to je najbolja referenca da si na pravom putu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari