Pratite nas

Reagiranja

Demantij gospodina Zorislava Lukića

Objavljeno

na

U skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 40) u cijelosti objavljujemo demantij gospodina Zorislava Lukića:

[ad id=”93788″]

Pozivam vas da u skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 40) objavite ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena moja prava i interesi u članku koji ste objavili 2. siječnja 2016. pod naslovom Mogu li kadrovi Slavka Goldsteina zadržati nadzor nad hrvatskom kulturom?.

U članku od 2. siječnja 2016. neistiniti su ovi navodi:

  1. Nije istina da se u Matici hrvatskoj „banči i čuje kanonada šampanjaca u čast novog ministra kulture, Zorislava Lukića“. Istina je da nitko i nikada sa mnom nije razgovarao o tome da bih bio ministar kulture.
  1. LukicNije istina da je Slavko Goldstein „ugradio Zorislava Lukića u Maticu hrvatsku“. Prije svega, Slavko Goldstein nije bio član upravnih tijela Matice hrvatske, pa to nije mogao učiniti. Osim toga, iz HSLS-a sam istupio 1995. nakon ozbiljnog sukoba s vodstvom, koji se pretvorio i u veliku političku aferu kojom se bavilo posebno saborsko istražno povjerenstvo te je nezamislivo da bi moje „ugrađivanje“, tj. zapošljavanje u Matici hrvatskoj nakon tako žestokog sukoba podupirao netko iz HSLS-a, pa ni Slavko Goldstein. Nadalje, u Matici hrvatskoj zaposlio sam se 1997. godine, kada sam već bio član HDZ-a, pa se postavlja logično pitanje zašto bi me Goldstein kao takvoga „ugrađivao“ u Maticu hrvatsku.

Neistinit je i nastavak navoda koji kaže „mijenjanje HSLS političkog dresa išlo je poslije samo od sebe, zapravo preko Drage Prgometa i još od javnosti sakritih suradnika“. Kao što sam već naveo, iz HSLS-a istupio sam 1995, a ujesen iste godine pristupio sam HDZ-u, predajući pristupnicu tadašnjem predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Boži Biškupiću a ne preko nekakvoga skrivenog suradnika. Dragu Prgometa sam upoznao tek 2012. ili 2013, stoga nije mogao imati nikakav utjecaj na moj prijelaz iz HSLS-a u HDZ.

  1. Navodi koji govore kako je „Matica 2012. teško okrivljena da je autorske honorare isplaćivala preko fiktivnih studentskih ugovora i na taj način izvlačila stotine tisuća kuna godišnje… Istraga govori o 2,5 milijuna kuna tako isplaćenih u samo 5 godina“ u potpunosti su neistiniti.

Matica hrvatska nije okrivljena, već su mjerodavna tijela nakon temeljite istrage odbacila sve navode iz kaznene prijave koju je protiv Matice podnio bivši, otpušteni zaposlenik. Spomenuta suma od 2,5 milijuna kuna samo je izmišljena konstrukcija dotičnoga bivšeg zaposlenika, koja je, kao i cijela njegova kaznena prijava, odbačena.

  1. Neistinita je i tvrdnja „Takva se praksa i nakon podignute optužnice i policijskih izvida 2012. godine do danas nastavila“. Prije svega, kao što je već i navedeno, nikakve protuzakonite prakse nije bilo pa nije mogla biti ni nastavljena. Nadalje, niti protiv Matice hrvatske, kao niti protiv mene, nije podignuta nikakva optužnica, već je prethodno spomenuta kaznena prijava u potpunosti odbijena.
  1. I ova je tvrdnja iz članka neistinita: „Nespretnošću Zorislava Lukića Matica hrvatska bi mogla izgubiti svoju Palaču“. Ni moja malenkost, kao ni bilo koji drugi član uprave Matice hrvatske od 1959. do danas nije odgovoran za to što je današnja državna administracija provela odluku o nacionalizaciji Palače Matice hrvatske iz 1959. Naime odluka o nacionalizaciji iz 1959. nikada nije postala pravomoćna, pa nitko nije ni poduzimao neke korake u vezi s time. U ovome slučaju radi se o nepredvidivom pravnom nasilju nad pravom vlasništva nezabilježenom u današnjem civiliziranom svijetu te odgovornost za to snose samo današnja sudska i izvršna hrvatska vlast.
  1. Potpuna je laž i ovo: „Zorislav Lukić se sada gnjezdi u krugovima bliskim HDZ-u ne bi li stranka na vlasti pokrila i utišala policijsku istragu o poslovanju u Matici hrvatskoj“. Član sam HDZ-a već više od dvadeset godina pa se mogu „gnijezditi“ samo unutar HDZ-a a ne u krugovima bliskim HDZ-u. Osim toga, nikakve policijske istrage o poslovanju Matice hrvatske nema, a ona koja je bila, završila je i pokazala da u našem poslovanju ne kršimo zakone.

Uz pozdrav,

Zagreb, 4. siječnja 2016.

Zorislav Lukić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Dok Most nije učinio ništa, mi sustavno pratimo pregovore: Srbija će morati striktno ispuniti sve obveze!

Objavljeno

na

Objavio

Najoštrije odbacujem optužbe za „veleizdaju“ i tobožnje pogodovanje interesima Srbije! Nikola Grmoja ima obraza tako klevetati i vrijeđati premda Most, dok je sudjelovao u vlasti, nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23! – istaknula je potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Na početku konferencije podsjetila je na osnutak Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, koje toliko spominje Grmoja, Mostov agresivac i dežurni provokator:

– Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica jest da je tada Most bio na vlasti. Zašto njihov ministar pravosuđa, u biti najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja?! A što je apsolutno mogao i imao pravo na to!

Za razliku od Povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 – nastavila je Pejčinović Burić – mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa:

– Moramo i ostala pitanja držati pod lupom. Zato naša Vlada ima sveobuhvatan i proaktivan pristup: aktivirali smo mehanizam koordinatora za rješavanje svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom i obnovili rad pripadnih međudržavnih komisija.

Dodala je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije te podsjetila da su poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava) te poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) ključni za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu:

– Zastupnici Mosta optužili su Vladu i moje Ministarstvo za, ni manje ni više, nego „veleizdaju“. To su teške, neprimjerene riječi i čiste laži, pogotovo u kontekstu svega onog što radimo po pitanju praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom. Takvim banalnim „tumačenjima“ pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, što Mostu ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i ipak bi trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora.

Ministrica je naglasila da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome ni s kim nećemo pregovarati:

– Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kroz redovne koordinacijske mehanizme, pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije i stalnu komunikaciju nadležnih tijela RH s tom državom. U okviru toga MVEP, zajedno s drugim nadležnim ministarstvima,  redovito procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH – koje pak komunicira u relevantnim institucijama EU-a. Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti ispunjavanje svih mjerila.

Pet godina bez zatvorenog poglavlja

Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i problem tzv. regionalne jurisdikcije. Upozorila je da je pristupanje Europskoj uniji vrlo složen proces:

– Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njihov kadar Ante Šprlje.

Ministrica Pejčinović Burić komentirala je i današnju tiskovnu konferenciju zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i eurozastupnice Ruže Tomašić, na kojoj su pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

– Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa Tomašić radila više od pet godina u Strasbourgu i Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Penava: SDSS je izašao s informacijama suprotnima policijskom izvješću

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u petak da od sukoba pripadnika navijačkih skupina kakav se dogodio u srijedu u Vukovaru, pri čemu je lakše ozlijeđen maloljetnik, Vukovar ima većih problema na koje je, kako je rekao, ukazao u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

“Prema službenom policijskom izvješću u Vukovaru se prije dva dana dogodio sukob različitih navijačkih skupina što je, nažalost, periodična pojava u Vukovaru, bilo prema navijačkom, nacionalnom ili drugom osnovu. To je za svaku osudu i svi ćemo se u tome složiti, rekao je Penava i ponovio kako u Vukovaru ima puno većih problema.

“To je nepoštivanje hrvatske himne, nedozvoljavanje djeci da prime poklon paketiće za Božić i dijeljenje te iste djece, neučenje povijesti iz povijesti o Domovinskom ratu i u konačici posjet osuđenim ratnim zločincima. Tu kreću naše nevolje. To su potezi koji se uporno ignoriraju i o kojima javnost ništa ne zna. I tu moramo biti iskreni i reći jesmo li društvo koje te pojave osuđuje ili ne”, rekao je Penava u izjavi novinarima ne želeći odgovarati na novinarska pitanja.

Vukovarski gradonačelnik optužio je SDSS da je vrlo spretno iskoristio incindent koji se u srijedu dogodio u Vukovaru da, kako je rekao, ta stranka istupi u javnosti suprotno policijskom izvješću i ocijenio kako “očito SDSS ne zanima puno toga što je službeno u državi, kako policijska izvješća, tako i nastavne teme iz povijesti”.

U srijedu je u Vukovaru došlo do sukoba između više maloljetnih osoba pri čemu je jedna osoba ozlijeđena. Policija je navela kako je nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine naspram tri pripadnika druge navijačke skupine uslijedio fizički sukob dvojice maloljetnika, u kojem je jedan lakše ozlijeđen.

Neslužbeno je potvrđeno kako je u srijedu na autobusnoj postaji u Vukovaru nekoliko maloljetnika fizički napalo također maloljetnog učenika vukovarske Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku i ćirlićnom pismu, lakše ga ozlijedivši.

Pojedini mediji slučaj dovode u vezu s ozračjem koje se stvorilo u Vukovaru nakon što je u ponedjeljak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio kako je u Hrvatskoj na djelu “puzajuća velikosrpske agresija” kojoj je Vukovar “epicentar”. Između ostalog Penava je prozvao učenike Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku jer na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana hrvatska himna.

Također je gradskim web stranicama objavio snimku na kojoj se to vidi.

(Hina)

 

Penava o optužbama iz SDSS-a: Ti ljudi kreiraju kaos i sada se čude ako nešto ne štima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari