Connect with us

Hrvatska

Demografska strategija do 2033. godine

Objavljeno

-

Foto: twitter

U završnoj je fazi najnovija, šesta demografska strategija RH, dokument koji bi se uskoro mogao naći u javnoj raspravi, piše u subotu Jutarnji list.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje, u njoj kratkoročno neće biti propisana mjera prema kojoj bi roditelji primali naknadu u visini pune plaće i tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, niti će biti propisana mjera besplatnih vrtića i jaslica, što su stručnjaci u radnoj skupini tražili.

Koje će mjere biti propisane i kako dokument izgleda, pokušali smo saznati u Središnjem državnom uredu za demografi ju i mlade, kojem je na čelu državna tajnica Željka Josić, no na niz naših pitanja dobili smo samo šturi, općeniti odgovor u kojem se navode fraze o željenim pozitivnim demografskim trendovima bez navođenja načina na koje bi se takvi trendovi trebali ostvariti.

– Izrada Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. u završnoj je fazi. Trenutačno se provodi postupak prethodnog vrednovanja dokumenta nakon čega slijedi konačno usuglašavanje s radnom skupinom i koordinacijskim tijelom te upućivanje u postupak esavjetovanja.

Jedan od ciljeva Strategije jest unaprijediti obiteljsku politiku i stvoriti uvjete za bolju kvalitetu života obitelji. Strategija je usmjerena na ključne ciljeve kojima se nastoje omogućiti pozitivni demografski trendovi te obuhvaća široko područje intervencije koje zahtijeva međuresornu suradnju svih tijela državne uprave, lokalne i županijske samouprave – odgovorili su.

Premijer Andrej Plenković, koji je krenuo s predizbornim aktivnostima, najavio je prošli mjesec da će se baviti trima temama budućnosti. Prva će biti energetika i klimatske promjene, druga je digitalna transformacija, a treća “najvažnija tema opstanka hrvatskog naroda – demografska revitalizacija”.

Ovo će, podsjetimo, biti šesti dokument demografske politike, a svim dosadašnjima zajedničko je da niti jedan nije proveden, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari