Connect with us

Iz Svijeta

Demokrati žele da Washington postane 51. američka savezna država

Objavljeno

-

Uz podršku Joea Bidena i kontrolu koju imaju u Kongresu, demokrati su u ponedjeljak pojačali kampanju kako bi dali status države saveznom glavnom gradu Washingtonu, što bi moglo poremetiti odnos snaga u Sjedinjenim Državama.

“S demokratima u Zastupničkom domu, Senatu i Bijeloj kući, nikada nismo bili tako blizu statusa države za Washington”, rekla je Eleanor Holmes Norton, koja predstavlja grad u Zastupničkom domu.

Pošto savezna prijestolnica nije država, ta parlamentarna zastupnica ima samo status promatračice i nema pravo glasa u Kongresu, niti za tekstove koji se izravno odnose na birače, poput teksta o kojem je raspravljalo u ponedjeljak o planu zakona kojim bi Washington postao 51. američka država.

Demokrati kritiziraju kršenje temeljnih prava stanovnika. Njegovih više od 700.000 stanovnika plaćaju savezne poreze, po osobi više nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi, inzistiraju demokrati. Regrutiraju ih u vojsku i oni glasaju na predsjedničkim izborima, ali nemaju utjecaj na Kongres.

U lipnju 2020. Zastupnički dom je već odobrio zakon koji Washingtonu daje status države. To je povijesni presedan postignut samo glasovima demokrata, ali je ostao mrtvo slovo na papiru u Senatu, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca.

Kad bi postao država, Washington bi imao dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu.

Ta mogućnost užasava republikance jer je u Washingtonu “92 posto stanovnika” u studenome glasalo za Joea Bidena.

Republikanci podsjećaju da je specifični status “District of Columbia” izdiferenciran, jer se tamo nalaze sjedišta savezne vlasti, kako bi se izbjegao “utjecaj države”.

Tijekom osnivanja Sjedinjenih Država u XVIII. stoljeću, utemeljitelji su željeli uspostaviti sjedište savezne vlade izvan 13 prvih država kako bi izbjegli sukobe. Ustav je 1790. predviđao stvaranje “okruga” izravno pridruženog središnjoj vlasti.

Zbog tog jedinstvenog statusa stanovnici Washingtona nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu.

Organizacija za građanska prava ACLU drži da se radi o “pitanju rasne ravnopravnosti” jer oko 45 posto stanovnika Washingtona danas su Afroamerikanci, nakon što su desetljećima bili u većini.

Svjedočeći pred odborom afroamerička gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je izjavila da je status grada rezultat “rasističkih pokušaja potkapanja rastućeg i naprednog crnog grada” sprečavajući ih da glasaju u Kongresu.

“Nakon godina stagnacije i ravnodušnosti prema pravima stanovnika DC-a sada postoji stvarna podrška ovoj inicijativi”, izjavila je demokratska zastupnica koja je vodila rasprave, Carolyn Maloney.

Anketa centra “Data For Progress” vođena u veljači je pokazala da većina američkih birača (54 posto) drži da bi Washington trebao postati država, što je rekordna podrška.

Predsjednik Joe Biden podržava tu inicijativu, jer drži da stanovnici “zaslužuju biti predstavljeni”, naglasila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Novi plan zakona predstavljen u ponedjeljak bi trebao bit i glatko prihvaćen u Zastupničkom domu zahvaljujući glasovima demokrata, ali u Senatu će to biti kompliciranije.

Demokrati tamo imaju tijesnu većinu i za prolaz im treba podrška deset republikanaca. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari