Pratite nas

Herceg Bosna

DEN HAAG: Konačno uložene žalbe, presuda u lipnju 2017.

Objavljeno

na

Odvjetnički timovi bivših visokih dužnosnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane koji su prvostupanjskom presudom u svibnju 2013. nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora, predali su Haaškom tribunalu žalbe na ovu presudu te time završili najveći dio posla s ciljem obaranja teza Tužiteljstva, a pogotovo onih o postojanju navodnog udruženog zločinačkog pothvata i u kojima traže oslobađanje svojih branjenika.

Haska-sestorka-prlic8
Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka, potvrdila je za dnevni list kako su žalbe uložene te da sada slijedi uobičajena prepiska obiju strana; odnosno, prvo će tužitelj odgovoriti na žalbe odvjetnika nakon čega obrana ponovno odgovara Tužiteljstvu, s tim da prepiska završava odgovorom tužitelja na odgovor odvjetnika.

Prepiska i replike

Nakon replika i odgovora, za što će sigurno biti potrebno još nekoliko mjeseci, Žalbeno vijeće bi konačno moglo početi odlučivati o žalbama, pri čemu su procjene kako bi do toga moglo doći u lipnju ove godine. Tada jedino ostaje čekati suce koji će pripremati donošenje drugostupanjske presude.

Prema svemu sudeći, raditi će se o vrlo dugom i iscrpnom razdoblju budući da je predmet sam po sebi izuzetno kompleksan s mnoštvo dokaznog materijala i stotinama izjava svjedoka.

Ilustracije radi, presuda koja je objavljena krajem svibnja 2013. godine sadrži čak 2629 stranica u šest svezaka i s četiri dodatka – izdvojenim mišljenjima sudaca, dok se i u samim žalbama predočava niz argumenata obrane kojima osporava ključne teze Haaškog tužiteljstva na osnovi kojih je i donesena presuda. Iako se još uvijek radi o tajnom dokumentu, iz ranijih istupa odvjetnika već se znalo kako će se žalba fokusirati na obaranje teze udruženog zločinačkog pothvata kao i teze o etničkom čišćenju, međunarodnom sukobu  i okupaciji.

Između ostalog, obrane su tada navele kako je došlo do krivog tumačenja namjere i svrhe osnivanja Herceg Bosne, kao i HVO-a, a i samim tim i načina funkcioniranja institucija, odnosno političkih struktura, vojske i administracije. Opsežnog posla koji predstoji sucima svjesni su svi u Haaškom tribunalu, tako da ne čudi izjava njegovih čelnih ljudi kako će odluka u žalbenom postupku protiv presude Jadranku Prliću i ostalima biti donesena polovicom 2017. godine i to će ujedno biti posljednja presuda koju će taj sud donijeti.

Uloga Hrvatske

U međuvremenu javnost s nestrpljenjem očekuje i kakvu će ulogu zauzeti Republika Hrvatska u ovom predmetu, čije vlasti, podsjećamo, nisu bile spremne financirati obrane na način kako činjeno s nekim drugim okrivljenicima. Vanjska politika RH također nije adekvatno odgovorila na prvostupanjsku presudu kojom je izravno optužen njezin politički i vojni vrh iz ’90-ih godina, pa ostaje za vidjeti hoće li ovaj put imati drukčiji pristup glede predmeta ‘Prlić i ostali’.

Statusna konferencija

Magdalena Spalińska, glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća, potvrdila je kako će se statusna konferencija u predmetu ‘Prlić i drugi’ održati u srijedu, 21. siječnja, u 15 sati. Na njoj će biti govora uglavnom o trenutačnom stanju optuženih, vjerojatno bez ulaženja u problematiku žalbenog procesa.

[ad id=”40551″]

Piše: Dario Pušić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari