Pratite nas

BiH

Đeni zeve

Objavljeno

na

Kod nas u Mostaru, kad ti netko prosipa neku šuplju priču, a posebno ako je tip sa strane i ne zna naše običaje, onda mi to fino kažemo na šatrovački, a zvuči kao francuski đeni zeve, odnosno kad prevedemo, niđe veze. Pa se ovaj stranac malo iznenadi kako mi baratamo i francuskim, a nije to francuski nego nas je muka natjerala, jer otkada postoji grad Mostar, nema tko nam nije lažnjake prodavao.

sarajevo-film-festivalSada ćemo nešto napraviti na tu temu, što pripada kategoriji đeni zeve, a što pripada stvarnosti. Jutros me iznenadila najava jednog kulturnog događaja u Mostaru, koji nosi naziv Niđe veze. Petero umjetnika iz pet zemalja pravit će jednu performansu, odnosno izložbu 17. kolovoza i trajat će sedam dana. Naslov me odmah privukao, a vidim da je među umjetnicima i moj prijatelj Rusmir Mešić. On je dijete Carine i najveći talent klasičnog slikarstva koji se ikada rodio u Bosni i Hercegovini. Kasnije je krenuo u konceptualizam i što sada radi, nemam pojma, ali u svakom slučaju moj dragi Rusmir je genije.

Taj događaj treba posjetiti i tamo će sigurno biti dobre zabave. I što je još važno za taj događaj, njega će vjerojatno financirati Vlada Norveške i sigurno nije oštećen proračun Grada Mostara, županije, ni Federacije. Tako da je to nešto što netko daruje Mostaru i to podržavam.

Sada ću malo o ovoj manifestaciji koju neki nazivaju Oskarom za Balkan, odnosno Film Festival u Sarajevu, sarajevski Red Carpet.  Ima jedna sarajevska izreka koju sam čuo od pjevača Ranka Bobana. „Što kokuzu može pasti na pamet, ne može nikome“. Tako je ovome genijalcu Mirsadu Purivatri prije 20 godina palo na pamet organizirati filmski festival u Sarajevu. Ali nije tu bilo neke zle namjere, vidio je da cijeli svijet živi u holivudskoj stvarnosti i zašto ne bi on organizirao festival u Sarajevu. Što se tiče toga, skidam mu kapu, ali druga stvar koja nije u redu, od čijih para on to pravi.

Pa dugo godina mu je glavni pokrovitelj telecom operater hrvatskog naroda u BiH, tj. Eronet. Nemam ništa protiv direktora Eroneta, ni protiv Eroneta, ali imam protiv toga da se ne poštuje po mnogo čemu Daytonski sporazum. A u njemu fino stoji da će u BiH imati tri nacionalna operatera, i da će operatori svoju dobit davati za kulturni identitet tog naroda. Ja ne znam po čemu je kulturni identitet Hrvata, koji faktički ne postoje u Sarajevu, da mi financiramo velikosvjetske zajebante i taj festival. Pa možemo i mi u Mostaru napraviti festival, pa svatko će doći ako mu daš pare.

Ja sad ne bih pričao o moralnim vrijednostima tih glumaca. Jedno je sigurno da su veličanstveni umjetnici, ali opasno je kada djeci i mladima glumac bude idol. Kad ti daju Srce Sarajeva, jednonacionalnoga grada, gdje Srbi i Hrvati praktički ne postoje. Svaki Hrvat treba znati kako je sarajevsko Srce ukradeno od hrvatskih usta. Malo se „osilio“ Purivatra prije par godina pa je napao festival Mostarsko proljeće koji je ušao u europski sustav festivala i koji je izvanrednu razinu dosegnuo s obzirom s koliko novca raspolaže. On je rekao da je to tzv. seljačka manifestacija. Što bi rekao da BH Telecom to financira, kao što Eronet financira sarajevski festival, pa bila bi to svjetska manifestacija ili svjetsko čudo.

Svugdje je problem para, uvijek se pitate tko to plaća. Hrvati, ako nemate od koga učiti, učite od čovjeka s najvećim osjećajem za materijalno i nekretnine, to je uzoriti svećenik vječni, doživotni i posliježivotni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić. On se neki dan pojavio u svim medijima i govori: „Hrvati nisu dobrodošli u Sarajevo“. Ali, dapače Hrvati su i više nego dobrodošli u Sarajevo, jer gdje toliko ovaca možeš naći na svijetu da ti dragovoljno plaćaju porez, da ih dragovoljno strižeš, to možeš raditi samo naivnom hrvatskom narodu. Od Hrvata je napravljeno da politički ne postoje i idealne su ovce za šišanje. A javlja se čovjek kojega samo zanima njegova osobna dobit i nekretnine. Sada mu neće vratiti nakon 20 godina ti komunisti konvikt „Kralj Tomislav“ u Sarajevu i odjednom Hrvati nisu dobrodošli. Dapače, što se tiče muslimanske političke elite, nema dobrodošlijeg naroda i boljih ovaca od Hrvata, nego im vjerojatno ti više nisi dobrodošao. Ali nemojte se brinuti za Franju Topića, ima on svoje nekretnine od Osijeka, Mostara, Zagreba, snaći će se on. Samo što se tiče Mostara, još čeka da umre fra Andrija Nikić i da može doći sa svojim izbjeglicama iz Sarajeva da uzme Napretkov dom u Mostaru koji su Hrvati Mostara financirali, a ne sarajevske age, ni Hrvati Sarajeva.

Napredak je 1902. godine osnovan u Mostaru, a pet godina kasnije centrala je prešla u Sarajevo, ali nije on bio u sustavu, kao nekadašnji Energoinvest koji je od svojih para otvarao filijale širom bivše države do inozemstva, nego je Napredak osnovan da su općine i gradovi sami financirali svoje objekte i programe, a ne za Franju Topića nego za hrvatski narod koji tu živi. I golemo da je Franjo Topić ugrožen. U posljednjoj analizi američkih stručnjaka kao dokaz kako je Franjo Topić jak i otporan. Nakon velikog atomskog rata, jedino na svijetu što će ostati su štakori i naš uzoriti prof. dr. Franjo Topić. Toliko o tome.

U Avazu čitam kako su neke austrijske novine za turizam objavile kako se povijesni prostor koji treba posjetiti Trogir, Split, Međugorje i Mostar sa Starim mostom nalazi u Hrvatskoj. Formalno pravno to je đeni zeve, Međugorje i Mostar pripadaju Bosni i Hercegovini, ali kada čovjek gleda u stvarnosti odakle su posjetitelji i stanje na terenu, ispada da je ovaj austrijski časopis u pravu. Ili možda ima neku informaciju od Merkelovih savjetnika za buduće rješenje ovih prostora. U svakom slučaju đeni zeve, a i u konačnici ne bi nam bilo mrsko.

Sada ćemo malo pričati o stvarima koje se događaju bez pljačkanja državnog proračuna i javnih poduzeća. Vrijeme je od naše Velike Gospe. Nitko te tu ne treba motivirati i zvati na hodočašće, čim se približi 14. kolovoza, samo vidite kako ljudi dolaze iz svih krajeva Lijepe Naše, idu u marijanska svetišta. Nešto je mistično u tom danu, nešto je nevjerojatno, to se u našem narodu slavi isto kao Božić, Uskrs. Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo. Mislio sam nešto reći, ali ne može se ljepše reći nego što je napisao čovjek kojega iznimno poštujem, veliki novinar, a to je Milan Ivkošić. Tko bi vjerovao da se u čovjeku iz imotskog krša krije tako jedna velika prelijepa duša. Samo ću citirati što je napisao o Velikoj Gospi:

Danas pripadamo nebeskoj bezgraničnosti

„Velika je Gospa. I danas će biti svećenika i biskupa koji će se na misama doticati publike, ali na ovaj blagdan pripadamo nebeskoj bezgraničnosti u koju nas, kao i Blaženu Mariju Djevicu, iz zemaljskih skučenosti uznosi Svevišnji. Što bismo bili bez  tih uznesenja, bez beskraja vjere koju vidimo u osmijehu djeteta, u ozarenosti mladenke na vjenčanju, u božanskom osjećaju koji obuzima rodilju i oca koji je stvorio dijete. Ako vam se čini da vam je danas propovjednik oslikao Gospu kao daleko, nepristupačno biće, vjerujte sebi: Velika Gospa – to smo mi koje Bog uznosi u nebo“.

I kako kaže vječna neponovljiva hrvatska pjesnikinja Vesna Parun, a to važi za ovaj prostor gdje bude Thompsonov vjetar s Dinare. „Vjenčati se mogu samo drača i kamen, svi smo mi Hercegovci. Amen“.

Piše: Marin Topić/pogled.ba

>> ‘Pedofilski film’ Jasmile Žbanić ‘oduševio Sarajevo’

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici Federalne uprave policije uhitili su jučer Hamdiju Abdića Tigra, nekadašnjeg zapovjednika vojne policije Armije BiH u Bihaću i najbližeg suradnika generala Atifa Dudakovića, pod sumnjom da je odgovoran za smaknuće generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića u proljeće 1995.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nastanak i ubojstvo generala HVO-a koji je bio i jedan od utemeljitelja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne te HDZ-a BiH. Uz Tigra, uhićeni su još pripadnici Armije BiH Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, a istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

Uhićeni su osumnjičeni da su između 8. i 9. ožujka 1995. ubili generala Šantića, a u bijegu su Indian Alibegović i Ramiz Ružnić, piše Večernji list

Pogrešan sud i tužiteljstvo

Obitelj Šantić nebrojeno je puta prosvjedovala i upozoravala na zataškavanje ubojstva, koje je od ratnoga zločina makinacijama dospjelo u područje civilnog ubojstva. Iako je riječ o generalu HVO-a kojeg je u ratnim okolnostima otela Vojna policija Armije BiH, zaključeno je da je riječ o civilnom ubojstvu?! Odvjetnik Josip Muselimović, koji zastupa obitelj Šantić, izjavio je da su za ovaj predmet morale biti nadležne državne institucije.

– Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja mislim da je nadležnost za ovaj slučaj kao ratni zločin moralo imati Tužiteljstvo BiH – rekao je Muselimović. Upitan što obitelj očekuje, Šantić je objasnio da nakon 22 godine i dalje traže pravdu. – Obitelj očekuje pravednu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu – objasnio je Muselimović.

Za vrijeme prošlogodišnjeg prosvjeda supruga pokojnog generala Jagoda Šantić izrazila je sumnju da će dočekati pravdu kazavši kako je čak i sadašnji proces otišao u krivome smjeru. General Šantić posljednji put viđen je živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu Sedra gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem, kojega obitelj također smatra odgovornim za njegov nestanak.

Lažna obećanja obitelji

Ovaj armijski general bio je u sukobu sa zapovjednikom HVO-a, a prethodno mu je polomio zube. Šantić se u više navrata suprotstavio podčinjavanju. No Dudaković dosad nije obuhvaćen istragom. Obitelj se s gorčinom prisjeća kako je bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Ejup Ganić uputio sućut samo dva dana nakon generalova nestanka.

Ništa nije otkrilo ni mješovito povjerenstvo BiH i RH koje je provodilo istragu. U međuvremenu obitelj je u više navrata dobivala lažna obećanja, izjave, dojave, prekopavala su se groblja, istraživala željeznička postaja u Bihaću u potrazi za posmrtnim ostacima. Zaštićeni svjedok otkrio je i gdje je mučen general Šantić i zakopano tijelo, no bilo je toliko uništeno da se nije moglo utvrditi pripada li njemu čak ni analizom DNK.

Zoran Krešić / Večernji list

Obitelj Šantić zadovoljna uhićenjima za ubojstvo generala, ne i što to nije okarakterizirano kao ratni zločin

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Hamdija Abdić Tigar uhićen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Pet osoba među kojima je i bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH Hamdija Abdić uhićeno je u ponedjeljak na području Bihaća i Cazina pod sumnjom da su odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, potvrdili su tijekom dana policija Federacije BiH i tužiteljstva Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju se navode samo inicijali uhićenih no lokalni su mediji prenijeli kako su uz Hamdiju Abdića poznatog i po nadimku Tigar uhićeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović, svi bivši pripadnici Armije BiH.

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića. (Hina)

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

Pavao Miljavac: Moramo doznati tko je ubio Šantića

 

Na današnji dan nestao je general Vlado Šantić, obitelj još nije pronašla smiraj

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari