Pratite nas

Istaknuto

Denis Kuljiš: Ovo je totalni debakl SDP-a, oni su izgubili sve po meni, oni više ne postoje kao stranka

Objavljeno

na

Drugi krug lokalnih izbora donio je poprilična iznenađenja. Izborna utrka u četiri najveća grada bila je oštra, a u Zagrebu i Splitu bilo je neizvjesno gotovo do zadnjeg prebrojenog glasa.

Most, HDZ i HNS izgubili su svoje utvrde, a vratili su se i neki poznati “stari” igrači. Zbog poraza Anke Mrak-Taritaš trese se Vrdoljakova fotelja na mjestu šefa HNS-a. Jedino Stari Grad na Hvaru ni u drugom krugu lokalnih izbora nije dobio gradonačelnika, pa će morati u 3.krug. Rezultate lokalnih izbora na HRT-u komentirali su novinar Denis Kuljiš i politički analitičar Ivica Relković.

“Najvažnije je totalni debakl SDP, oni su izgubili sve po meni, oni više ne postoje kao stranka, izgubili su od neprijatelja, prijatelja, sve su izgubili, nemaju ni jednu općinu, rekao je Kuljiš te dodao da su u Istri izgubili sve gradove i općine, izuzev župana i gradonačelnika, a ponajviše zbog toga što se protivnik nije dobro organizirao.

“HNS je drugi veliki gubitnik, njih više nema, njih je Ratko Čačić pomeo u Varaždinu kao župan i oni su izgubili od prijatelja, kad dođe do sukoba prijatelji su ti najgori neprijatelji”, komentirao je Kuljiš situaciju HNS-a.

Generalno, pobjednici su svi koji prirodno rade koaliciju s HDZ-om, slažu se komentatori te se sada, nakon kataklizmičke promjene na hrvatskoj političkoj sceni nameće pitanje tko će biti opozicija u Hrvatskoj.

Također, Most se treba rekonsolidirati. Nakon simbolične utrke izgubljene u prvom krugu Most bi sada morao biti stranka, ne više pokret kako na lokalnoj tako i na državnoj razini te afirmativno dolaziti sa svojim rješenjima, komentira Relković situaciju u južnoj Dalmaciji.

S druge strane HDZ je teritorijalno ispobjeđivao i uglavnom obranio gradove, uz simboličnan gubitak u Kninu i Gospiću.

“SDP, HNS I HSS su dramatično izgubili ukupni kapacitet prvih i drugih mjesta i naravno nestao je HDSSB. Probudili smo se u drukčije kapilarno posloženoj Hrvatskoj koja ne odgovara zadnjim izborima”, rekao je Relković.

“Promjena se dogodila u bazi. Dođe li do parlamentarnih izbora, ne postoji organizacija koja se može suprotstaviti ovom što se sada pojavilo na ovim izborima. To nije samo HDZ, nego kao novi igrač tu je Bandić na nacionalnoj sceni koji je izišao iz okvira užeg Zagreba i ima bliske odnose sa Čačićem. Čačić neće mirovati”, komentirao je Kuljiš.

S druge strane HDZ ima problem i situacija će ih prinuditi da prouče što rezultati znače za njihov nacionalni politički potencijal. Pojavila se nova većina koja bi mogla vidjeti da im se pruža nevjerojatna prilika.

Andrej Plenković: Brojevi jasno govore tko je pobjednik

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari