Connect with us

Iz Svijeta

Der Standard: Macronov hod po rubu

Objavljeno

on

Popularnost Emmanuela Macrona u slobodnom je padu

Francuski predsjednik Macron među svim šefovima država i vlada u Europi vjerojatno ima najviši kvocijent inteligencije. Od iznenadnog uspona na mjesto predsjednika 14. svibnja 2017. taj 42-godišnji reformator svojom retoričkom briljantnošću zadivljuje slušatelje i gledatelje ne samo u Francuskoj. Ali zbog nasilja takozvanih žutih prsluka i velikog štrajkaškog pokreta od 5. prosinca protiv planirane mirovinske reforme njegova se popularnost nalazi u slobodnome padu; oko dvije trećine Francuza odbija njegovu gospodarsku i socijalnu politiku.

To što predsjednik Macron u posljednje vrijeme s obzirom na izlazak Velike Britanije iz Europske unije i unutarnjopolitičku paralizu njemačke koalicijske vlade nastupa nadmoćno na međunarodnoj pozornici, u prvom je redu zato što vodećom ulogom Francuske u Europi želi zadovoljiti nacionalni ponos svojih zemljaka i impresionirati kritičnu javnost.

Retoričke korekcije kursa

Pitanje je, međutim, može li Macron zakašnjelim korekcijama kursa i kontroverznim izjavama vratiti vjerodostojnost. Nakon što se u jesen žalio na NATO-ovu „moždanu smrt“ i u Bruxellesu izazvao ljutnju, on ovih dana nudi europskim partnerima sudjelovanje u vježbama nuklearnog odvraćanja francuske vojske.

Samostalno odlučivanje o upotrebi atomskog oružja nije neuskladivo s „našom nepokolebljivom solidarnošću s našim europskim partnerima“. Upitno je hoće li retoričke korekcije kursa biti dovoljne da se francuskoj vanjskoj politici vrati vjerodostojnost narušenu zloglasnim intervjuom Economistu. Tada se Macron zalagao za europsko partnerstvo s Rusijom pa čak doveo u pitanje NATO-ov članak 5 o uzajamnoj pomoći.

Pozivanjem na 300 bojnih glava francuskog atomskog štita nad Europom ne može se prikriti svjetska politička stvarnost. Očita proturječja francuske istočne politike zasjenila su i nedavni Macronov posjet Poljskoj, koji je apsolvirao s velikim protokolarnim utroškom.

Prazne riječi o „prekretnici u bilateralnim odnosima“ i „duboko europskom karakteru Poljske“ nisu uspjele raspršiti živo nepovjerenje Poljaka zbog francuskog približavanja Rusiji.

Osim toga, legendarni antikomunistički disident i glavni urednik dnevnih novina “Gazeta Wyborcza“ Adam Michnik na večeri s poljskim intelektualcima uzalud je upozoravao Macrona da Francuska mora mnogo jače dići glas u obranu demokracije i pravne države u Poljskoj. Samo dan nakon slavljenog otvaranja „novog poglavlja u francusko-poljskim odnosima“ i unatoč međunarodnim prosvjedima predsjednik Andrzej Duda potpisao je skandalozni zakon o tutorstvu nad poljskim pravosuđem.

Der Standard

Put od Macrona do microna

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari