Pratite nas

Iz Svijeta

Der Standard: Macronov hod po rubu

Objavljeno

na

Popularnost Emmanuela Macrona u slobodnom je padu

Francuski predsjednik Macron među svim šefovima država i vlada u Europi vjerojatno ima najviši kvocijent inteligencije. Od iznenadnog uspona na mjesto predsjednika 14. svibnja 2017. taj 42-godišnji reformator svojom retoričkom briljantnošću zadivljuje slušatelje i gledatelje ne samo u Francuskoj. Ali zbog nasilja takozvanih žutih prsluka i velikog štrajkaškog pokreta od 5. prosinca protiv planirane mirovinske reforme njegova se popularnost nalazi u slobodnome padu; oko dvije trećine Francuza odbija njegovu gospodarsku i socijalnu politiku.

To što predsjednik Macron u posljednje vrijeme s obzirom na izlazak Velike Britanije iz Europske unije i unutarnjopolitičku paralizu njemačke koalicijske vlade nastupa nadmoćno na međunarodnoj pozornici, u prvom je redu zato što vodećom ulogom Francuske u Europi želi zadovoljiti nacionalni ponos svojih zemljaka i impresionirati kritičnu javnost.

Retoričke korekcije kursa

Pitanje je, međutim, može li Macron zakašnjelim korekcijama kursa i kontroverznim izjavama vratiti vjerodostojnost. Nakon što se u jesen žalio na NATO-ovu „moždanu smrt“ i u Bruxellesu izazvao ljutnju, on ovih dana nudi europskim partnerima sudjelovanje u vježbama nuklearnog odvraćanja francuske vojske.

Samostalno odlučivanje o upotrebi atomskog oružja nije neuskladivo s „našom nepokolebljivom solidarnošću s našim europskim partnerima“. Upitno je hoće li retoričke korekcije kursa biti dovoljne da se francuskoj vanjskoj politici vrati vjerodostojnost narušenu zloglasnim intervjuom Economistu. Tada se Macron zalagao za europsko partnerstvo s Rusijom pa čak doveo u pitanje NATO-ov članak 5 o uzajamnoj pomoći.

Pozivanjem na 300 bojnih glava francuskog atomskog štita nad Europom ne može se prikriti svjetska politička stvarnost. Očita proturječja francuske istočne politike zasjenila su i nedavni Macronov posjet Poljskoj, koji je apsolvirao s velikim protokolarnim utroškom.

Prazne riječi o „prekretnici u bilateralnim odnosima“ i „duboko europskom karakteru Poljske“ nisu uspjele raspršiti živo nepovjerenje Poljaka zbog francuskog približavanja Rusiji.

Osim toga, legendarni antikomunistički disident i glavni urednik dnevnih novina “Gazeta Wyborcza“ Adam Michnik na večeri s poljskim intelektualcima uzalud je upozoravao Macrona da Francuska mora mnogo jače dići glas u obranu demokracije i pravne države u Poljskoj. Samo dan nakon slavljenog otvaranja „novog poglavlja u francusko-poljskim odnosima“ i unatoč međunarodnim prosvjedima predsjednik Andrzej Duda potpisao je skandalozni zakon o tutorstvu nad poljskim pravosuđem.

Der Standard

Put od Macrona do microna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Uzbuna u Svetoj zemlji nakon posjeta hodočasnika s koronavirusom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Xinhua

Izraelske i palestinske vlasti pokušavaju umanjiti strah zbog mogućeg širenja koronavirusa nakon što je otkriveno da su hodočasnici iz Južne Koreje, koji su obišli neka od najpopularnijih mjesta u Svetoj zemlji, pozitivni na koronavirus.

Devetero turista, koji su bili pozitivni na koronavirus pri povratku u Južnu Koreju, obišli su ranije ovog mjeseca Baziliku Svetog groba u Jeruzalemu i Pećinu patrijarha na okupiranoj Zapadnoj obali, navelo je izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je objavilo plan putovanja grupe i reklo da provode “epidemiološko istraživanje” o mogućem širenju virusa.

Naredili su svima koji su bili u bliskom kontaktu s grupom turista da to prijave ministarstvu i ne izlaze iz svojih domova 14 dana. Palestinsko ministarstvo zdravstva je izdalo slične upute za palestinske teritorije.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na izvanredan sastanak kako bi se procijenio utjecaj “afere hodočasnici” i po potrebi poduzele aktivnosti o objašnjenju incidenta.

Izraelka s kruzera Diamond Princess bila je pozitivna na koronavirus po povratku u Izrael u petak, ali je dobro i ne pokazuje simptome bolesti, objavili su dužnosnici zdravstvenih službi.

U Izraelu ili na palestinskom teritoriju nema drugih zabilježenih slučajeva koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Prvi dio ruskog protuzračnog sustava ‘Pancir S1’ isporučen Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Vojsci Srbije u subotu je isporučen prvi dio ruskog sustava protuzračne obrane Pancir S1, potvrdio je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Pancir S1 dopremljen je ruskim transportnim zrakoplovom.

Vulin je naglasio kako nabavom obrambenog naoružanja, “jedinog takvog u regiji”, Srbija nastavlja jačanje svoje obrambene moći i uvećanje potencijala odvraćanja, navedeno je u priopćenju ministarstva obrane.

Sporazum Srbije i Rusije o nabavi jedne baterije Pancira S1, koju čini šest pojedinačnih sustava, zaključen je prošle godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari