Connect with us

Hrvatska

Deseci tisuća odaju počast žrtvi Vukovara

Objavljeno

-

foto HINA/ Damir SENČAR

Deseci tisuća domoljuba hodaju u subotu Vukovarom u koloni sjećanja, odajući počast žrtvi grada heroja u kojemu je u Domovinskom ratu život izgubilo 2717 branitelja i civila, dok se još uvijek traga za sudbinom njih 374.

Iako je programom bilo predviđeno da će državna i druga izaslanstva počast poginulima i ubijenima u Vukovaru odati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u 12.30, već je sada jasno da će ta satnica biti pomaknuta jer se državni vrh – predsjednik Republike Zoran Milanović te predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, uz koje je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, još nalaze u središtu Vukovara, nekoliko kilometara udaljeni od groblja.

Hodajući gradskim ulicama i trgovima domoljubi su ponajviše ogrnuti hrvatskim zastavama, a sudionici kolone nose i više od deset metara dugačke zastave Republike Hrvatske s natpisom Vukovar te zastave Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), čiji pripadnici predvode ovogodišnju kolonu sjećanja.

No, s obzirom na ogroman broj sudionika, oni se nalaze i u sredini vukovarske kolone. Dok su prolazili gradskim ulicama, mnoštvo im je pljeskalo, sporadično su se mogli čuti i uzvici “za dom spremni”, a nekolicina je i dizala ruku u zrak.

U koloni su i pripadnici Hrvatske vojske koji nose stjegove svih ratnih postrojbi koje su sudjelovale u obrani zemlje, kao i članovi brojnih povijesnih postrojbi odjevenih u tradicionalne odore.

Među sudionicima su i brojni saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka, među kojima kojima je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji će po dolasku na groblje nakon polaganja vijenaca biti nazočni i misi zadušnici koju će predvoditi apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas