Pratite nas

Pregled

Deseti Srbin u Kukuriku vladi

Objavljeno

na

Naime, Boris Lalovac, novi ministar financija, sin je Obrada Lalovca te brat Miloša Lalovca. Time je novi ministar deseti Srbin u Kukuriku vladi koja broji ukupno dvadeset i jednoga člana. Pripadnika srpske nacionalne manjine u vladi je danas oko 47 posto, a to je pak više nego što ih ima u Vladi BIH, ili pak u Vladi Kosova.

boris lalovacHrvati ne poštuju prava nacionalnih manjina, zaključak je to koji bi se mogao izvesti iz učestalih istupa Milorada Pupovca. Međutim, iz njegovim nastupa po medijima mogao bi se izvesti još jedan zaključak – u Lijepoj našoj ugrožena su prava tek jedne nacionalne manjine, one srpske. Ipak, u istoj toj zemlji koja je po Pupovcu spustila prava manjina na niske grane, on kao najglasniji pripadnik srpske nacionalne manjine kandidat je Kukuriku koalicija za EU parlament. Borac za prava svoje manjine na listi je kao ugledni građanin jer očito nikome ne smeta previše što isti poziva na bojkot odluka hrvatskih sudova s jedne strane, dok se s druge strane pripadnici Stožera za obranu Vukovara već mjesecima pokušavaju izboriti za svoja prava jer za referendum o ćirlici prikupili su preko 600 tisuća glasova, ali za njihove zahtjeve pripadnici aktualne vlasti naprosto nemaju sluha.

Da su u Hrvatskoj prava manjina, čak i iznad europske razine svjedoči i sastav Kukuriku vlade. Dakako, valja imati na umu da su poštivanja prava manjina u europskoj zemlji kao što je naša izuzetno važna, te da mi nemamo ništa protiv njih, a brojke su one koje nikada ne lažu. Naime, Boris Lalovac novi ministar financija sin je Obrada Lalovca te brat Miloša Lalovca. Time je novi ministar deseti Srbin u Kukuriku vladi koja broji ukupno dvadeset i jednoga člana. Pripadnika srpske nacionalne manjine u vladi je danas oko 47 posto, a to je pak više nego što ih ima u Vladi BIH, ili pak u Vladi Kosova. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine pripadnika ove manjine u Hrvatskoj je 4,36 posto što znači da je njihova zastupljenost u vladi veća nego u stanovništvu Hrvatske.

Ipak, mladom Lalovcu treba dati priliku bez obzira na nacionalnu pripadnost jer njegovo vrijeme tek počinje, a pripadnicima srpske manjine valja savjetovati da biraju nekoga tko će se doista boriti za njihove, a ne za vlastite interese kao što to čini etnobiznismen (kako ga je Josipović nazvao) Milorad Pupovac.

IB/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Krstičević i ministrica obrane BiH dogovorili jaču suradnju u borbi protiv prirodnih katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u petak, 23. ožujka 2018. susreo se s ministricom obrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš koja s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku ministara održanom u Ministarstvu obrane RH potvrđena je odlična suradnja dviju susjednih zemalja. Obrambena suradnja Hrvatske i BiH prvenstveno se odvija u području vojne izobrazbe i obuke predstavnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, a velik potencijal buduće suradnje je i u području obrambenih industrija.

Ministar Krstičević pritom je naglasio kako je za Hrvatsku suradnja s Bosnom i Hercegovinom od neprocjenjive važnosti te da u tom smislu, podupire svaku reformu koja je usmjerena prema jednakosti triju konstitutivnih naroda, priopćio je MORH

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo suradnjom u području izobrazbe: “Moram reći kako nam je drago da kontinuiramo iskazujete interes za školovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u Hrvatskoj što pokazuje i rast broja polaznika u gotovo svim programima vojnog školovanja. Suradnja koja se provodi između naših središta za obuku izvrsno je uhodana, a osim obuke polaznika, oplemenjena je i razmjenom instruktora.”

Ministar Krstičević upoznao je ministricu Pendeš s konceptom sustava domovinske sigurnosti i s angažmanom pripadnika Hrvatske vojske u obrani od poplava, naglasivši pritom kako je pružanje pomoći civilnom stanovništvu trenutno najvažnija zadaća Oružanih snaga. Ministri su dogovorili i buduću suradnju i razmjenu iskustava u području kriza i prirodnih katastrofa. “Spremni smo s vama podijeliti svoja vrijedna iskustva o pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama”, istaknuo je ministar Krstičević.

Ministrica Pendeš naglasila je kako uspješnu bilateralnu obrambenu suradnju dokazuje i činjenica kako pripadnici OS RH i OS BiH kao članice Američko-jadranske povelje sudjeluju u NATO vođenoj misiji Resolute Support u Afganistanu te kako se u sastavu 8. Hrvatskog kontingenta nalazi i dvoje pripadnika OS BiH. “Smatramo Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane prijateljima i partnerima jer imamo dva glavna vanjskopolitička cilja: članstvo u NATO-u i EU. Zahvalila bi ovom prigodom što se aktivno lobira i brine za interese Bosne i Hercegovine te što nam pomažete na ovom našem putu i pri ostvarenju ovih ciljeva”, rekla je Pendeš naglasivši kako mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe „nema cijenu i u tom smislu svaka suradnja sa susjednim državama je bitna“.

“Jedino sigurna država može privući investitore i samim time doprinijeti ekonomskom razvoju države te spriječiti odljev mladih ljudi”, zaključuje Pendeš.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Europi i svijetu, naglasivši pritom kako je ključna stabilnost i sigurnost Jugoistoka Europe.

Nakon bilateralnog sastanaka u MORH-u ministar Krstičević i ministrica Pendeš obišli su izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OSRH u dvorištu Ministarstva obrane gdje su predstavljeni proizvodi hrvatske obrambene industrije. Ministri su posjetili i tvrtku HS PRODUKT d.o.o. u Karlovcu.

Foto: MORH/ J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Glasnović: Bolje kraj teroru nego teror bez kraja (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici su i danas rad započeli sa zahtjevima za stanke. Zatražilo ih je čak 8 klubova zastupnika, a govorit će o aktualnoj političkoj situaciji, problemima ovršenih i blokiranih, problemima u poljoprivredi.

Nakon toga očekuje se glasovanje o amandmanima na Poslovnik i o samom Poslovniku čije bi izmjene, kako uvjerava saborska većina, trebale osigurati kvalitetnije i dinamičnije rasprave.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o amandmanima na Poslovnik, ne i glasovali o njima, pa će to učiniti danas. Ipak, za očekivati je da sjednica počne uobičajenim stankama za koje će, nakon što se izglasa Poslovnik, vrijediti drugačija pravila. Prvog dana u tjednu moći će se zatražiti ujutro od 9.30 do 10.45 sati, a u ostale dane između 13 i 14,15 sati.

Prema kompromisu vladajućih i SDP-a, oporba dobiva pravo uvrštavanja u dnevni red točke koje su im važne. Takva bi se točka raspravila u roku od sedam dana, ako se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz uvjet da ima potpis 30 zastupnika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati