Connect with us

Razno

DESNA I LIJEVA KLUPA

Published

on

Jednom smo ja i moj suprug otišli na misu u čast 50 godina službe njegovog strica. Zlatomisnik fra. Stanko je okupio cijelu obitelj i jedva sam čekala neke ljude od rodbine razasute po svijetu upoznat.

nrad2204709

Ušli smo u crkvu a ja sam se držala muževe ruke kao pijan plota. Tek kad smo se uhvatili molitve primjetila sam da su svi muškarci na desnoj strani a sve žene na lijevoj. Samo sam ja od žena sjedila sa svojim suprugom. Tako se sjedi kod nas, to je tradicija od pamtivjeka objasnio mi je muž na brzinu.

Gledala sam na lijevoj strani svoju bivšu profesoricu, ona je bila supruga od muževog rođaka. Proletjelo mi je kroz glavu, pa ta stroga žena se drži nekakvih običaja iz pećinskog doba a onda ugledam sestru od moga muža i mislim..bas dobro..sjela si gdje ti i je mjesto. U svojoj kući možeš zajebavat Vladu ili Jadu ,kako ga mi od milja u obitelji zovemo ali tu ne. Pustila sam ruku mužu i ugnjezdila i ja svoju guzu na začelje lijeve strane. Udala sam se i uzela prezime obitelji u koju sam došla, tradicija se nastavlja i to je lijepo.

Mi Hrvati imamo dičnu povijest. Mnogi narodi se ne mogu pohvaliti sa toliko kraljeva i slavnih pobjeda kroz stoljeća. Neki naši susjedi slave i poraze kao svoje velike bitke.. Serviraju nam svoju ‘historiju’, svakodnevno žaleći svoje žrtve, a žrtava ne bi ni bilo da nisu napadali naš dom, našu obitelj.. Naša nedavna bitka je uzela previše mladosti i natopila previše zemlje krvlju da bi se narod zbog žrtava na drugoj strani sramio ili možda zaboravio. Sve žrtve treba poštovat ali se nikad nemojte odreć onoga sto jesmo radi raznih Pupovaca jer bitka nije završila na način na koji je on želio i priželjkivao.

Nikad nemojte zaboravit da svak voli svoje najviše. Obljetnica Oluje je naša slavna povijest . Moja i vaša djeca će je slavit sviđalo se to Jergovićima ili ne. Većina naroda uči iz knjiga o svom stvaranju a mi smo svjedočili uzivo tome. Sinovi, muževi , očevi pa i sestre su stvarali tu povijest..

Tradiciju treba nastavit, zato izvjesite zastave na svoje domove i slavite . Slavite žive, preživjele a i one naše mrtve koji su dali ono najvrijednije za domovinu, a ne jedino kako je rekao Milanović i ostao živ. Svako malo nas obasipaju životima nekih čudnih nezanimljivih ljudi. Herojima današnjice koji su jedva preživjeli razvod od sad već bivšeg slavnog nogometaša ili tenisača pa pjevača. Zamislite , ti njihovi heroji se bore za alimentaciju a budale čitaju i gledaju pa čak i suosijećaju koliko mu je malo uzela. Bombardiraju nas kako je normalno imat prvog i drugog roditelja za dijete, dvije mame ili živjet sa dva oca.

To nije naša tradicija. Prošle godine me na poslu pitala frendica.. što ti misliš što se ja udajem za muškarca starijeg od sebe 20 godina. Rekla sam joj..ne želiš čuti istinu, ali ako hoćes mislim da ono što svome sinu ne želim, a ne želim mu da ima toliko stariju ženu od sebe.. nije dobro.. znaš da djetetu želimo najbolje. I dan danas me neki sjete i pitaju da kako sam joj to mogla reć u lice. Valjda sam kao i oni trebala pričati iza ledja..to je primjereno.. neke istine se nikad ne pričaju na sav glas.

Jednom je Kerum javno na televiziji rekao da ne želi da mu se kćer uda sa srbina. Koliko su ga samo pljucali i vrijeđali, a nesvjesno su pljucali i druge koji su tako odgajani. Sad zamislite moga sina velikog i odraslog. Pa ja već i sad sanjam kako će se moje dite oženit u crkvi i kako ću ja sa unucima nediljom na misu. Ja sanjam, istina, a on živi svoj život i ako ne bude tako.. hvala Bogu.. bitno je da je živ i zdrav. Hoću reć.. briga mene što srbi ne slave Oluju. Oni slave svoje heroje a mi imamo svoje.. Ne sjećam se da su neki od novinara sa javne televizije ili urednika pisali ili snimili.. preživjela bitku za Vukovar. preživjela logor i odgojila lijepo dvoje djece.. Molim sve branitelje da pričaju svojoj djeci, djeca ce pričat svojoj djeci a naša djeca su mi.. Držite se obicaja . Dok je nas i nasih običaja, bit ce i Hrvatske.

bobi

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari