Connect with us

Iz Svijeta

Desni PVV bilježi odličan rezultat na izborima za EP u Nizozemskoj

Objavljeno

-

Foto: EPA

U Nizozemskoj na europskim izborima najviše mjesta, njih osam, osvaja Zeleno-liberalni savez bivšeg europskog povjerenika Fransa Timmermansa, ali samo jedno mjesto manje osvojio je  desni PVV Geerta Wildersa, pokazale su izlazne ankete.

Izbori za Europski parlament, na kojima će tijekom četiri dana glasati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, počeli su u četvrtak u Nizozemskoj.

Po izlaznim anketama koje je objavila televizija NOS, Slobodarska stranka (PVV) nizozemskog nacionalista Wildersa zabilježila je sa svojih sedam mjesta odličan rezultat jer na prošlim izborima za EP nije dobila ni jedno.

Zeleno-liberalni savez pao je za jedno mjesto u odnosu na izbore 2019.

Desno liberalna Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) trebala bi imati četiri mjesta u novom sazivu Europskog parlamenta.

Nizozemska ima 31 mjesto u EP-u.

Wilders, poznat po svojim otvorenim stajalištima protiv imigracije i islama, rekao je u četvrtak da bi dobar rezultat trebao potaknuti nacionalističke stranke da se ujedine u svom nastojanju da promijene propise EU-a i vrate više ovlasti nacionalnim zakonodavnim tijelima.

Ako su predizborna predviđanja točna, krajnje desne stranke širom Europe ovoga će puta proći bolje nego ikada prije, potencijalno utječući na sve politike EU-a, od migracija i klime do izbora sljedećeg predsjednika Europske komisije.

Nakon Nizozemske, u petak se glasa u Irskoj, a u subotu slijede Latvija, Malta i Slovačka. Češka i Italija glasaju dva dana: 7. i 8. lipnja odnosno 8. i 9. lipnja.

U ostatku EU-a izbori će se održati u nedjelju, 9. lipnja.

Službeni rezultat nizozemskih izbora bit će objavljen tek nakon što se završi glasovanje u svih 27 država članica u nedjelju navečer. (H/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas