Connect with us

Hrvatska

Desnici je stran svaki regionalizam, a vi to zastupate

Objavljeno

-

U emisiji Bujica Velimira Bujanca u ponedjeljak su se suočili kandidati za predsjednika Hrvatske Anto Đapić i Milan Kujundžić, u većini slučajeva pokazujući razilaženje u stavovima.

Jedna od primjera je svakako pojam regionalizacije kojeg zastupa predsjednički kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić.

„Ovako administrativno ustrojena Hrvatska, s nepragmatičnom administracijom koja je preskupa za siromašnu zemlju kao što je Hrvatska, predstavlja i napušten oblik koji nije kompatibilan sa sadašnjom Europom.  Četiri velike regije plus Zagreb mogu riješiti probleme, učiniti Hrvatsku pragmatičnom i jeftinijom. U velikim regijama opet će trebati napraviti decentralizaciju, rekao  je Kujundžić.

Đapić, predsjednički kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove s kraticom Desno, kaže da je regionalizam negacija hrvatske državnosti, odnosno, komadanje Hrvatske.

„Smanjenje državnog aparata nema veze s regijama. Udruženje Slavonije i Baranje u jednu regiju ne može pomoći, jer ona ne bi mogla pokriti više od 70 posto svojih potreba. Ovakva podjela odgovarala bi jedino Zagrebu, sjeverozapadu Hrvatske i Istri“, odgovorio je Đapić Kujundžiću.

Đapić koji se naziva pravim reprezentantom desnice, uvjeren je kako je najkompetentniji političar za predsjednika države. Kaže da bez njega ne bi bio otvoren slučaj Perković kao i da je upravo on zaslužan za rasvjetljavanje ubojstava Udbe te otvaranje problema lustracije u Hrvatskoj. Upozorava kako je važno razlučiti što je desnica u Hrvatskoj.

„Ljevica nema pravo na socijalno niti desnica na nacionalno, ali postoje neke stvari koje određuje je li netko politički desno, lijevo ili centar. Što je nacionalno može se vidjeti i kroz životni put nas pojedinaca, tako ćemo izbjeći da stranačke strukture  dominiraju na izborima“, kaže Đapić.

Kujundžić smatra kako Josipović nije uopće kandidat ljevice, već tipičan uzorak crvene buržoazije, dok desnica odlikuje vjerodostojnošću i odvažnošću.

Referirajući se na prošlost Hrvatske, Kujundžić je rekao kako se treba govoriti samo istina te se „ne smiju, kao što to radi Josipović, skrivati zločini partije“.

„Sadašnjost Hrvatske je bremenita gospodarskom krizom, nesposobnom vladom, predsjednikom koji u pet godina nije ništa napravio, već podržavao ovu Vladu. Budućnost Hrvatske je u nacionalnoj državnoj polici i ljudima koji neće voditi stranačke politike SDP-a i HDZ-a. Ako ostanu iste strukture na vlasti, hrvatska djeca će biti siromasi u vlastitoj zemlji. Samo slobodni i hrabri, koji ne polažu račune partiji i centrima moći u svijetu mogu mijenjati Hrvatsku“, poručio je Kujundžić.

Đapić smatra kako je hrvatska sadašnjost refleksija prošlosti te upozorava kako zemlja nije raščistila s komunističkim naslijeđem već se on nameće kao temeljni nazor.

Referirajući se na sastanke Josipovića s Radivojem Cvetićaninom, Kujundžić smatra kao se aktualni predsjednik treba sramotiti,a novi predsjednik će tijelima dati naputak da se to istraži budući da je iz toga izašla šteta.

„Josipović će doći prije ili posije sa mnom razgovarati, a postavit ću mu nekoliko upita o Cvetićaninu. Josipović se boji, ali čekamo ga…ja sam legalist, svatko mora odgovarati za zločine koje je počinio“, rekao je Kujundžić.

Đapić kaže da bi, u slučaju da ga izaberu za predsjednika, pomilovao sve hrvatske branitelje koji su u zatvoru zbog takozvanih ratnih zločina te bi „sa Srbijom otvorio razgovore na način da se hrvatskog branitelja Velimira Marića izvuče i zatvore kako bi se ta priča napokon završila“.

Kujundžić smatra kako se u Hrvatskoj vodio obrambeni rat te se ne procesuira onaj tko se branio. „Osuđivalo se prema krivim analogijama, a Hrvatskoj su potrebni novi ljudi koji neće podlijegati pritiscima“ , rekao je predsjednički kandidat Hrvatske zore.

Kujundžić, koji je bio u utrci za predsjednika kao HDZ-ov kandidat kaže da bi, u slučaju da je pobijedio, ta stranka danas izgledala potpuno drugačije.

„U roku šest mjeseci bi se održali izbori jedan član, jedan glas i u stranci bi bili drugi ljudi, a ne oni koji su krivi za ugrožavanje države. Imam milijun mana kao čovjek, ali sam istinski demokrat „, kaže Kujundžić.

Kandidat Hrvatske zore za predsjednika države, komentirao je i datum održavanja predsjedničkih izbora, 11. siječnja 2015.

„Datum je izvan zakonskog toka, radi se o ustavnoj krizi. Tako će se Hrvatima iz dijaspore, koji će biti u božićno vrijeme u Hrvatskoj, oduzeti pravo glasa. Ako to naprave ja dižem ustavnu bunu“, rekao je Kujundžić.

Uz Kujundžića i Đapića, poziv za sudjelovanje u emisiji Bujica upućen je Kolindi Grabar Kitarović i Ivi Josipoviću. Međutim, iz stožera HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu javili su kako je Kitarović, nažalost, spriječena zbog sutrašnjih obveza dok je odgovor iz ureda aktualnog predsjednika – izostao.

„To je pokazatelj da misli da su već odabrani, miševi koji se boje iskazati pred natjecateljima i boje se svoga naroda, ovaj put treba ugaziti u sivilo, siromaštvo i beznađe“, rekao je Kujundžić.

Anto Đapić smatra kako je obaveza i odgovornost koji su izašli s kandidaturom dužnost da se odazivaju medijima, više ili manje poznatima.

Direktno.hr

Izvor slike: fah

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari