Pratite nas

Hrvatska

Deur: pritiscima na branitelje želi se stvoriti kaos i izazvati sukob s policijom

Objavljeno

na

Povodom današnje tiskovne konferencije u Savskoj 66, gdje 104 dana prosvjeduju branitelji koji traže Ustavni zakon o hrvatskim braniteljima, za portal narod.hr izjavu je dao predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur, rekavši da su konferenciju sazvali iz nekoliko razloga.

Kao prvo želimo upozoriti javnost da se radi strašan pritisak na policiju oko našeg preseljenja. Opravdano sumnjamo da žele izazvati kaos s braniteljima i onda u miru preseljavati predsjednički ured uništavajući važne dokumente iz arhiva. Tamo su i dokumenti iz Domovinskog rata i nitko ne zna hoće li ih netko prilikom tog nenadanog preseljenja zametnuti, sakriti ili možda uništiti.To želimo spriječiti.

“Neka nova predsjednica bude gdje želi, nema nitko ništa protiv toga, ali to se mora riješiti nakon primopredaje. Ovi postupci ostavljaju prostor sumnjama jer znamo kako su u prošlosti znali završavati dokumenti iz predsjedničkih arhiva.”, rekao je Deur.

Druga stvar na koju želimo upozoriti javnost je izazivanje kaosa koji bi doveo u sukob hrvatske branitelje i policiju. Branitelji su na nogama i to neće dopustiti. Također, želimo da prestane vrijeđanje ministra Matića koji je jučer opet dao jednu prestrašnu izjavu o srpskim specijalcima. To je još jedan njegov istup, a u tome ga podržava njegov šef Milanović. Vrijeđanje hrvatskih branitelja od strane Freda Matića mora prestati.

Treća stvar koju nam je naglasio Ante Deur je istraživanje ratnog puta Đure Glogoškog. Imamo informacije i dokumente da Ministarstvo obrane istražuje njegov ratni put i sumnja u okolnosti njegovog ranjavanja.

Legitimitet braniteljskom prosvjedu svojim su dolaskom u šator u Savskoj dali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i tzv. ministar Predrag Matić – kazao je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije Tihomir Treščec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur iskazao je bojazan da će se preseljenje predsjednika u odlasku Ive Josipovića s Pantovčaka u vilu u Visoku iskoristiti za “gubljenje” dokumenata bitnih za Domovinski rat, branitelje i hrvatsku državu. – To što rade Milanović i Josipović to je kaos – kaže Deur naglasivši da se posljednjih dana branitelje plaši policijom. – Nećemo dopustiti sukob branitelja i policije – rekao je Deur.

“Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti”

Nada Balog, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, na konferenciji je kazala da je boravak branitelja u šatoru već više od stotinu dana normalno reagiranje na nenormalno ponašanje onih koji sjede u foteljama. Balog je kazala da nije normalno što je tek nedavno Saboru predano izvješće za 2013. godinu, stoga smatra da Ministarstvo branitelja nema prioritete u svome radu.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm osvrnuo se na jučerašnju izjavu ministra branitelja Predraga Matića koji je, nakon što je objavljena informacija da će policija silom ukloniti šator, kazao da 200-njak srpskih specijalaca čeka u podrumu Ministarstva izvršiti taj nalog.

Mi hrvatski branitelji nećemo dopustiti govor mržnje. S tom je izjavom naš bivši ministar Predrag Matić povrijedio građane srpske nacionalnosti. Mi se ovdje borimo i za prava Srba i nismo tu da plašimo jedni druge. Stoga pozivam i sve civilne udruge da nam pomognu da ne dođe do kaosa. Ovo nije sukob branitelja i građana srpske nacionalnosti već sukob i nepovjerenje između hrvatskih branitelja i Vlade – rekao je Klemm.

“Sram vas bilo”

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški također je naglasio da nikome neće uspjeti izazivanje nereda. Tijekom konferencije, Josip Klemm novinarima je predočio dopis od 12. siječnja ove godine kojim se od Ministarstva obrane traži da ispita gdje je i pod kojim okolnostima nastradao Đuro Glogoški. Okupljeni u šatoru taj su zahtjev za provjerom popratili zviždukom i komentarima: “Sram vas bilo”. Na upit jesu li autobusi s braniteljima krenuli dati potporu prosvjednicima u Savskoj Klemm je kazao da njihovi prijatelji i suborci od Dubrovnika do Osijeka čekaju i gledaju što se događa u Zagrebu.

Za ministra Matića predsjednik Udruge specijalne policije danas je iznio i dva pitanja. Zanima ga kada se i gdje posljednji puta ministar sastao sa svojim savjetom te sa čelnicima udruga. Ministra pita i neka odgovori ima li branitelja koji su ostali bez posla nakon rata i koji danas nemaju nikakvih primanja. – Neka odgovori na ta pitanja pa ćemo vidjeti tko laže – rekao je Klemm.

Na upit hoće li branitelji sutra u Osijeku dočekati nedavno puštenog Branimira Glavaša, Ante Deur podsjetio je da je Osijek tijekom 90-ih bio na prvoj crti obrane i da je Glavaš hrvatski general. – Normalno je da će hrvatski branitelji ići dočekati svog ratnog zapovjednika – rekao je Ante Deur.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Pripadnici Prvog hrvatskog kontingenta ispraćeni iz Petrinje u Litvu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 24. studenog 2017., održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU).

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Litve i voditelj Ureda u RH Donatas Žiugžda, vojni izaslanik Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda te predstavnici lokalne zajednice i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi, pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća. „Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke daje svoj vidljivi doprinos temeljnim vrijednostima Sjevernoatlantskog saveza.

Neka vam djela naše garde, onih koji su stvarali i branili Hrvatsku u Domovinskom ratu bude putokaz i u budućnosti. Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Za uspjeh naših napora i našeg doprinosa ovoj NATO aktivnosti bitan je vaš puni angažman i fokusiranost svake pripadnice i pripadnika Hrvatskog kontingenta u Litvi“, rekao je ministar Krstičević koji je izrazio nadu kako će se tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.

“Nikada, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, već Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu.

Očekujem da u svome djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svome djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene osobno”, zaključuje ministar.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: „Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza“.

General Šundov izrazio je uvjerenje u uspješnost još jedne misije u koju su upućuju pripadnici Oružanih snaga RH te istaknuo kako očekuje da će se pokazati jedinstvo država članica i neposredna odlučnost NATO-a za obranu ugroženih saveznica. “Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran” zaključio je general Šundov.

Predstavnik Litve Donatas Žiugžda poručuje kako je odlazak 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu dokaz uspješne suradnje dviju država. “Vjerujem kako ćete upravo vi doprinijeti zaštiti sigurnosti naše zemlje i kako ste spremni odgovoriti na sve eventualne napade ili provokacije. Siguran sam kako ćete bili od velike pomoći i moram naglasiti kako je ovo još jedan dokaz dobre suradnje Republike Hrvatske i Republike Litve, u ime Litvanaca zahvaljujem se na vašem doprinosu našem zajedničkom cilju – očuvanju mira i sigurnosti”.

Njemački vojni izaslanik pukovnik Kascht izrazio je ponos što ima priliku hrvatskim vojnicima izraziti najbolje želje uoči odlaska u Republiku Litvu. “U okviru zadaća i zapovjedi imat ćete slobodu za napraviti nešto novo, Savezna Republika Njemačka i Hrvatska već su dokazale kako su strateški partneri na brojnim područjima suradnje pa vjerujem da će i ova misija zabilježiti još jedan uspjeh”.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-DEU, satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“ rekao je kako su pripadnici kontingenta na visokoj razini obučenosti i spremnosti. “Proteklih godinu dana prolazili su zahtjevne pripreme i ono što možemo reći uoči njihovog odlaska u Litvu je kako su pripadnici kontingenta spremni za obavljanje i najzahtjevnijih zadaća. Za Hrvatsku kao Tigar!”

Ovim povodom, pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uručili su pripadnicima 1. HRVCON-a čiju glavninu snaga čine pripadnici bojne “Tigrovi” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, fotografiju i životopis pukovnika Damira Tomljanovića-Gavrana, zapovjednika bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, poginulog u Domovinskom ratu.

U Litvu u borbenu skupinu pod vodstvom SR Njemačke na rok od sedam mjeseci upućuje se 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te 14 borbenih oklopnih vozila Patria.

Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OS RH za sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe „Udar 17“, koja je održana od 14. rujna do 06. listopada 2017. godine na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ na Slunju. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.

Temeljna zadaća i misija hrvatskog kontingenta je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke, kao i provedba obuke u tom u sastavu u kojem su, uz pripadnike OSRH-a, i pripadnici oružanih snaga Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Nakon svečanog ispraćaja uzvanici su obišli novoizgrađene objekte u petrinjskoj vojarni.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari