Connect with us

Hrvatska

Deur: Za smrt Nevenke Topalušić kriva je “vesela trojka”

Objavljeno

on

U emisiji ”Bujica” Velimira Bujanca, gostovali su predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada Ante Deur i Tihomir Dujmović, neovisni analitičar, novinar i publicist, koji su komentirali smrt umirovljene časnice Nevenke Topalušić i za to okrivili “veselu trojku” (ministra branitelja Predraga Matića, njegovu zamjenicu Vesnu Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića). Bujanec je iskoristio priliku i da pozove građane na komemoraciju za pokojnu Nevenku Topalušić u četvrtak, 23. listopada u 13 sati u Savskoj ulici ispred Ministarstva branitelja. Pogreb će se održati 24. listopada u 14 h na gradskom groblju u Vrbovcu.

Na početku emisije Ante Deur je izjavio kako je u ovoj hrvatskoj državi koja je stvorena na krvi hrvatskog naroda izabrana vlast kojoj je njezin narod neprijatelj.

“Nevenka nam je ostavila još jednu borbu. Nećemo se maknuti iz ministarstva. Ne može ovo biti ministarstvo jugoslavenske etničke vojske koju žele nametnuti. Vlada pokušava pečat udariti na hrvatski narod. Glavašević pokazuje nešto prestrašno, bahatost. Matić za nas više nije ministar branitelja, on laže i pokušava na sve načine ostati na vlasti i ostati ministar. Njih ova smrt ne zanima, oni su najsretniji otići na groblja i nositi svijeće braniteljima. Fred Matić mora otići iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Nismo zaslužili da ministarstvo vodi netko tko ne pokazuje nikakve osjećaje prema nama.”, rekao je Deur.

Dujmović za poruku Glavaševića na njegovom Facebook profilu, gdje je napisao, “Slatko je umrijeti za domovinu”, kaže da je dno dna.

“Dalje od toga se ne može pasti. Ovo je jedna sramota za kompletnu vlast. Mislio sam da postoji minimum morala. Jedino gdje se pokazuje konciznost u ovoj Vladi su ideološke stvari; Bleiburg i odnos prema braniteljima, a kada se radi o podjeli vlasti, gospodarstvu, tu nastaju svađe.”, komentirao Dujmović.

Bujanca je zanimalo i zašto zaposlenici ministarstva ne podržavaju branitelje.

“Što se tiče ministarstva, to ne možemo usporediti sa `trojkom`. Tu ima velikih ljudi koji pokazuju poštovanje, no oni ne smiju doći, iako neki imaju hrabrosti. Ne smiju jer im se zabranjuje. A od trenutka našeg prosvjeda Matić ne ulazi u zgradu na glavni ulaz. Boji se naroda”, rekao je Deur.

Deur je komentirao i autobuse, koje Ostojićevi policajci pregledavaju i zaustavljaju im prolaz.

“Autobusi su zaustavljeni i pregledavani kao 1991. godine kako se Beograd odnosio prema hrvatskom narodu. Oni su uvidjeli naše zajedništvo. Nećemo više trpiti poniženja. Najveći plan ove Vlade je da se izjednači jugoslavenska vojska s hrvatskim braniteljima.”, tvrdi Deur.

U emisiju se javila Štefica Kožulj, prijateljica i susjeda, koja je sa preminulom Nevenkom provela posljednje trenutke.

“Pri odlasku u toalet joj je pozlilo, okrenula sam je na bok, u besvjesnom stanju. Nena je znala imati epileptične napadaje pa sam pomislila da je to u pitanju. Vesela trojka je odgovorna za njezinu smrt. Ja sam kao supruga branitelja imala potrebu biti tamo”, rekla je Štefica.

Dujmović smatra da je ova Vlada pala one sekunde kada je prvi branitelj uhićen, pretučen i priveden u Vukovaru kada su se skidale ćirilićne ploče.

“Postoje neke stvari koje se ne smije ni pod koju cijenu dirati”, tvrdi Dujmović. “Vukovar i branitelji su te stvari. Tada je u moralom smislu vlada pala. Pompoznom listom za Registar branitelja su našli 40 spornih branitelja, ukinuli su jednu kategoriju, to su dragovoljci. Zašto ste to obrisali? Vi nemate kome za 15 godina reći da ste bili dragovoljac, jer ta kategorija više ne postoji.”, kaže Dujmović.

Deur nije htio ulaziti u priču o tome je li točno da je Glavašević nakon Vukovara izbjegao u Banjaluku. “Banjaluka mu je bila u Zagrebu.”, rekao je.

On je naglasio i kako poslije Tuđmana Hrvatska nema predsjednika.

“Matić pokušava stvoriti sliku da mi njega pokušavamo srušiti. Matić se nalazi u svim HDZ-ovim strukturama, SDP-ovima također. On je obojan svim zastavama, ne poznaje dijalog.”, istaknuo je Deur.

Dujmović se osvrnuo i na aktualnu vijest ovih dana o dolasku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Remetinec.

“Nevjerojatno je kako je cijela stvar predstavljena javnosti. Mi smo na dva mjeseca do izbora. Bandić već dva mjeseca izjavljuje da želi izaći na glasanje. Bilo bi taktično da se uhićenja ne događaju dva mjeseca prije izbora. Nema dvojbe za tajming između uhićenja i suđenja Perkoviću i Mustaču. Ne vidim niti jedan kapitalni dokaz protiv Bandića. Onda kada je izvješteno koliko će novinara biti u Njemačkoj, bilo je jasno da se to neće pratiti.“, tvrdi Dujmović.

Obzirom da izlazi knjiga Tihomira Dujmovića, Hrvatska u raljama djece komunizma, Deur se osvrnuo na njezin naslov.

“2000. godine dolaskom Račana i Mesića ratni zapovjednici su umirovljeni. Imamo djecu komunizma; Pusić, Milanović i njihovi očevi rođeni su i živjeli su u Jugoslaviji. Poručujemo svima njima: spremni smo umrijeti poput Nevenke, neka ovdje ispred ministarstva bude hrvatsko groblje.”, izjavio je Deur.

Dujmović rezultate anketa  predsjednički izborima, kao ni o ostalim izborima smatra namještenima.

“Niti jedna anketa nije pogodila izbore u Sisku, Rijeci. Nova vlast bi trebala vidjeti tko se može baviti anketiranjem. Mislim da su namještene ankete. Nevjerojatno je da niti jedna anketa nije pogođena.”, kaže Dujmović.

On je komentirao i nedavne trzavice između Josipovića i Kujunđića.

“Meni se čini da u ovom trenutku ta priča izgleda kao ping pong. Imamo suđenje u Njemačkoj, žena je umrla ispred ministarstva, uz sve to ovo mi se čini kao nevažna tema, o drugim stvarima treba razgovarati.”, tvrdi Dujmović.

Deur se također osvrnuo na Bandićevo uhićenje.

“Bandić je uvijek bio korektan prema braniteljima. Naš liječnik je na listi Milana Bandića u skupštini, a mi smo često znali reći da je Bandić ministar branitelja.”, zaključio je Deur.

direktno.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR