Pratite nas

Hrvatska

Deur: Za smrt Nevenke Topalušić kriva je “vesela trojka”

Objavljeno

na

U emisiji ”Bujica” Velimira Bujanca, gostovali su predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada Ante Deur i Tihomir Dujmović, neovisni analitičar, novinar i publicist, koji su komentirali smrt umirovljene časnice Nevenke Topalušić i za to okrivili “veselu trojku” (ministra branitelja Predraga Matića, njegovu zamjenicu Vesnu Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića). Bujanec je iskoristio priliku i da pozove građane na komemoraciju za pokojnu Nevenku Topalušić u četvrtak, 23. listopada u 13 sati u Savskoj ulici ispred Ministarstva branitelja. Pogreb će se održati 24. listopada u 14 h na gradskom groblju u Vrbovcu.

Na početku emisije Ante Deur je izjavio kako je u ovoj hrvatskoj državi koja je stvorena na krvi hrvatskog naroda izabrana vlast kojoj je njezin narod neprijatelj.

“Nevenka nam je ostavila još jednu borbu. Nećemo se maknuti iz ministarstva. Ne može ovo biti ministarstvo jugoslavenske etničke vojske koju žele nametnuti. Vlada pokušava pečat udariti na hrvatski narod. Glavašević pokazuje nešto prestrašno, bahatost. Matić za nas više nije ministar branitelja, on laže i pokušava na sve načine ostati na vlasti i ostati ministar. Njih ova smrt ne zanima, oni su najsretniji otići na groblja i nositi svijeće braniteljima. Fred Matić mora otići iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Nismo zaslužili da ministarstvo vodi netko tko ne pokazuje nikakve osjećaje prema nama.”, rekao je Deur.

Dujmović za poruku Glavaševića na njegovom Facebook profilu, gdje je napisao, “Slatko je umrijeti za domovinu”, kaže da je dno dna.

“Dalje od toga se ne može pasti. Ovo je jedna sramota za kompletnu vlast. Mislio sam da postoji minimum morala. Jedino gdje se pokazuje konciznost u ovoj Vladi su ideološke stvari; Bleiburg i odnos prema braniteljima, a kada se radi o podjeli vlasti, gospodarstvu, tu nastaju svađe.”, komentirao Dujmović.

Bujanca je zanimalo i zašto zaposlenici ministarstva ne podržavaju branitelje.

“Što se tiče ministarstva, to ne možemo usporediti sa `trojkom`. Tu ima velikih ljudi koji pokazuju poštovanje, no oni ne smiju doći, iako neki imaju hrabrosti. Ne smiju jer im se zabranjuje. A od trenutka našeg prosvjeda Matić ne ulazi u zgradu na glavni ulaz. Boji se naroda”, rekao je Deur.

Deur je komentirao i autobuse, koje Ostojićevi policajci pregledavaju i zaustavljaju im prolaz.

“Autobusi su zaustavljeni i pregledavani kao 1991. godine kako se Beograd odnosio prema hrvatskom narodu. Oni su uvidjeli naše zajedništvo. Nećemo više trpiti poniženja. Najveći plan ove Vlade je da se izjednači jugoslavenska vojska s hrvatskim braniteljima.”, tvrdi Deur.

U emisiju se javila Štefica Kožulj, prijateljica i susjeda, koja je sa preminulom Nevenkom provela posljednje trenutke.

“Pri odlasku u toalet joj je pozlilo, okrenula sam je na bok, u besvjesnom stanju. Nena je znala imati epileptične napadaje pa sam pomislila da je to u pitanju. Vesela trojka je odgovorna za njezinu smrt. Ja sam kao supruga branitelja imala potrebu biti tamo”, rekla je Štefica.

Dujmović smatra da je ova Vlada pala one sekunde kada je prvi branitelj uhićen, pretučen i priveden u Vukovaru kada su se skidale ćirilićne ploče.

“Postoje neke stvari koje se ne smije ni pod koju cijenu dirati”, tvrdi Dujmović. “Vukovar i branitelji su te stvari. Tada je u moralom smislu vlada pala. Pompoznom listom za Registar branitelja su našli 40 spornih branitelja, ukinuli su jednu kategoriju, to su dragovoljci. Zašto ste to obrisali? Vi nemate kome za 15 godina reći da ste bili dragovoljac, jer ta kategorija više ne postoji.”, kaže Dujmović.

Deur nije htio ulaziti u priču o tome je li točno da je Glavašević nakon Vukovara izbjegao u Banjaluku. “Banjaluka mu je bila u Zagrebu.”, rekao je.

On je naglasio i kako poslije Tuđmana Hrvatska nema predsjednika.

“Matić pokušava stvoriti sliku da mi njega pokušavamo srušiti. Matić se nalazi u svim HDZ-ovim strukturama, SDP-ovima također. On je obojan svim zastavama, ne poznaje dijalog.”, istaknuo je Deur.

Dujmović se osvrnuo i na aktualnu vijest ovih dana o dolasku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Remetinec.

“Nevjerojatno je kako je cijela stvar predstavljena javnosti. Mi smo na dva mjeseca do izbora. Bandić već dva mjeseca izjavljuje da želi izaći na glasanje. Bilo bi taktično da se uhićenja ne događaju dva mjeseca prije izbora. Nema dvojbe za tajming između uhićenja i suđenja Perkoviću i Mustaču. Ne vidim niti jedan kapitalni dokaz protiv Bandića. Onda kada je izvješteno koliko će novinara biti u Njemačkoj, bilo je jasno da se to neće pratiti.“, tvrdi Dujmović.

Obzirom da izlazi knjiga Tihomira Dujmovića, Hrvatska u raljama djece komunizma, Deur se osvrnuo na njezin naslov.

“2000. godine dolaskom Račana i Mesića ratni zapovjednici su umirovljeni. Imamo djecu komunizma; Pusić, Milanović i njihovi očevi rođeni su i živjeli su u Jugoslaviji. Poručujemo svima njima: spremni smo umrijeti poput Nevenke, neka ovdje ispred ministarstva bude hrvatsko groblje.”, izjavio je Deur.

Dujmović rezultate anketa  predsjednički izborima, kao ni o ostalim izborima smatra namještenima.

“Niti jedna anketa nije pogodila izbore u Sisku, Rijeci. Nova vlast bi trebala vidjeti tko se može baviti anketiranjem. Mislim da su namještene ankete. Nevjerojatno je da niti jedna anketa nije pogođena.”, kaže Dujmović.

On je komentirao i nedavne trzavice između Josipovića i Kujunđića.

“Meni se čini da u ovom trenutku ta priča izgleda kao ping pong. Imamo suđenje u Njemačkoj, žena je umrla ispred ministarstva, uz sve to ovo mi se čini kao nevažna tema, o drugim stvarima treba razgovarati.”, tvrdi Dujmović.

Deur se također osvrnuo na Bandićevo uhićenje.

“Bandić je uvijek bio korektan prema braniteljima. Naš liječnik je na listi Milana Bandića u skupštini, a mi smo često znali reći da je Bandić ministar branitelja.”, zaključio je Deur.

direktno.hr/Kamenjar.com

facebook komentari

Hrvatska

Pripadnici Prvog hrvatskog kontingenta ispraćeni iz Petrinje u Litvu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 24. studenog 2017., održan je svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati u toj NATO aktivnosti u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU).

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Litve i voditelj Ureda u RH Donatas Žiugžda, vojni izaslanik Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda te predstavnici lokalne zajednice i drugi visoki uzvanici, priopćio je MORH

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ovom je prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi, pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća. „Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, u okviru borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke daje svoj vidljivi doprinos temeljnim vrijednostima Sjevernoatlantskog saveza.

Neka vam djela naše garde, onih koji su stvarali i branili Hrvatsku u Domovinskom ratu bude putokaz i u budućnosti. Zadaća na koju krećete je zahtjevna i odgovorna. Za uspjeh naših napora i našeg doprinosa ovoj NATO aktivnosti bitan je vaš puni angažman i fokusiranost svake pripadnice i pripadnika Hrvatskog kontingenta u Litvi“, rekao je ministar Krstičević koji je izrazio nadu kako će se tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.

“Nikada, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, već Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu.

Očekujem da u svome djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svome djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene osobno”, zaključuje ministar.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov: „Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a, i očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo država članica te snažna transatlantska veza“.

General Šundov izrazio je uvjerenje u uspješnost još jedne misije u koju su upućuju pripadnici Oružanih snaga RH te istaknuo kako očekuje da će se pokazati jedinstvo država članica i neposredna odlučnost NATO-a za obranu ugroženih saveznica. “Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran” zaključio je general Šundov.

Predstavnik Litve Donatas Žiugžda poručuje kako je odlazak 1. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu dokaz uspješne suradnje dviju država. “Vjerujem kako ćete upravo vi doprinijeti zaštiti sigurnosti naše zemlje i kako ste spremni odgovoriti na sve eventualne napade ili provokacije. Siguran sam kako ćete bili od velike pomoći i moram naglasiti kako je ovo još jedan dokaz dobre suradnje Republike Hrvatske i Republike Litve, u ime Litvanaca zahvaljujem se na vašem doprinosu našem zajedničkom cilju – očuvanju mira i sigurnosti”.

Njemački vojni izaslanik pukovnik Kascht izrazio je ponos što ima priliku hrvatskim vojnicima izraziti najbolje želje uoči odlaska u Republiku Litvu. “U okviru zadaća i zapovjedi imat ćete slobodu za napraviti nešto novo, Savezna Republika Njemačka i Hrvatska već su dokazale kako su strateški partneri na brojnim područjima suradnje pa vjerujem da će i ova misija zabilježiti još jedan uspjeh”.

Zapovjednik 1. HRVCON-a eFBBG-DEU, satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne „Tigrovi“ rekao je kako su pripadnici kontingenta na visokoj razini obučenosti i spremnosti. “Proteklih godinu dana prolazili su zahtjevne pripreme i ono što možemo reći uoči njihovog odlaska u Litvu je kako su pripadnici kontingenta spremni za obavljanje i najzahtjevnijih zadaća. Za Hrvatsku kao Tigar!”

Ovim povodom, pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uručili su pripadnicima 1. HRVCON-a čiju glavninu snaga čine pripadnici bojne “Tigrovi” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, fotografiju i životopis pukovnika Damira Tomljanovića-Gavrana, zapovjednika bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, poginulog u Domovinskom ratu.

U Litvu u borbenu skupinu pod vodstvom SR Njemačke na rok od sedam mjeseci upućuje se 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne “Tigrovi” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te 14 borbenih oklopnih vozila Patria.

Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OS RH za sudjelovanje u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe „Udar 17“, koja je održana od 14. rujna do 06. listopada 2017. godine na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ na Slunju. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu „Rukla“, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.

Temeljna zadaća i misija hrvatskog kontingenta je integracija u multinacionalnu borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke, kao i provedba obuke u tom u sastavu u kojem su, uz pripadnike OSRH-a, i pripadnici oružanih snaga Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve.

Nakon svečanog ispraćaja uzvanici su obišli novoizgrađene objekte u petrinjskoj vojarni.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari