Pratite nas

Devet od 10 Hrvata rad vlasti u FBiH ocjenjuje negativno

Objavljeno

na

lijanovic-niksic-vlada-fbihGlavnina nezadovoljstva svih građana FBiH usmjerena je na entitetsku razinu vlasti

Hrvati su više nego Bošnjaci nezadovoljni radom svih razina vlasti u Federaciji BiH. Generalno gledano, nezadovoljstvo građana je ogromno i teško da bilo koja razina vlasti može dobiti prolaznu ocjenu. Međutim, istraživanje koje je za potrebe američkog NDI-ja u drugoj polovini lipnja obavila agencija Ipsos, pokazuje da su Hrvati nezadovoljniji od Bošnjaka.

Loše ocjene

Lošim ili jedva dovoljnim je rad općinske razine vlasti ocijenilo 71 posto od ukupnog broja ispitanika u Federaciji. S druge strane, 27 posto je taj rad ocijenilo dobrim ili odličnim. S ovim postotkom, općine su i najbolje ocijenjena razina vlasti u ovom entitetu. Promatrano po nacionalnoj pripadnosti ispitanika, 82 posto Hrvata nezadovoljno je radom općinskih struktura vlasti. To je znatno više od postotka svih ispitanika u Federaciji koji su loše ocijenili rad općina.

Bošnjaci pokazuju manje nezadovoljstva i kada je u pitanju rad županijskih vlasti. Ukupno je 81 posto ispitanika u Federaciji županijskim vlastima dao ocjenu loš ili dovoljan, dok njih 17 posto smatra da je taj rad dobar ili odličan. Ako se samo izdvoje odgovori Hrvata, onda se ponovno pokazuje kako su hrvatski ispitanici nezadovoljniji od ostalih. Da županijska vlast radi loše ili dovoljno smatra 87 posto hrvatskih ispitanika. Samo 11% njih je rad vlasti u županijama ocijenilo kao dobar ili odličan.

Najlošija Federacija

Glavnina nezadovoljstva svih građana Federacije usmjerena je, ipak, na entitetsku razinu vlasti. Svojim (ne)radom i (ne)sposobnošću federalna je zasjenila sve druge razine vlasti. Od ukupnog broja ispitanika, njih 83 je rad federalne vlasti ocijenilo lošim ili dovoljnim. Među ispitanicima se nekako nakupilo 15 posto onih koji rad vlasti u Federaciji smatraju dobrim ili čak odličnim. Hrvati su još u većem broju od prosjeka FBiH nezadovoljni radom entitetske vlasti. Skoro devet od 10 hrvatskih ispitanika je dalo negativnu ocjenu radu federalne vlasti. Impozantnih 88% ispitanika Hrvata je lošim ili dovoljnim ocijenilo rad vlasti koju predvode SDP i SDA uz asistenciju „Boljitka“ i ostataka HSP-a. Samo 11 posto Hrvata rad federalne vlasti ocjenjuje pozitivno. U istraživanju nisu dane naznake u kojoj je mjeri ovakav stav Hrvata prema federalnoj vlasti posljedica načina na koji je ta vlast formirana, a koliko su doista zadovoljni njenim načinom rada u protekle tri i pol godine. Međutim, i svi drugi odgovori svjedoče o katastrofalnom imidžu „platformaške“ vlasti. I to među ispitanicima svih nacionalnosti. Na pitanje kako biste ocijenili rad trenutačne vlasti u FBiH u smislu provedbe politika koje poboljšavaju život građana, čak 52% ispitanika je izabralo najnižu ocjenu, a tek jedan posto najvišu. Četiri od pet ispitanika ima negativno mišljenje o učinku vlasti FBiH na unapređenju života građana.

Večernji list / Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari