Connect with us

BiH

DF i SDA dijele Elektroprivredu BiH?

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Istovremeno s početkom funkcioniranja nove izvršne vlasti u FBiH u punom kapacitetu, predstavnici SDA, DF-a i HDZ-a već zauzimaju najbolje startne pozicije za raspodjelu i preuzimanje utjecaja u najvećim javnim tvrtkama koje donose milijunske profite.[/su_heading]

Teren se već ispipava na način da DF bezuvjetno pikira na profitabilnu Elektroprivredu BiH i poduzeća po vertikali, ali ovdje bi već u startu mogli naići na veliki problem budući da “dio” ovog javnog poduzeća želi i SDA.

Naime, kako je Nezavisnim potvrđeno iz više izvora, u tijeku je restrukturiranje EP BiH, odnosno izdvajanje distribucije iz dosad jedinstvenog poduzeća. U okviru EP BiH ostali bi proizvodnja i snabdijevanje, dok bi distribucija osnovala vlastitu tvrtku, koja bi, doduše, i dalje ostala u vlasništvu EP-a.

Zasad nije poznato polaže li SDA pravo na novu izdvojenu tvrtku, ili pak samu EP BiH. No, i ime novog direktora, koji se dovodi u vezu s preuzimanjem Elektroprivrede (Eldar Trhulj, dosadašnji ministar energetike u Vladi FBiH iz SDA), govori u prilog tvrdnjama kako će se SDA teško odreći utjecaja u tvrtki koja je samo u 2014. poslovala sa 952,28 milijuna KM prihoda!

Da je proces “odvajanja” u pripremi, jučer je Nezavisnim potvrdio i sam Elvedin Grabovica, direktor EP BiH, kojem za četiri mjeseca završava mandat.

“Točno je da se ODS (operator distributivnog sustava) izdvaja u zasebno poduzeće, koje će i dalje biti u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede. Radimo na tome”, potvrdio je Grabovica.

SDA, nadalje, želi zadržati ključni utjecaj u superprofitabilnom BH Telecomu, dok HDZ, osim što smatraju kako njihovi kadrovi trebaju biti u strukturama Eroneta i HT Mostar, želi svoje ljude i u Upravi Autocesta FBiH.

Ključni naglasak je, međutim, na imenovanju direktora najvećih javnih tvrtki, koji bi, sudeći prema obećanjima nove vlasti, svakako trebali biti izabrani u zakonitoj natječajnoj proceduri.

Drugim riječima, SDA, DF i HDZ najavljuju kako će ispoštivati sve zakonske odredbe koje određuju imenovanja čelnika tvrtki, ali će i dalje imati kontrolu nad njima preko svojih kadrova u upravnim i nadzornim odborima.

“Naš stav je kako će biti raspisani javni natječaji da bismo izabrali najkvalitetnije kadrove. Direktore ne treba mijenjati do kraja njihovog mandata tamo gdje nema kriminala. A gdje ga ima, neka nadležne službe rade ono što trebaju raditi”, kaže Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a.

Na pitanje hoće li SDA i HDZ pristati na ovakvo smanjenje političkog utjecaja u tvrtkama, koji je uvijek bio vidljiv i odlučujući, Podžić odgovara “da je zakon na strani DF-a”.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, smatra kako se treba držati zakonskog okvira kada je u pitanju izbor rukovodećih ljudi u javnim poduzećima. Ahmetović zaključuje da ne treba smjenjivati direktore koji uspješno rade.

“Uostalom, i zakon je na njihovoj strani. Mislim kako treba otpočeti sa procesom koji ima zakonski okvir, što je model u svim uređenim zemljama. Dakle, oni koji su uspješni trebaju biti na dužnostima do završetka mandata”, ističe Ahmetović.

Zasad je nejasna pozicija HDZ-a, a Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika ove stranke, podsjeća na “poznati stav” HDZ-a da se poštivaju ustavne odredbe o popuni pozicija izravno vezanih za obnašanje vlasti u skladu sa popisom iz 1991. godine.

“Ono što u tom kontekstu pripada hrvatskome narodu – treba biti imenovano i predloženo od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, koji su legitimitet dobili na izborima. HDZ BiH nikada nije niti će tražiti protuzakonita imenovanja i postavljenja i sigurno je da će sve biti urađeno sukladno zakonskim rješenjima. No, u izgrađenim demokratskim sustavima i zemljama, sami obnašatelji dužnosti tih funkcija svoj mandat stave na raspolaganje novoizabranoj vlasti”, zaključuje Lovrinović.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari