Pratite nas

BiH

DF i SDA dijele Elektroprivredu BiH?

Objavljeno

na

Istovremeno s početkom funkcioniranja nove izvršne vlasti u FBiH u punom kapacitetu, predstavnici SDA, DF-a i HDZ-a već zauzimaju najbolje startne pozicije za raspodjelu i preuzimanje utjecaja u najvećim javnim tvrtkama koje donose milijunske profite.

Teren se već ispipava na način da DF bezuvjetno pikira na profitabilnu Elektroprivredu BiH i poduzeća po vertikali, ali ovdje bi već u startu mogli naići na veliki problem budući da “dio” ovog javnog poduzeća želi i SDA.

Naime, kako je Nezavisnim potvrđeno iz više izvora, u tijeku je restrukturiranje EP BiH, odnosno izdvajanje distribucije iz dosad jedinstvenog poduzeća. U okviru EP BiH ostali bi proizvodnja i snabdijevanje, dok bi distribucija osnovala vlastitu tvrtku, koja bi, doduše, i dalje ostala u vlasništvu EP-a.

Zasad nije poznato polaže li SDA pravo na novu izdvojenu tvrtku, ili pak samu EP BiH. No, i ime novog direktora, koji se dovodi u vezu s preuzimanjem Elektroprivrede (Eldar Trhulj, dosadašnji ministar energetike u Vladi FBiH iz SDA), govori u prilog tvrdnjama kako će se SDA teško odreći utjecaja u tvrtki koja je samo u 2014. poslovala sa 952,28 milijuna KM prihoda!

Da je proces “odvajanja” u pripremi, jučer je Nezavisnim potvrdio i sam Elvedin Grabovica, direktor EP BiH, kojem za četiri mjeseca završava mandat.

“Točno je da se ODS (operator distributivnog sustava) izdvaja u zasebno poduzeće, koje će i dalje biti u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede. Radimo na tome”, potvrdio je Grabovica.

SDA, nadalje, želi zadržati ključni utjecaj u superprofitabilnom BH Telecomu, dok HDZ, osim što smatraju kako njihovi kadrovi trebaju biti u strukturama Eroneta i HT Mostar, želi svoje ljude i u Upravi Autocesta FBiH.

Ključni naglasak je, međutim, na imenovanju direktora najvećih javnih tvrtki, koji bi, sudeći prema obećanjima nove vlasti, svakako trebali biti izabrani u zakonitoj natječajnoj proceduri.

Drugim riječima, SDA, DF i HDZ najavljuju kako će ispoštivati sve zakonske odredbe koje određuju imenovanja čelnika tvrtki, ali će i dalje imati kontrolu nad njima preko svojih kadrova u upravnim i nadzornim odborima.

“Naš stav je kako će biti raspisani javni natječaji da bismo izabrali najkvalitetnije kadrove. Direktore ne treba mijenjati do kraja njihovog mandata tamo gdje nema kriminala. A gdje ga ima, neka nadležne službe rade ono što trebaju raditi”, kaže Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a.

Na pitanje hoće li SDA i HDZ pristati na ovakvo smanjenje političkog utjecaja u tvrtkama, koji je uvijek bio vidljiv i odlučujući, Podžić odgovara “da je zakon na strani DF-a”.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, smatra kako se treba držati zakonskog okvira kada je u pitanju izbor rukovodećih ljudi u javnim poduzećima. Ahmetović zaključuje da ne treba smjenjivati direktore koji uspješno rade.

“Uostalom, i zakon je na njihovoj strani. Mislim kako treba otpočeti sa procesom koji ima zakonski okvir, što je model u svim uređenim zemljama. Dakle, oni koji su uspješni trebaju biti na dužnostima do završetka mandata”, ističe Ahmetović.

Zasad je nejasna pozicija HDZ-a, a Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika ove stranke, podsjeća na “poznati stav” HDZ-a da se poštivaju ustavne odredbe o popuni pozicija izravno vezanih za obnašanje vlasti u skladu sa popisom iz 1991. godine.

“Ono što u tom kontekstu pripada hrvatskome narodu – treba biti imenovano i predloženo od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, koji su legitimitet dobili na izborima. HDZ BiH nikada nije niti će tražiti protuzakonita imenovanja i postavljenja i sigurno je da će sve biti urađeno sukladno zakonskim rješenjima. No, u izgrađenim demokratskim sustavima i zemljama, sami obnašatelji dužnosti tih funkcija svoj mandat stave na raspolaganje novoizabranoj vlasti”, zaključuje Lovrinović.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari