Pratite nas

BiH

DF i SDA dijele Elektroprivredu BiH?

Objavljeno

na

Istovremeno s početkom funkcioniranja nove izvršne vlasti u FBiH u punom kapacitetu, predstavnici SDA, DF-a i HDZ-a već zauzimaju najbolje startne pozicije za raspodjelu i preuzimanje utjecaja u najvećim javnim tvrtkama koje donose milijunske profite.

Teren se već ispipava na način da DF bezuvjetno pikira na profitabilnu Elektroprivredu BiH i poduzeća po vertikali, ali ovdje bi već u startu mogli naići na veliki problem budući da “dio” ovog javnog poduzeća želi i SDA.

Naime, kako je Nezavisnim potvrđeno iz više izvora, u tijeku je restrukturiranje EP BiH, odnosno izdvajanje distribucije iz dosad jedinstvenog poduzeća. U okviru EP BiH ostali bi proizvodnja i snabdijevanje, dok bi distribucija osnovala vlastitu tvrtku, koja bi, doduše, i dalje ostala u vlasništvu EP-a.

Zasad nije poznato polaže li SDA pravo na novu izdvojenu tvrtku, ili pak samu EP BiH. No, i ime novog direktora, koji se dovodi u vezu s preuzimanjem Elektroprivrede (Eldar Trhulj, dosadašnji ministar energetike u Vladi FBiH iz SDA), govori u prilog tvrdnjama kako će se SDA teško odreći utjecaja u tvrtki koja je samo u 2014. poslovala sa 952,28 milijuna KM prihoda!

Da je proces “odvajanja” u pripremi, jučer je Nezavisnim potvrdio i sam Elvedin Grabovica, direktor EP BiH, kojem za četiri mjeseca završava mandat.

“Točno je da se ODS (operator distributivnog sustava) izdvaja u zasebno poduzeće, koje će i dalje biti u stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede. Radimo na tome”, potvrdio je Grabovica.

SDA, nadalje, želi zadržati ključni utjecaj u superprofitabilnom BH Telecomu, dok HDZ, osim što smatraju kako njihovi kadrovi trebaju biti u strukturama Eroneta i HT Mostar, želi svoje ljude i u Upravi Autocesta FBiH.

Ključni naglasak je, međutim, na imenovanju direktora najvećih javnih tvrtki, koji bi, sudeći prema obećanjima nove vlasti, svakako trebali biti izabrani u zakonitoj natječajnoj proceduri.

Drugim riječima, SDA, DF i HDZ najavljuju kako će ispoštivati sve zakonske odredbe koje određuju imenovanja čelnika tvrtki, ali će i dalje imati kontrolu nad njima preko svojih kadrova u upravnim i nadzornim odborima.

“Naš stav je kako će biti raspisani javni natječaji da bismo izabrali najkvalitetnije kadrove. Direktore ne treba mijenjati do kraja njihovog mandata tamo gdje nema kriminala. A gdje ga ima, neka nadležne službe rade ono što trebaju raditi”, kaže Sifet Podžić, generalni tajnik DF-a.

Na pitanje hoće li SDA i HDZ pristati na ovakvo smanjenje političkog utjecaja u tvrtkama, koji je uvijek bio vidljiv i odlučujući, Podžić odgovara “da je zakon na strani DF-a”.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, smatra kako se treba držati zakonskog okvira kada je u pitanju izbor rukovodećih ljudi u javnim poduzećima. Ahmetović zaključuje da ne treba smjenjivati direktore koji uspješno rade.

“Uostalom, i zakon je na njihovoj strani. Mislim kako treba otpočeti sa procesom koji ima zakonski okvir, što je model u svim uređenim zemljama. Dakle, oni koji su uspješni trebaju biti na dužnostima do završetka mandata”, ističe Ahmetović.

Zasad je nejasna pozicija HDZ-a, a Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika ove stranke, podsjeća na “poznati stav” HDZ-a da se poštivaju ustavne odredbe o popuni pozicija izravno vezanih za obnašanje vlasti u skladu sa popisom iz 1991. godine.

“Ono što u tom kontekstu pripada hrvatskome narodu – treba biti imenovano i predloženo od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, koji su legitimitet dobili na izborima. HDZ BiH nikada nije niti će tražiti protuzakonita imenovanja i postavljenja i sigurno je da će sve biti urađeno sukladno zakonskim rješenjima. No, u izgrađenim demokratskim sustavima i zemljama, sami obnašatelji dužnosti tih funkcija svoj mandat stave na raspolaganje novoizabranoj vlasti”, zaključuje Lovrinović.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari