Connect with us

BiH

DF ostaje kod zahtjeva za tri srpske i jednu bošnjačku ministarsku poziciju

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Demokratska fronta sutra će održati sjednicu u vezi s daljnjim procesom imenovanja nove Federalne vlade.[/su_heading]

Ovo je potvrdio potpredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član Demokratske fronte Saša Mitrović ističući da se DF drži onoga što se dogovorilo toijekom raspodjele resora da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka.

– Držimo se tog stava, jer smatramo da je DF dosta popuštao- kazao je Mitrović.

U predloženom sastavu Vlade bilo je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, što nije u skladu s Ustavom FBiH, po kojem Vlada FBiH treba brojiti osam bošnjačkih ministara, pet hrvatskih i tri srpska i da najbrojniji narod može u dogovorima s partnerima jednu poziciju ustupiti ministru iz reda ostalih.

Za sastav nove Vlade FBiH Demokratska fronta je predložila troje Srba i jednog Bošnjaka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pet Hrvata i jednog Srbina, a Stranka demokratske akcije (SDA) šest ministara Bošnjaka.

– Ovog tjedna očekujemo da se ispoštuje dogovor u kojem je usuglašeno šta zko treba predložiti. Mislim da će biti spremnosti, ozbiljnosti da se postojeći dogovor ispoštuje i da krenemo u redovne aktivnosti i potrebu rješavanja nagomilanih problema – izjavio je generalni tajnik SDA Amir Zukić.

Smatra da ova situacija nikome ne odgovara, a da oni koji su preuzeli dogovorene obaveze to ispoštuju.

Proces imenovanja nove Federalne vlade je u zastoju nakon što je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović (Demokratska fronta) povukao datu suglasnost na imenovanje Vlade, jer nije bila ispoštovana ustavna odredba o brojčanoj zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Tako nije bilo uvjeta da se prošlog tjedna  održi zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebala biti imenovana Vlada FBiH.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas