Pratite nas

Naši u svijetu

Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Objavljeno

na

Jučer je u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održano svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj za ljetni semestar akademske godine 2018./2019.

Riječ je o ukupno 37 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Lijepe Naše – polaznika ljetnog semestra Tečaja hrvatskog jezika Croaticum na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.Tom je prigodom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, istaknuo kako se provedbom Programa učenja hrvatskoga jezika želi osvijestiti i promicati hrvatski identitet te tako uspostaviti temelj za suradnju i zajedništvo.

Cilj programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj jest povezati pripadnike hrvatskog naroda s prebivalištem izvan domovine s tradicijom i kulturom njihovih predaka.Ujedno se ovim programom potiče povratak potomaka hrvatskih iseljenika u Republiku Hrvatsku i njihovo aktivno uključivanje u gospodarski i društveni život.

Unatoč činjenici da se većina polaznika po završetku tečaja vraća u zemlje iz kojih dolaze, stečeno znanje kroz program učenja hrvatskog jezika vrijedno je ne samo za njih osobno, nego i za hrvatske iseljeničke zajednice u čiji se rad uključuju mnogi bivši stipendisti.

Stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskog jezika, subvencionirani smještaj i prehranu, kao i odgovarajuću naknadu za osobne troškove polaznika tečaja.U odnosu na prethodno razdoblje, za akademsku godinu 2018./2019. povećan je broj odobrenih stipendija, tako da ih je dodijeljeno 175 za ukupno 139 polaznika tečaja u Republici Hrvatskoj.

Osim u Zagrebu, nastava se održava i na Filozofskom fakultetu u Splitu i Rijeci.Za tekuću akademsku godinu također je odobreno pet stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika (Hrvatski internetski tečaj HiT-1). Od 2012. do 2019. ukupno je odobreno 1186 stipendija za 855 polaznika. Dobitnici stipendija za učenje hrvatskog jezika u ovoj akademskoj godini dolaze iz dvadesetak zemalja s brojnim hrvatskim iseljeništvom, među kojima su i nadalje najbrojniji oni iz Južne Amerike.

Potpisani ugovori o stipendiranju učenja hrvatskog jezika u RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatski društveni portal Crobuk danas slavi godišnjicu postojanja – Čestitamo

Objavljeno

na

Objavio

Crobuk.net je hrvatski društveni portal koji spaja cijeli naš narod iz matica Hrvatske i BiH, s cijelom dijasporom, od Minhena do Sydneya, od Los Angelesa do Čilea. Od Orašja, Plehana do Neuma, od Varaždina do Pule i Dubrovnika i Boke Kotorske.

Danas slavimo godišnjicu postojanja, i imamo članove s svih kontinenata.

Prenosimo vijesti gdje je god naš narod, i promičemo naše interese kao što su domaća proizvodnja, izvoz, borimo se za istinu i slobodu za naš narod u Bosni i Hercegovini, Vojvodini.

Tako je na primjer u Minhenu, najvećoj župi van Hrvatske, misu predvodio specijalan gost, kardinal Blaise Cupich iz Chicaga, koji nije zaboravio svoje korijene i svoj narod.

U prepunoj Crkvi Svetog Mihaela je održao Svetu Misu, a nakon toga je u Hrvatskom Domu održan roštilj gdje su roštilj majstori ponudili svoje specijalitete a čestite Hrvatice, najbolje domaćice na svijetu, oduševljavali svojim kolačima.

This slideshow requires JavaScript.

Kao što vidite, Hrvatska dijaspora je čista, čestita i vrijedna, disciplinirana i organizirana. Hrvatska dijaspora je ta koja je najveći strani ulagač u domovinama Hrvatskoj I BiH.

Hrvatski narode, dosta toga je u tvojim rukama, to odlučuješ koje ćeš mlijeko i meso u kojem dućanu kupiti, ti odlučuješ u čijoj ćeš banci deponirati svoj novac, ti sam odlučuješ koje ćeš portale čitati.

Naši zlatni vitezovi su to pokazali prije godinu dana u Rusiji, iz Hrvatske, BiH i dijaspore, svi su disali kao jedan, borili se do zadnje kapi krvi, i postigli najveću sportsku senzaciju ikada.

Neka nam oni budu uzor.

p.s.

Rado bismo pozvali Miroslava Škoru, Dr Ivicu Šolu, Ivana Penavu i Zorana Vukmana na naš portal na gostovanje, pa ako kojim slučajem pročitaju ovaj članak, i ukoliko su voljni gostovati, neka nam se jave na webadmin at crobuk (točka) net, poručili su iz Crobuk.net-a.

Čikaški nadbiskup Cupich: Ponosan sam što sam Hrvat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Državni tajnik Milas primio izaslanstvo općine Pelagićevo

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak 15.srpnja 2019., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je izaslanstvo općine Pelagićevo u sastavu: Simo Stakić, načelnik općine i Nikola Bošnjak, zamjenik načelnika općine.

Načelnik Stakić zahvalio je državnom tajniku Milasu na prijemu te ga upoznao sa s aktualnim stanjem,  poteškoćama, potencijalima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasio je kako je u općini Pelagićevo ostvaren najznačajniji povratak Hrvata u entitet Republika Srpska te je općina primjer uspješnog suživota Hrvata, Srba i ostalih.„ Zajednički stvaramo uvjete za što bolji i kvalitetniji svakodnevni život svih naših sugrađana“ – rekao je načelnik Stakić i dodao kako su do sada uspješno realizirali brojne infrastrukturne te projekte iz područja kulture i obrazovanja.

Zamjenik načelnika Bošnjak istaknuo je turistički i gospodarski potencijal koji općina pruža te naglasio uspješne primjere Hrvata poduzetnika koji su se vratili u ovaj kraj.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina Pelagićevo ulaže u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim „Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka ne samo Hrvata već i ostalih mještana općine Pelagićevo“.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima koji su od interesa za Hrvate ali i druge žitelje općine Pelagićevo te o mogućnostima suradnje na projektima prekogranične suradnje u okviru EU fondova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari