Connect with us

Zanimljivosti

Đikić o otkriću karijere, kemijskoj reakciji koja kontrolira život i smrt:

Objavljeno

on

Najnovije otkriće poznatog hrvatskog znanstvenika, Ivana Đikića. S njim je o njegovom velikom otkriću proteina koji sudjeluju u čišćenju stanica razgovarala naša Ivanka Čuljak na Novoj TV, piše Dnevnik.hr

”Bit će uskoro jedno od vodećih otkrića koje ću objaviti do kraja godine, to je jedno od mojih najvećih otkrića do sad u karijeri. A radi se o jednoj kemijskoj reakciji koja se događa u našim stanicama i koja kontrolira život ili smrt stanice i o tome će uskoro biti u javnosti obaviješteno”, baš kao što je prije manje od mjesec dana Đikić i najavio u Dnevniku Nove TV, objavio je svoje najveće znanstveno otkriće dosad.

”Znači otkrili smo novu kemiju koja regulira životne procese ta kemija otkrivena je kod bakterije legionela koja uzrokuje upalu pluća, mi vjerujemo da ovim otkrićem možemo pomoći liječenju upalnih bolesti ali to otvara i potpuno nova nova područja gdje još uvijek ne znamo koja je važnost toga što smo otkrili”, rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

U suradnji s farmaceutskom industrijom, cilj je ovo bazično otkriće čim prije primijeniti u liječenju. ”Pokušat ćemo u sljedećih godinu dana analizirati koliko se to brzo može primijeniti u jedno stvaranje novog lijeka koje bi bilo revolucionarno i koje bi se koristilo potpuno neovisno od antibiotika”, dodaje Đikić.

Naš ugledni znanstvenik skromno ističe kako je ovo uspjeh njegova tima. ”Jako sam ponosan na svoj tim u Frankfurtu, od četiri znanstvenika koji je unutar šest mjeseci napravili ovo veliko znanstveno otkriće, ali i kolega Ivan Matić koji je moj student”, kazao je Đikić.

Neke zasluge prepisuje i Medicinskom fakultetu u Splitu. Pofesor dr. sc. Janoš Terzić s medicinskog fakulteta u Splitu pojasnio je što otkriće znači za pacijente.

”Iz mnogih temeljnih otkrića su proizašli mnogi benefiti za obične ljude, na temelju sličnih istraživanja pronađeni su načini kako proizvesti inzulin koji danas uzimaju mnogi pacijent”, kaže Terzić.

Osim o njegovim znanstvenim dostigućima i o Đikiću samo riječi hvale. ”On je jedan od rijetkih vrhunskih znanstvenika koji intenzivno surađuje sa hrvatskim znanstvenicima, ne samo da su suradnje savjetovanje već on i materijalno pomaže naš rad ovdje u Splitu”, dodaje Terzić.

A ono što bi Hrvate posebno moglo zanimati je ono na čemu naš znanstvenik svjetskog glasa – trenutačno radi.

”Uskoro će izaći još jedan rad, gdje smo objasnili na koji način salmonela luči svoje toksine, u crijevima, što to znači za stanicu”, kaže Đikić.

Osim znanstvenih, Đikić nam je otkrio i svoje privatne planove. ”U Americi sam godinu dana, radim na farmaceutskoj industriji G, ostat ćemo do sljedećeg srpnja, kad se vraćam u Hrvatsku. Prvi odlazak će biti u Brela gdje se trebam dobro odmoriti sa obitelji, gdje idemo svake godine i stvarno uživamo”, kaže Đikić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR