Connect with us

Komentar

Diljem bojišnica u Ukrajini lagano dolazi do promjena

Objavljeno

-

Reorganizacija Ukrajinske vojske i vjerojatna dopuna streljivom iz zemalja EU i moguće SAD-a daju rezultate. Vjerujem da je pisanje o potrebi žurne isporuke streljiva iz SAD-a samo konstatacija već učinjenog iz kvote od ranije odobrenih 4 milijarde dolara.

Pažljivo pratim situaciju diljem bojišnica u Ukrajini i primjećujem da lagano dolazi do promjena, da Ukrajina polako ali sigurno zaustavlja rusku ofanzivu i stabilizira crte.
Ruska inicijativa nošena na krilima pada Avdiivke i nedostatkom streljiva na strani Ukrajine polako jenjava.
Situaci je bila ovakva….

Prije desetak dana rusi su napredovali na svim crtama bojišnice izuzev lijeve obale Dnipra
Prije dva-tri dana, njihovo napredovanje je sve češće zaustavljeno, javljaju se prvi pokušaju protuudara Ukrajinaca

Danas već u vojnim biltenima prevladavaju izvješća o stabilnosti crte, odbijanju ruskih napada i sve češće, uspješnih Ukrajinskih protunapada.
Osim navedenih faktora reorganizacije i streljiva, moram naglasiti još jedan koji se dogodio. Uništenje velikog broja ruskih letjelica, od A 50 do bombardera Su 34.

Zahvaljujući tepihu bombi od 500-1500 kilograma koje su nemilice i u ogromnim količinama istresali na Avdiivku, uspjeli su je osvojiti, kao i nastaviti totalno uništavanje na pravcima daljnjih napredovanja.

Sada su u velikom problemu, oboren im je veliki broj bombardera i primorani su gađati manjim intezitetom i sa većih udaljenosti što uzročno znači daleko manju preciznost.

Uništenje zrakoplova A 50, ruskog ekvivalenta Awacs-u dovelo je do problema nadzora i koordinacije zračnog prostora iznad bojišnice.
U međuvremenu, rusi su prebacili drugi A 50 u zonu Azovskog mora, sa smještajem u Taganrogu. Ukrajinske zračne snage imaju novi cilj i zadaću…..

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari