Pratite nas

Kolumne

Dimenzije stradanja BH Hrvata – Hrvati su žrtve “isilovaca” iz ranih devedesetih godina

Objavljeno

na

Bošnjačka politika isključivosti i osmanizma prema konstitutivnosti i suverenosti beha Hrvata, svojih daytonskih federalnih partnera u većem dijelu, između Muslimana i Srba podijeljene  zemlje, na tragu je one Titine politike prema Hrvatskoj, “Prije će Sava poteći uzvodno, nego će Hrvatska postati država“. Još jedan dokaz velike, zapravo klonirane, slićnosti između Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. I današnja politika centralizma i unitarizma kakve zagovaraju, i u nemiru Bosne i Hercegovine održavaju Bošnjaci, ponavlja „Prije će Hrvata u Bosni i Hercegovini nestati, nego će entitet izboriti“. Politička isključivost koja je po svemu sudeći zauvijek istisnula uključivost drugog i drugačijeg, posebnog i malobrojnijeg, bošnjačka je politika koja ih u beha suvremenosti giga nepravde, oslobađa  svake odgovornosti za hrvatski neravnopravni položaj, te propadajuću beha i sadašnjost i budućnost. Broj vlastitog naroda, na ćijem povečanju rade sve bošnjačke političke, kulturne  i vjerske institucije, prisjetimo se samo riječi bivšeg poglavara Islamske Zajednice BiH gospodina Mustafe Cerića kada je zaprijetio, naredio, Muslimankama: „Svaka Muslimanka je dužna roditi petero djece, dvoje za sebe, a troje za Bosnu i Herecgovinu“, fizička je snaga kojom štite sve nedomekoratske, nedijaloške,  neeuropske i ratom prijeteće radnje.

Jesu li danas to troje bošnjačke rođene djece, po Cerićevoj naredbi, ratnici isilovci u Iraku i Siriji, ili oni koji ostaju u Bosni i Hercegovini kao tehnički servis onima koji se vrate nakon obavljenog zločinačkog posla, povijest će pokazati. No zasigurno jesu oni koji su povećali nacionalni broj s kojim bošnjačka strana osvaja Bosnu i Hercegovinu,  prisvaja apsolutno pravo na nju, i brani pravo hrvatskom narodu na političko samoorganiziranje, te iznad svega osporava pravo na bilo kakav vid teritorijalne autonomije, entiteta. A gdje su ta trojica novorođenih Bošnjaka za Bosnu i Hercegovinu, kako i za kakvu se Bosnu i Hercegovinu bore  znaju bošnjački suvremenici i čuvaju to kao tajnu, kao iskustvo koje će trebati koristiti u vremenu koje pripremaju i za koje ih pripremaju.

[ad id=”68099″]

Ti koji su ostali u Bosni i Hercegovini oni su ta bošnjačka brojka, ta snaga broja kojom se prijeti Hrvatima, i koji izvješenim isilovskim zastavama na kućama isiliziraju Bosnu i Hercegovinu, po uzoru na sadašnjost isilovaca, ili na prošlost Osmanlija. Bosna i Hercegovina je zemlja žrtva osmanlijske prošlosti i isilovske sadašnjosti. Zapravo, hrvatski narod u toj zemlji je najveća žrtva ta dva crna razdoblja beha povijesti. Za bosanskohercegovačke Hrvate, stoga, i nema nikakve razlike između prošlosti Osmanlija i sadašnjosti Isilovaca, budući da su ti vjerski islamski ekstremizmi, i njihove politike, u mnogo ćemu slične, pa i iste. Prvi su pola tisućljeća Bosnu i Hercegovinu prisilno islamizirali, hrvatski djecu janjičarili, crkve rušili i na njima džamije gradili, te na kraju tu zemlju pretvorili u svoj spomenik na ovim europskim prostorima, s kojeg Mustafa Cerić uzvikuje, i govori: „Turska je naša mati, tako je bilo i tako će ostati“. Drugi pak, Isilovci kada su na poziv tadašnjih Muslimana došli u džihad na beha prostore, naprosto su nastavili tamo gdje su Osmanlije zaustavljene i poražene. Istim metodama nastavljeno je islamiziranje Bosne i Hercegovine, napose hrvatskih prostora Središnje Bosne, koja se još u osmanlijskom vaktu uspjela oćuvati kao beha otok hrvatstva i katoličanstva.

Nije stoga slučajno započeo muslimansko hrvatski sukob za teritorij na tom otoku, koje je i danas nezaštićena enklava, i sukob mnogih interesa, manipulacija, pregovora, i ciljeva. Sve je muslimanska strana, zajedno sa mudžahedinima, ućinila da taj otok hrvatstva i katolićanstva, tu Lašvansku dolinu zauvijek poplavi i potopi, kako bi istrgla svaki trag svoje polutisućljetne žrtve. Na neki način može se reći da je to cilj i današnjeg bošnjačkog vodstva, kojemu je Središnja Bosna i dalje glavni ratni cilj kojeg treba osvojiti, etnički i vjerski očistiti od Hrvata. Daleko više je bošnjačka politika koncentrirana na osvajanje Lašvanske doline, negoli na povratak genocidne republike srpske u teritorijalni  i institucionalni integritet Bosne i Hercegovine.

Nisu rijetki glasovi u bošnjačkim političkim i vjerskim krugovima na tim prostorima, koji se ćuju, koji su „procurili“ u javnost, zasigurno s jasnim porukama zastrašivanja Hrvata, da nema rješenja beha problema dok ne „padne“ Lašvanska dolina, dok ne bude u potpunosti osvojena ovako ili onako, i Hrvati iz nje nestali. Po onome što se sve događa, veliki broj muslimanskih ubitstava hrvatskih povratnika, silovanja starica, zatrpavanja opustošenih hrvatskih sela (Miletići), zabrana otkrivanja masovnih grobnica ubijenih hrvatski civila (Maljine), gradnja džamije na hrvatskoj zemlji (Travnik), upadi isilovaca u crkve tijekom Svete Mise (Zenica), Bošnjaci su, gotovo, pred ostvarenjem tog zločinačkog cilja.

O dimenzijama stradanja bosanskohercegovačkih Hrvata u muslimanskoj i srpskoj agresiji, govore brojke kojima su bosanskohercegovački biskupi upoznali papu Franju, koji se sprema posjetiti tu suvremenu Arenu u Europi. Naime, na susretu bosanskohercegovačkih biskupa s papom Franjom u Rimu, u sklopu pohoda „ad limina“ od 10. do 17. ožujka 2015. godine, predsjednik Biskupske Konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica iznio je zastrašujući podatak, za budućnost hrvatstva i katoličanstva u toj zemlji. Po tom podatku, a koji je zasigurno precizan i točan, u Bosni i Hercegovini danas živi 420 tisuća četristo i dvadeset tisuća Hrvata katolika. To znači da je u srpskoj i muslimanskoj agresiji na hrvatski narod, u tim etničkim čišćenjima protjerano više od 50 posto Hrvata koji su živjeli u Bosni i Hercegovini prije rata. Znači, Hrvati u Bosni i Hercegovini su u građansko-konfesionalnom beha sukobu za teritorij prošli ono što danas prolaze kršćani u isilovskoj državi na prostorima Sirije i Iraka, ali i u nekim drugim islamskim zemljama.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Ivan Hrstić: F-16 Barack ili novi natječaj – trećeg nema

Objavljeno

na

Objavio

Nije gotovo dok nije gotovo, zlatno je pravilo u svijetu trgovine oružjem. A kad je u pitanju isporuka borbenih lovaca, onda nije gotovo dok nije potpisano, isporučeno i plaćeno.

Mnogo češće od vijesti o realiziranim isporukama stižu nam vijesti o vladama koje su se predomislile, ne žele više taj nego neki drugi avion, naručuju upola manje no što su najavljivali i priželjkivali – ili se pak promijeni vlada pa u potpunosti otkaže deal.

Tako da ni propast ovog deala – kad bi do toga stvarno na koncu došlo – ne bi bila nikakvo veliko čudo.

U slučaju izraelskih F-16 za Hrvatsku, unaprijed se znalo da takve isporuke tek moraju amenovati američki proizvođač, američka vlada i američki Kongres. Iz vlade se proteklih mjeseci stalno ponavljalo da je teret pribavljanja svih potrebnih dozvola na izraelskoj strani te da nikakvog potpisa neće biti prije no što ih Izraelci osiguraju.

Zato valja naglasiti: još uvijek ništa nije potpisano! A kamoli plaćeno.

Niti postoji bilo kakva obveza s hrvatske strane da plati nešto što nije naručila ili nije ni bilo predmet natječaja. Dakle, posve su tendenciozne tvrdnje da je Hrvatska kupila mačka u vreći, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Priča o tome da je ministar Krstičević u ovom trenutku mora platiti cijenu jer je propustio na vrijeme provjeriti može li Izrael pribaviti te dozvole jesu očito mokri snovi njegovih neprijatelja. Odgovornost je tu isključivo na izraelskoj strani.

Uostalom, niti Šveđani bez američke privole ne mogu isporučiti svoje gripene, jer u njih ugrađuju dorađenu inačicu motora američkog General Electricsa, kakakav se ugrađuje i u F-18 (samo što on za razliku od gripena ima dva takva mlazna motora). Gripen se ne smije izvesti nigdje gdje se ne bi smio izvesti i F-18 ili F-16!

Dakle, u Hrvatskoj samo stanje hajke stalno jest. Glasni pozivi ministru obrane da podnese ostavku zbog navodnog fijaska s kupovinom izraelskih aviona debelo su preuranjeni, a uglavnom dolaze iz usta onih koji su otpočetka tvrdili da Hrvatskoj ne trebaju borbeni lovci, što je sasvim legitiman stav, samo što im onda nije baš mudro istovremeno koristiti i argument da bi zakašnjela nabava novih letjelica ugrozila hrvatsku obrambenu spremnost i nacionalnu sigurnost.

No, pozivi na ostavku dolaze i iz usta i pera onih koji su cijelo vrijeme vodili, a izgleda da i dalje vode aktivnu kampanju za nabavku novih (točnije, nerabljenih) švedskih gripena, što pak nije nimalo legitiman stav – u slučaju ako uključuje osobne materijalne interese. Oni pak mjesecima hrvatsku javnost filaju brojnim poluistinama o izraelskim avionima, pokušavajući dokazati da se radi o “izraubanoj staroj krami nabudženoj izraelskom opremom”.

Naravno, bilo bi isto tako preuranjeno reći da je činjenica da je State Department taj predmet već uputio na usvajanje u Kongres sad znak da su ipak upaljena sva zelena svjetla i da je rampa podignuta.

Naime, još uvijek ne znamo što u tom dokumentu točno piše – traži li se odobrenje za isporuku izraelskih F-16 Barak s opremom koju oni danas imaju, ili pak za isporuku u izvornom obliku, dakle, nakon što se s njih skine izraelska avionika. Ono što zasad imamo kao čvrstu indiciju pozitivnog ishoda jesu naglasci iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, da SAD prilikom ovakvih isporuka američke opreme trećim zemljama obično – dakle, ne uvijek – zahtijeva vraćanje u izvorni oblik, te da snažno podržavaju obnovu hrvatskog ratnog zrakoplovstva i nabavku izraelskih F-16.

Po svemu sudeći, uopće nije nemoguće da se u sljedeća dva tjedna koliko je rok Kongresu da eventualno upali svoje crveno svjetlo, na koncu ipak odobri i isporuka obnovljenih Baraka i Brakeeta bez ikakvog skidanja ključne opreme.

Sudeći po signalima koje stižu s američke strane, Amerikanci su itekako svjesni kakav udarac bi to crveno svjetlo bilo za RH i za hrvatsku vladu, a ovo je u financijskom smislu premali posao da bi zbog njega pravili tako veliki problem. Ono što za njih vjerojatno može biti problem je što su nakon objave da je F-16 Barak pobjednik hrvatskog natječaja, odnosno da Izraelci više ne nude samo zastarjele I odavno prizemljene F-16 “Netz”, već i ove koji su osuvremenjeni prije svega desetak godina, kao mogući kupci već izronili i Rumunjska i Bugarska. Tu je i Kolumbija, kojoj se nudi da Baracima zamijeni svoju flout starih također izraelskih Kfirova.

Dakle, kad bi ih mogli izvoziti, postoji potencijalno tržište za nekoliko desetaka Baraka, a to bi već bio izazov njegovom izvornom proizvođaču, moćnom Lockhed Martinu, koji sasvim sigurno želi pripadajući dio kolača. Unatoč pozitivnim signalima s američke strane, u ovom trenutku još uvijek ne možemo pouzdano reći na koji način bi bio obavljen tzv. SLEP, odnosno produljenje životnog vijeka Baraka koji se u ovom trenutku bliže izmaku svojih resursa.

Jasno je da je izraelska vojna industrija tehnički za to sasvim sposobna, ali, ako su se Izraelci možda tome nadali, očito ne mogu pritom zaobići financijske interese proizvođača i vlasnika intelektualnih prava. Kao što Microsoft neće nekom dati da prodaje nadograđene Windowse, tako ni Lockheed Martin neće tek tako dozvoliti da netko bez njih profitira na nadogradnjama F-16, a onda to neće odobriti ni Kongres, pogotovu što su ti F-16 Izraelu bili de facto poklonjeni.

U slučaju kad bi Amerikanci do kraja inzistirali da se izraelska oprema ukloni te da se stavi američka, posve je jasno da taj avion više ne bi bio Barak, inačica F-16 za koju se smatra da su joj mogućnosti približne američkoj varijanti F-16 Block 50/52, već bi ostao dobru stepenicu niže, Block 30/40. Jasno je da to ne bi bio zrakoplov sa svime što je RH priželjkivala, već neki s ipak znatno manjim mogućnostima.

Skidanje izraelske opreme i stavljanje američke, naravno, bilo bi posve iracionalno, izazvalo bi nepredviđene dodatne troškove koji ne bi donijeli nikakvo poboljšanje borbenih mogućnosti, što sasvim sigurno Hrvatska ne bi mogla niti smjela prihvatiti.

Plenkoviću takvo nešto zacijelo ne pada na pamet. Čak i kad bi Amerikanci za istu cijenu ugradili modernu opremu, bilo bi dvojbeno je li to paket na istoj razini, jer, naprimjer, u američkoj verziji dvosjedi su letjelice koje se primarno koriste za obuku pilota, dok je u izraelskom Brakeetu na stražnjem sjedalu ne kadet već drugi član posade zadužen za napredne borbene mogućnosti.

Dakle, pravog nadomjestka za izraelske dvosjede nema. Ništa manje važno jest da to više ne bi bili oni isti zrakoplovi koji su pobijedili na međunarodnom natječaju. Dakle, da bi takvi F-16 bili prihvaćeni kao najbolji izbor – natječaj bi se morao ponoviti.

Jedini način da se novi natječaj izbjegne u takvom slučaju bi bilo prihvaćanje neke velikodušne američke donacije, na isti način na koji su nabavljeni borbeni helikopteri. Oni koji su se nadali da će preko ovoga rušiti ministra obrane kako bi time naudili Plenkoviću, kako stvari sada stoje, vjerojatno su se ipak preračunali.

Ostavku bismo mogli očekivati jedino kad bi se nedvosmisleno pokazalo da novi-stari avioni neće stići prije no što svi preostali hrvatski MiG-ovi budu prizemljeni, a to ćemo vjerojatno znati već za nekoliko dana.

Oni pak koji se nadaju da bi time možda švedski gripen automatski izbio na prvo mjesto također rade račun bez krčmara, jer to je bila nepotpuna ponuda švedske kompanije Saab, bez podrške švedske države kakva je u natječaju zahtijevana te se bez toga ne bi smjela prihvatiti. Grčka i američka ponuda za RH bi također bile teško prihvatljive, prva je ispod vojnotehničkih zahtjeva, a druga iznad financijskih mogućnosti.

Dakle, posve je jasno da, osim neke dovoljno uvjerljive američke donacije, trećeg nema i ne može biti: obnovljeni Barak takav kakav jest ili novi natječaj! Jasno je, i švedski gripen bi s nekom poboljšanom ponudom mogao ponovno doći u obzir – tek u ponovljenom natječaju. Što ne znači da bi u njemu imao veće šanse, jer s njime u paketu ne dolazi nikakvo obećanje strateškog partnerstva i geopolitičkog probitka, za razliku od suradnje sa SAD-om i Izraelom.

Tu ne pobjeđuju performanse niti se gleda koliko goriva avion troši. Sporazum s Izraelom, čak i da na koncu nikad ne bude potpisan, već je donio političku korist, a prelet Baraka iznad Knina, koliko god visoko bio, odaslao snažnu poruku da nikakvih povijesnih prepreka za blisku suradnju između dvije zemlje – ako ih je i bilo – više nema.

Ivan Hrstić / Večernji list

 

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

 

 

 

Zašto je F-16 Barak jedini izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Silvana Oruč Ivoš: Pupovcu smeta privođenje osumnjičenih za zločine jer su Srbi.

Objavljeno

na

Objavio

AFP

“Već godinama javno pričam svoju priču i priču svog napaćenog naroda koji je doživio veliko zlo i nepravdu. Počiniteljima seksualnog nasilja nad nama, ženama i djevojkama, još se ne sudi za te stravične zločine. A ako pravda nije zadovoljena, ovaj genocid će se jednom opet ponoviti.”

Pravda je jedini način da se postigne mir i suživot između različitih sastavnica u našoj zemlji. Ako ne želimo ponoviti slučajeve silovanja i zatočeništva žena, moramo kazniti one koji su seksualno nasilje, zločine nad zločinima nad ženama i djevojčicama koristili kao oružje za ostvarenje svojih genocidnih ciljeva.“ (…) „Do sada počinitelji zločina koji su doveli do tog genocida nisu dovedeni pred lice pravde.“ (…) „Trebamo ujediniti sve snage da se istraže zločini, te progoniti one koji su ih podržali, pomogli im i pružili im priliku da tako kontroliraju određena područja. Jer, jedini način zbog kojeg su počinjeni ovi zločini jesu naša različita uvjerenja i običaji.“ (…) „Njihov je cilj da iskorijene našu religiju i to će postići će se ako nam se ne osigura odgovarajuća zaštita. Unatoč našim svakodnevnim upozorenjima i molbama koje traju godinama sudbina tisuće ljudi još uvijek nije poznata.“

Ove potresne rečenice, izvađene su iz konteksta, no njihov je smisao jasan. Ako se ne kazne oni koji su počinili genocid nad nekim narodom ili skupinom zbog vjerskih ili nacionalnih uvjerenja, a zbog osvajanja teritorija i to na najbrutalniji način – silovanjem žena – pravda nikad ne će biti zadovoljena. Iako tako zvuče, nije izgovorio netko od brojnih žrtava velikosrpskog divljanja tijekom Domovinskog rata, posebice masovnog silovanja nakon pada Vukovara već ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir – Nadia Murad.

Murad je pripadnica iračkih Jezida, zbog čega je s tisućama drugih žena i djevojčica mjesecima, bila seksualna ropkinja džihadistima tzv. islamske države, a danas se bori za prava žrtava nasilja. Imala je 21 godinu kada je ISIL zauzeo njezino selo na sjeveru Iraka. Ubili su joj majku i šestero braće. Iz zarobljeništva je uspjela pobjeći uz pomoć jedne sunitske obitelji, a danas je glasna zagovornica prava Jezida i žena u svijetu.

Njena misao: „Zatvarati oči i okretati glavu od ove tragedije znači da si sudionik. Nisu samo počinitelji nasilja odgovorni za svoje zločine, već i oni koji ih ne žele zaustaviti ili osuditi“, univerzalna je i može se bez razmišljanja preslikati na situaciju vezanu uz brojne nevine žrtve velikosrpske i četničke agresije na Hrvatsku i BiH kada nisu birana sredstva koja su za cilj imala protjerati Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo sa svojih ognjišta.

Brutalna ubojstva djece, ranjenika, žena, trudnica, staraca, zvjerska silovanja, prokazivanje ljudi čime ih se automatski osudilo na smrt, utamničenja, protjerivanja, mučenja, razaranja, bacanja ljudi u neobilježene jame u Vukovaru, Škabrnji i cijeloj Hrvatskoj imaju potpuno isti princip i cilj i isti nazivnik kao i zločini ISIL-ovaca počinjeni nad nedužnim Jezidima, koji su uz iste metode protjerani sa svojih ognjišta.

No, razlike ipak ima. Zločine tzv. islamske države osuđuje cijeli svijet. Nikome kulturnom i uljuđenom ne bi palo na pamet pravdati ih ili osuđivati one koji kažnjavaju teroriste koji su ih počinili. U Hrvatskoj je, pak, druga priča.

Nisu samo u pitanju osobni snimatelji zločinca Ratka Mladića koji prosvjeduju zbog postavljanja spomenika utemeljitelju hrvatske države i čovjeku koji je uveo višestranačje, već i pojedini političari koji na ovaj ili onaj način participiraju u vlasti.

Recimo Milorad Pupovac. Nakon prošlomjesečnog prosvjeda u Vukovaru tijekom kojeg je traženo kažnjavanje velikosrpskih zločinaca, a što ga je inicirao i unatoč pritiscima održao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, privedeno je nekoliko osumnjičenih.

Da se razumijemo, za stotine počinitelja najgorih zločina postoje brojni materijalni dokazi (poput snimaka) i živi svjedoci, no oni do danas nisu sankcionirani. Kao što sam jednom napisala, zbog straha od moćnog Pupovca koji godinama vedri i oblači u hrvatskoj politici, odnosno drži vladajuću većinu. A oni ga pokorno slušaju.

I ovaj se put oglasio. Smeta mu privođenje osumnjičenih za zločine jer su Srbi. Što bi tek bilo da su privođeni u lisičinama kako je propisano za takve zločine, a ne s rukama u džepovima kao da idu na piće. A možda i idu!?

Kako bilo, Pupovac je zapjevao svoju staru mantru kako je privođenje osumnjičenih i podizanje optužnica za ratne zločine pritisak na građane srpske nacionalnosti, da te pritiske toleriraju vlada i lokalne vlasti, da to traje deset, pa čak i trideset godina. Ipak, najdrskija je Pupovčeva tvrdnja da je korištenje pravosuđa u ovu svrhu (dakle privođenja ratnih zločinaca) – protuustavno i protuzakonito.

Ovakve teze ne samo da su još jedno ubojstvo i ismijavanje nedužnih žrtava divljačke velikosrpske politike – a koju Pupovac uporno zagovara i promiče sudjelujući na četničkim okupljanjima kao što je onaj u Bačkoj Palanci – već i izrugivanje s Republikom Hrvatskom u kojoj proračunski obveznici već godinama obilato plaćaju Pupovca i njemu slične. Dobitnici Nobelove nagrade za mir traže pravdu i kažnjavanje počinitelja zločina, a Pupovac „svoje“ uporno i pod svaku cijenu štiti.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari