Pratite nas

Iz Svijeta

Dimitrij Rupel: Za migrantski val odgovorna je Angela Merkel

Objavljeno

na

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kazao je u petak da migrantski val, koji je u rujnu potaknula njemačka kancelarka Angela Merkel, ugrožava države u jugoistočnoj Europi, s čime se složilo više istaknutih sudionika u okviru panela na Slovenskoj televiziji.

[ad id=”68099″]

Rupel je rekao da je takva liberalna politika prema migrantima ugrozila zemlje kojima prema Njemačkoj prolazi izbjeglička balkanska ruta. Slovenska vlada je pogriješila što je svoj vojni brod Triglav poslala u misiju patroliranja i traženja izbjeglica između Sicilije i Lampeduse, u talijanskim vodama, iako od tamo Sloveniji ne prijeti izbjeglički val, te da bi brod u dogovoru s NATO savezom i zemljama tog područja trebalo radi kontrole izbjegličkog vala uputiti u Egejsko more, smatra Rupel.

Više istaknutih sudionika panela složilo se da se politika otvorenih vrata u Njemačkoj završava te da je Merkel previše “skrenula ulijevo” politikom prema izbjeglicama i svojoj zemlji donijela velik trošak, zbog čega joj je jako pala popularnost, koja je ovog ljeta bila na vrhuncu, te da se ponašala kao “majka Terezija”.

“Ovo što se događa, to europske vrednote stavlja na test. Što su te vrednote?Mi moramo braniti ono što je supstancija našeg načina života. Tu supstanciju migranti za sada ne ugrožavaju, ali ako se balkanski džepovi napune migrantima, opet bi moglo doći do krize koju poznamo iz 90-ih godina”, kazao je Rupel.

Dodao je da se ne može dopustiti da dođe do raspada Europske unije i da su se do sada sve takve najave pokazale pogrešnima.

Rupel, nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, slovi kao zagovornik strateškog savezništva Europe i SAD. Na mjestu šefa diplomacije proveo je oko 12 godina u više vlada, a sada je član konzervativne stranke bivšeg premijera Janeza Janše.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari