Connect with us

U potrazi za Istinom

Dinko DEDIĆ: AUTOR CRTEŽA SAM JA, A TEKST NIJE BUŠIĆEV

Objavljeno

on

Crtež Brune Bušića sam napravio na papiru veličine dvostukog tabloida s crnim tušem i s grbom u crvenoj boji 1980. godine. Bruno Bušić nije nosio beretku ali sam ju nosio ja 1971. u Hrvatskoj i vidio u njoj svojevrstan simbol studentskog pokreta. Bušić je bio centralna i najutjecajnija ličnost najmlađe generacije hrvatske političke emigacije, tzv. prolječara, koja je u emigaciji izvršila značajnu korekciju kursa, radikalizirala ju i uskladila s domovinskim realitetima.

Kao urednik “Hrvatskog tjednika” koji je osamdesetih godina čvrsto stajao na političkoj liniji Brune Bušića i osnutkom Hrvatskog Državotvornog Pokreta postao njegovo neslužbeno glasilo, nastojao sam promovirati ideje bušićanstva.

Piše: Dinko Dedić/Kamenjar.com

Piše: Dinko Dedić/Kamenjar.com

Stoga sam u tiskari u kojoj se tiskao “Hrvatski tjednik” ovaj Bušićev lik dao otiskati u formi postera koji je bio distribuiran kao centre spread. Kako se HT u to vrijeme tiskao u crno-bijeloj teknici, poster je otiskan samo crnom bojom. Tjednik je u to vrijeme distribuiran po Australiji, Europi, Sjedinjenim Državama i Kanadi, s pretplatama koje su odlazile u hrvatske zajednice Južne Amerike. Određeni broj primjeraka, ovisno o mogućnostima, krijumčaren je u Hrvatsku.

Tako se poster, bez dodanog teksta raširio svuda po svijetu.

Tekst nije napisao Bruno Bušić, jer su svi njegovi objavljeni tekstovi poznati a i neobjavljeni su poznati njegovim tadašnjim suborcima i suradnicima. Njega nije mogao napisati Bušić i po konstrukciji rečenice koja govori o “našima”. Da je tih 70ih i previđao što će se dogoditi, Bruno svoj opis nebi uopćavao na taj način da govori o našima i njihovima i nebi koristio karakterizacije poput “jebivjetri” i “ptice grabljivice”.

Riječi se međutim donekle poklapaju s nekim događajima u Hrvatskoj, kojih je stvarni pisac očito bio suvremenikom. Pripisujući ih Bušiću dao im je i proročanski karakter i to je bio razlog zašto se i danas šire kao Bušićeve, unatoč toga što već svi znadu da nisu.

Neki ljudi neće vjerovati ni kad im se dokaže da nisu Bušićeve jer žele vjerovati da jesu.

Dobar primjer tog fenomena su tzv. krugovi u žitu koji su se od 1971. počeli pojavljivati po Engleskoj i Njemačkoj. Mnogi su povjerovali su da su to napravila neka izvanzemaljska bića. Kada su kreatori tih krugova 1991. objavili da su ih oni napravili i opisali, pa čak i pokazali kako su ih napravili, što je na široko objavljeno, oko 60% od onih koji su originalno povjerovali da je to djelo izvanzemaljskih bića i dalje to vjeruju

Dinko Dedić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari