Connect with us

Balkan

Dio oporbe bojkotira izbore u Beogradu, očekuje se pobjeda vladajućeg SNS-a

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dio oporbe bojkotira u nedjelju ponovljene lokalne izbore u Beogradu na kojima se prema anketama očekuje pobjeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Novi izbori uslijedili su nakon što SNS nije uspio formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca 2023. za koje oporba tvrdi da su pokradeni izborni inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su potvrdili i međunarodni promatrači.

Opozicija je na izbore, ponajprije u Beogradu, izašla podijeljena, a neke stranke su se odlučile se bojkot tvrdeći da vlast nije osigurala fer uvjete.

Opozicijski političari vjeruju da bi pobjedom na izborima u Beogradu, ali i u većim gradovima Novom Sadu i Nišu, uspjeli narušti vlast SNS-a predsjednika države Aleksandra Vučića, dulju od jednog desetljeća.

Osim u prijestolnici, izbori se održavaju u još 66 gradova i općina i 23 gradske općine, a izlaznost je u 14 sati za nekoliko postotaka manja nego u prosincu prošle godine.

I nedjeljne izbore prate brojne pritužbe na nepravilnosti, a najozbiljniji incident zabilježen je u Novom Sadu gdje su predstavnci oporbe pokušali ući u prostorije velesajma tvrdeći da je vladajući SNS formirao pozivni centar za prikupljanje kapilarnih glasova. Od policije su, uz naguravanje, zahtjevali da intervenira.

Dok su se oni raspravaljali s policijom, iz dvorane su pobjegli ljudi koji su se ondje nalazili iznoseći sa sobom materijal, javila je TV N1.

Predsjednica Skupštine Srbije i potpredsjednica Središnjeg odbora SNS-a Ana Brnabić potvrdila je da stranka ima pozivni centar, ustvrdivši da tu nema ništa protuzakonito.

“Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i dobro je organizirana. U čemu je problem?”, upitala je Brnabić.

Policija je u vojvođanskom mjestu Šajkaš uhitila građanina koji je prijetio da će prekinuti izbore dok se ne utvrdi tko je i kako na njegovoj adresi prijavo ljude iz Kotor Varoši, gradića u BiH na teritoriju Republike Srpske.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) je nakon prosinačkih parlamentarnih i beogradskih izbora uputila srbijanskim vlastima preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dosupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosnike kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima vladajućih i oporbe učinjeno malo toga.

Šef promatračke misije ODIHR-a na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zannier posjetio je danas biralište u općini Novi Beograd i najavio da će detaljno izvješće predstaviti u ponedjeljak poslijepodne.

Istraživanje Agencije “Puls Srbije” pokazalo je da će na birališta izaći oko 60,2 posto Beograđana te da su oporbeni birači zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem je oporba dočekala ponovljene lokalne izbore u Beogradu.

Prema rezultatima anketa, izborni prag u Beogradu od ukupno 14 izbornih lista prelazi njih pet, od kojih lista vladajućeg SNS-a može računati na 48,2% glasova, a tri oporbene koalicije i pokreta od 8,3 do 13,5 posto glasova.

Na izborima za vijećnike skupštne Beograda i 17 beogradskih općina pravo glasa ima 1,6 milijuna birača, a birališta se zatvaraju u 20 sati.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas