Connect with us

Politika

Dio oporbe: Mjere pomoći nedostatne, posebno za najugroženije

Objavljeno

-

Foto: Hina

Dio saborske oporbe najnoviji paket pomoći građanima i gospodarstvu ocijenila je u utorak nedostatnim, nedovoljno usmjerenim na najugroženije skupine građana i korisnim samo u određenom roku.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić najnoviji paket pomoći komentirala je: „U Hrvatskoj smo se nažalost sveli na onu staru – bolje išta nego ništa, bolje da građani išta dobiju od svog novca natrag nego ništa”.

Istaknula je da inflacija nije jednokratna pojava pa jednokratna pomoć sigurno neće riješiti goruće probleme hrvatskih građana, .

„Inflacija je pojela novce građana, a povećala prihode države pa država ovim mjerama tek vraća građanima ono što im je prethodno uzela. Ali vraća im u vidu jednokratne pomoći dok je inflacija problem cijelo vrijeme, to sigurno nije dovoljno”, kazala je Selak Raspudić dodavši da zbog loših politika Vlade imamo veću inflaciju od prosjeka EU-a.

Sandra Benčić (Možemo) ocjenjuje dobrim da se i dalje ublažava rast cijene električne energije jer bi se njezin skok prelio na cijenu svih ostalih proizvoda, posebno na hranu i piće.

Međutim, kazala je, mjerama se nedostatno ciljaju skupine kojima su one najpotrebnije. Problem je što ne postoji imovinski cenzus pa se mjere primjenjuju horizontalno na sve.

Umirovljenik s mirovinom do 260 eura primiti će jednokratnu pomoć od 160 eura, za šest mjeseci to je 26 eura mjesečno, što je manje od onoga što im je inflacija pojela. Istu pomoć dobiti će, primjerice, i Rada Škugor poznata iz afere Ine, koja možda ima istu mirovinu, ali i drugu imovinu, navela je.

„Onima koji imaju najmanje trebalo je dati više, a oni koji imaju dovoljno – imaju dovoljno”, kaže Benčić.

Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) smatra kako bi bilo bolje da “Vlada manje pomaže” jer svakom novom mjerom na neki način prkosi ekonomskim pravilima.

„Vlada stvara dojam da nešto čini u smislu pomaganja građanima, a sve će to kad-tad doći na naplatu”, ustvrdio je.

„Postoje ekonomske datosti kojima se ne može prkositi. Građani će vidjeti da su mjere korisne samo u određenom roku, a kasnije će nam opet biti teže”, rekao je Bartulica ocijenivši da Vladi nedostaje jasna ekonomska vizija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari