Connect with us

Hrvatska

DIP: Još samo Most nije ispravio propuste, čeka na isplatu

Objavljeno

-

HINA

Nakon što su popravili pogreške pronađene u izbornim financijama, Državno izborno povjerenstvo (DIP) odobrilo je da se i koalicijama SDP-a, DP-a, Fokusa te SDSS-u i Ermini Lekaj Prljaskaj isplati naknada za troškove promidžbe na parlamentarnim izborima, a na tu isplatu još čeka Most.

To znači da će na račun SDP-ove koalicije Rijeke pravde sjesti nešto manje od 753.000 eura, na račun koalicije Domovinskog pokreta 254.000 eura, a na račun koalicije Fokusa i Republike 17.918 eura. Na račun SDSS-a bit će uplaćeno nešto manje od 54.000 eura.

Naknade se strankama i koalicijama isplaćuju temeljem broja osvojenih zastupničkih mandata, jedan vrijedi 17.918 eura.

Ermini Lekaj Prljaskaj koja je ponovno željela u Hrvatskom saboru zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku nacionalnu manjinu, ali joj se želja nije ispunila, bit će isplaćeno oko 2700 eura naknade, jer je osvojila više od 15 posto važećih glasova u svojoj, 12. izbornoj jedinici, njih 31,5 posto.

Most, koji je na travanjske parlamentarne izbore izašao u koaliciji sa Hrvatskim suverenistima, Hrvatskom konzervativnom strankom i Nezavisnom listom mladih i kod kojega je DIP pronašao najviše financijskih propusta, još ih nije ispravio, pa mu je i naknada od 200.000 eura na čekanju.

Naknade oko 2,7 milijuna, troškovi oko 6,6 milijuna

Na izborne financije pet stranaka i koalicija te osam kandidata DIP nije imao zamjerki. Bile su uredne, pa je već ranije objavio kolike im naknade pripadaju.

HDZ-ovoj koaliciji pripalo je gotovo 1,1 milijun eura, stranki Možemo 185.000 eura, IDS-ovoj koaliciji i Nezavisnoj platformi sjevera po 35.846 eura, a Hrvatskom bilu 2987 eura.

Po 17.918 eura naknade pripalo je manjinskim zastupnicima Furiju Radinu (talijanska), Vladimiru Bileku (češka i slovačka) i Veljku Kajtaziju (12 manjina), a Robertu Jankovicsu (mađarska) 17.916 eura.

Armin Hodžić (zastupnik pet manjina, među kojima je i bošnjačka) dobiva samo 7841 eura i to zbog pravila da se naknada troškova izborne promidžbe ne smije se isplatiti u iznosu većem od stvarnih troškova. Stoga će dobiti naknadu u visini troškova koje je imao, dakle, 7844, a ne 17.918 eura.

Po 2760 eura naknade pripalo je Corradu Dussichu i Franji Horvatu, koji su bili kandidati za zastupnike talijanske i 12 manjina, u Sabor nisu ušli, ali su osvojili 49,08 posto odnosno 28,82 posto glasova svoje jedinice.

Nešto manje, 1958 eura, pripada Šoipu Šoipiju koji nije ušao u Sabor iako je dobio 19,8 posto glasova birača svoje jedinice.

Popravi li i Most uočene propuste, država će na ime naknade za troškove parlamentarnih izbora, isplatiti nešto preko 2,7 milijuna eura, manje od polovice iznosa potrošenog na promidžbu.

Naime, stranke, koalicije i kandidati koji su sudjelovali na travanjskim izborima ukupno su na promidžbu potrošili oko 6,6 milijuna eura.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas