Pratite nas

Politika

DIP objasnio zašto je tiskano tri milijuna glasačkih listića, a birača je 3, 8 milijuna

Objavljeno

na

Niska izlaznost birača na prethodne izbore za Europski parlament bila je jedan od elemenata kojim se Državno izborno povjerenstvo (DIP) vodilo kada je odlučilo da će se za ovogodišnje izbore tiskati tri milijuna glasačkih listića, iako je pravo glasa imalo više od 3, 8 milijuna birača.

Zaključak je to koji proistječe iz DIP-ova rješenja na prigovor Neovisnih za Hrvatsku u kojemu je DIP objasnio i da “Hrvati, upisani u njemački popis birača, ostaju na tom spisku dok sami ne zatraže da se to promijeni”.

Stranka Neovisni za Hrvatsku stranka prigovorila je, naime, da je na jedno biračko mjestu u Slavonskom Brodu, koje po popisu ima 1020 birača, dostavljeno oko 800 glasačkih listića, odnosno dvije stotine manje što, ocijenili su, “otvara mogućnost manipulacije”.

DIP je taj prigovor odbio, tumačeći pritom kako su, kod određivanja ukupnoga broja glasačkih listića za izbore održane u nedjelju, 26. svibnja, u obzir uzeti i podatci o odzivu na izbore za Europski parlament, 2013. i 2014., kada je na birališta izišla samo petina (20,8 posto), odnosno četvrtina (25,2 posto)  birača.

Slijedom toga, zaključilo je da će se za izbore 26. svibnja tiskati 80 posto listića od ukupnoga broja birača upisanih u Registar, što će biti dostatno za njihovu zakonitu provedbu, budući da ni na jednom od prethodnim izbora za Europski parlament nije niti približno postignut taj postotak odaziva birača.

Kada je pak riječ o prigovoru koji se odnosi na jedno biračko mjesto u Slavonskom Brodu, DIP je potvrdio da je birački odbor za to mjesto, na kojem je upisano 1020 birača, preuzeo 816 glasačkih listića, te da je glasovalo 280 birača, odnosno njih 27,5 posto.

Zapisnik o radu biračkog odbora potpisali su svi njegovi članovi koji, kao ni promatrač koji je promatrao rad odbora, nisu imali primjedbe na zapisnik.

Zato činjenica da je na navedeno biračko mjesto dostavljen manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača nije mogla za posljedicu imati nepravilnost u provedbi izbora, niti predstavljati osnovu za bilo kakvu manipulaciju, poručio je DIP.

Hrvati upisani u njemački popis birača ostaju u njemu

Povjerenstvo je, kao neosnovan, odbilo i prigovor Neovisnih za Hrvatsku (NRH), da je u Generalnom konzulatu RH u Stuttgartu uskraćeno pravo glasovanja četveročlanoj obitelji koji su hrvatski državljani i pravodobno su se prijavili za glasovanje ali im je, kako je navedeno u prigovoru, “na tome biračkom mjestu, nezakonito i neistinito kazano da mogu glasovati samo za njemačke, ali ne i za hrvatske stranke.”

Iz očitovanja Generalnoga konzulata proizlazi da hrvatski državljani koji su sudjelovali na nekim ranijim njemačkim izborima (npr. za Europski parlament, lokalnim ili komunalnim izborima) i tom su prilikom upisani u njemački popis birača, ostaju u njemu, a upis se mijenja samo zahtjevom stranke. Slijedom toga, hrvatski državljani koje spominju Neovisni za Hrvatsku, koji su upisani u njemački popis birača, ostali su u tom popisu.

Mjerodavno njemačko tijelo obavijestilo je 15. svibnja Ministarstvo uprave Republike Hrvatske o hrvatskim državljanima upisanim u njihov popis birača, kao popis onih koji su izrazili želju glasovati na izborima članova u Europski parlament iz Njemačke, a ne iz Hrvatske.

Za te birače nije se mogao provesti postupak prethodne ni aktivne registracije koji bi im omogućio glasovanje na izborima članova u EP iz Hrvatske, jer bi to značilo mogućnost dvostrukoga glasovanja, a što se odnosi i hrvatske državljane koje Neovisni za Hrvatsku navode u svom prigovoru.

Slijedom toga, DIP nije utvrdio nepravilnosti u postupanju Generalnoga konzulata u Stuttgartu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a, potpuni potop Restart koalicije

Objavljeno

na

Objavio

Neslužbeni rezultati DIP-a, objavljeni nakon obrađenih 94,90 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata.

Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,62 posto birača s pravom glasa. (Hina)

Bernardić: Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Škoro: Smatram da je ovo pobjeda Domovinskog pokreta koji je napravio veliki rezultat

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro čestitao je u nedjelju navečer HDZ-u na izbornoj pobjedi, dodavši da je Domovinski pokret s 15 osvojenih mandata pokazao da se nalazi na pravom putu, zbog čega će su u Hrvatskom saboru čuti više različitih glasova.

Prije svega zahvala svim biračima koji su izašli na izbore i volonterima koji su proteklih tjedna radili na kampanji koja je bila kratka i prljava, rekao je Škoro u izbornom stožeru okružen svojim najbližim suradnicima.

Škoro je poručio da mogu biti sretni što su u svega 50 dana postojanja Domovinskog pokreta napravili treći rezultat.

“Vjerujem da ima onih koji su očekivali više, koji su očekivali nekakvo čudo, međutim, politika je stvar u kojoj valja biti realan. Ja sam realan čovjek i smatram da je ovih 15 mandata dobar pokazatelj da smo na pravom smjeru, da su birači to prepoznali i da se nalazimo na prekretnici“, rekao je.

Ustvrdio je da Hrvatski sabor, bez obzira na trenutne brojeve mandata, više neće biti isti i da će se čuti puno više različitih glasova.

Izbori su se, smatra, dogodili u atmosferi neizvjesnosti i straha, čak do te mjere da je jedna od njihovih promatračica doživjela fizičko zlostavljanje. To su prijavili nadležnim tijelima, vidjet će što će se dogoditi, a pretpostavlja da se neće dogoditi ništa.

Škoro čestitao HDZ-u

Škoro je čestitao HDZ-u na izbornoj pobjedi, dodavši kako sad imaju povijesnu priliku da se vidi hoće li nastaviti vladati kao do sada ili će promijeniti dres i postati suverenistička stranka.

U Saboru će se Domovinski pokret, poručio je, zalagati za nužne reforme koje su potrebne narodu.

Nezadovoljan je što “u atmosferi straha”‘ ni 50 posto birača nije izašlo na izbore, no drži da treba poštivati njihovu odluku i ići dalje uzdignute glave.

“Valja činiti sve što se može da vrijeme koje dolazi, a koje neće biti lako, svi skupa pokušamo učiniti lakšim za hrvatske građane”, kazao je.

Smatra da je budućnost pred Domovinskim pokretom koji će nakon parlamentarnih izbora pravu snagu pokazati na lokalnim izborima za manje od godinu dana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari