Pratite nas

DIP objavio potpune rezultate! HDZ ima 6, SDP 4, ORaH 1, a Savez za Hrvatsku izgubio zastupnika preko noći!

Objavljeno

na

Građani Hrvatske u Europski parlament su odabrali 11 zastupnika.

Završili su izbori za Europski parlament. Hrvatska je izabrala 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natjecalo 275 kandidata na 25 izbornih lista. DIP je objavio i potpune rezultate za izbor članova u Europski parlament iz RH.

karamarko pobjeda

HDZ-ova koalicija dobila je i šestog zastupnika u Europskom parlamentu, dok je jedinog izgubio Savez za Hrvatsku.

Desna koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova je, osim u Hrvatskoj, osvojila i u inozemstvu, gdje HDZ tradicionalno pobjeđuje na svim izborima, a ovoga puta njegova koalicija osvojila je 72 posto glasova, SDP sa svojom koalicijom dobio je 9,9 posto, a izborni prag prešao je jedino još Savez za Hrvatsku s 5,8 posto glasova.

Hrvatsku će u Europskom parlamentu s koalicijske liste HDZ-a, HSP AP-a, HSS-a, BUZ-a, SDS-a i HDS-a, predstavljati predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, Andrej Plenković, HSS-ovka Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Službeni Rezultati DIP-a
DIP POTPUNI REZULTATI 1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ – HSP AS BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO – BUZ ZAGORSKA DEMOKRATSKA STRANKA – ZDS HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA – HDS 381.844 41,42 % 2. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI – HNS ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR – IDS HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU 275.904 29,93 % 3. ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORAH 86.806 9,42 % 4. HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE – HDSSB AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU – ABH AUTOHTONA – HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – A – HSS HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP HRVATSKA ZORA STRANKA NARODA – HZ OBITELJSKA STRANKA – OS ZAVJET ZA HRVATSKU – ZZH 63.437 6,88 % 5. HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA 31.363 3,40 % 6. NACIONALNI FORUM – NF HRVATSKA SOCIJALNO – LIBERALNA STRANKA – HSLS PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – PGS LISTA ZA RIJEKU – RI 22.098 2,40 % 7. AKCIJA MLADIH – AM 7.807 0,85 % 8. STRANKA UMIROVLJENIKA – SU 6.950 0,75 % 9. DEMOKRATSKA STRANKA ŽENA – DSŽ HRVATSKA STRANKA NEZAPOSLENIH – HSN AKCIJA SLAVONSKO BARANJSKIH UMIROVLJENIKA – ASBU 4.822 0,52 % 10. SAVEZ ZA PROMJENE – SP 4.313 0,47 % 11. ABECEDA DEMOKRACIJE – ABECEDA 3.684 0,40 % 12. ZELENI HRVATSKE – ZELENI HR AGENDA MLADIH DEMOKRATA – AMD ZELENA STRANKA – ZS 3.640 0,39 % 13. PIRATSKA STRANKA – PS 3.623 0,39 % 14. AUTOHTONA – HRVATSKA STRANKA PRAVA – A – HSP 3.455 0,37 % 15. HRVATSKA RADNIČKA STRANKA – HRS 3.214 0,35 % 16. DEMOKRATSKA PRIGORSKO – ZAGREBAČKA STRANKA – DPS 2.745 0,30 % 17. NEZAVISNA LISTA ANTE ĐAPIĆA – NL ANTE ĐAPIĆA 2.633 0,29 % 18. SNAGA ROMA HRVATSKE – SRH 2.513 0,27 % 19. POKRET ZA MODERNU HRVATSKU 2.330 0,25 % 20. MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ – MDS 1.783 0,19 % 21. SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE – SRP 1.769 0,19 % 22. NAŠA STRANKA – NS NOVA SRPSKA STRANKA – NSS 1.600 0,17 % 23. HRVATSKA STRANKA REDA – HSR 1.435 0,16 % 24. SOCIJALISTIČKA PARTIJA HRVATSKE – SPH 1.248 0,14 % 25. STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – SHZ 888 0,10 %
DIP-ovi neslužbeni rezultati (obrađeno 99,98)

HDZ-ova koalicija osvojila je 41,43 posto. Kukuriku koalicija je dobila 29,92 posto. ORaH je dobio 9,41 posto. Iako je Savez za Hrvatsku nakon 98,70 posto obrađenih glasova sinoć u 00.50 imao jednog zastupnika, jer su debelo prešli izborni prag dobivši 6,88 postotnu potporu birača, na kraju je preko noći ipak ostao bez mandata u Europskom parlamentu jer su pristigli glasovi s brodova i inozemstva pa je primjenjujući D’Hontovu metodu Savez za Hrvatsku na kraju ostao bez zastupnika. U Europski parlament ušao je na kraju, kako sada stvari stoje, Davor Ivo Stier!

Koalicija predvođena HDZ-om osvojila je dakle šest mandata na izborima za zastupnike u Europski parlament, slijedi koalicija SDP-a s četiri mandata, a mandat je dobio ORaH. Na listi HDZ-a, tri su kandidata dobila više od 10 posto glasova koje je dobila lista. To su Andrej Plenković, sa 69.166 glasova, Marijana Petir s 41.855, i Ruža Tomašić s najviše glasova, točnije 104.030 glasova. Ivo Stier četvrti je zastupnik kojeg šalje ova lista u EP, a osvojio je 26.423 glasa.

Kod SDP, najviše glasova ima Tonino Picula osvojio je 132.688 glasova, a kod ORAH-a Mirela Holy – 52.336 glasova. Na listi Saveza za Hrvatsku, dva kandidata dobila su više od 10 posto glasova koje je dobila lista – Milan Kujundžić s 20.944 glasa i Ladislav Iličić s 12.130 glasa.

U europarlamentu predstavljat će nas zastupnici: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Tonino Picula, Ivan Jakovčić (zamjenjuje Nevena Mimicu), Biljana Borzan, Jozo Radoš, Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy), Davor Ivo Stier.

Budući da nisu prešle izborni prag, bez zastupnika u Europskom parlementu ostali Laburisti i Nacionalni forum koji su osvojili oko tri posto glasova.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Plenković: Treba izbjeći politizaciju i manipuliranje inicijativom vukovarskog gradonačelnika

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da treba izbjeći politizaciju i manipuliranje sa inicijativom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, istaknuvši kako ona u javnom prostoru ima neke druge ciljeve koji nisu nužno samo pronalaženje odgovornih za ratne zločine.

Plenković je, nakon večerašnje sjednice saborskog kluba HDZ-a, istaknuo kako su zaključili da treba izbjeći politizaciju i manipuliranje s inicijativom vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koja, kazao je, u javnom prostoru ima “neke druge ciljeve koji nisu nužno samo pronalaženje odgovornih za ratne zločine, već imaju jasne napore da se pokuša destabilizirati stabilnost vlade, osobito sa ciljem odnosa prema SDSS-u kao jednom od koalicijskih partnera”.

Penava je za 13. listopada najavio prosvjed  protiv “šutnje institucija” o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru.

Premijer Plenković je naglasio da što se njega osobno, Vlade i HDZ-a tiče – nema te teme koja se tiče digniteta Domovinskog rata, koja se tiče pitanja domovinske sigurnosti, Hrvatske vojske , hrvatske policije i hrvatskih branitelja, koju u dvije godine mandata nisu već adresirali na najbolji mogući način.

“Tako da svi oni koji bi htjeli na tome profitirati, kada pogledaju činjenice, nemaju što zamjeriti niti ovoj Vladi niti njenim ministrima. Procesuiranje ratnih zločina ići će svojim tijekom”, poručio je.

Plenković nije želio konkretno odgovoriti na novinarski upit koje su to inicijative, kratko poručio – vidite sve.

Smatra kako se po tom pitanju ne može “spojiti” njihova zastupnika Stevu Culeja i gradonačelnika Penavu jer su na stranačkom klubu raspravljali o tome i Culej, smatra, dijeli stav kluba HDZ-a.

“Što se tiče drugih političkih stranaka, možda nekih predstavnika nekih udruga, ne bih rekao nužno braniteljskih, ali nekih predstavnika, ili drugih udruga koje su se transformirale iz udruga u u ‘wannabe’ stranke – to je politika”, istaknuo je.

Potvrdno je odgovorio na upit je li tu i Zlatko Hasanbegović. “Je, sasvim jasno. Pa to je jasno kao dan. To se vidi i s Marsa”, rekao je premijer Plenković. Nije precizirao, upitan  ‘je li od Hasanbegovića izmanipuliran i Penava’, kratko odgovorivši: “Vidjet ćemo’.

Plenković je rekao i da je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio kako je sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga bio konstruktivan.

Naglasio je kako je malo “na ivici apsurda” zamjerati nešto ovoj Vladi u kojoj su ministri dva nekadašnja zapovjednika gardijskih brigada.

Naveo je i da je ministar Medved braniteljima na današnjem sastanku vrlo jasno rastumačio kako to treba odvojiti od onoga što se može napraviti na procesuiranju ratnih zločina i manipuliranja time.

Zajednički stav da ratni zločini ne zastarijevaju, posebice oni u Vukovaru i na Ovčari 

Plenković je, vezano uz inicijativu vukovarskog gradonačelnika, istaknuo da HDZ, njegov saborski Klub te njihovi koalicijski partneri imaju zajednički stav kako ratni zločini ne zastarijevaju, posebice oni u Vukovaru i na Ovčari.

Premijer smatra kako treba učiniti dodatne napore da se počinitelji pronađu i u odgovarajućem pravnom postupku, ako im se dokaže krivnja, kazne. “S te strane je puni konsenzus, uključujući i gradonačelnika Penavu”, kazao je Plenković.

Taj posao rade tijela koja nisu izvršna vlast – DORH, policija i, naglasio je, “ta tijela treba osnažiti”.

Plenković je podsjetio i da je njegova Vlada u okviru Ravnateljstva policije osnovala posebnu radnu skupinu koja se bavi time te su, nevezano uz inicijativu gradonačelnika Penave, podigli dvije kaznene prijave protiv počinitelja ratnih zločina u Vukovaru.

Upitan kako komentira reakciju sindikata na najavljenu mirovinsku reformu odgovorio je da je ona tek krenula u javno savjetovanje.

Istaknuo je kako se reformom želi postići dva temeljna cilja – primjerenost mirovina i njihova održivost. Također, žele i da da nitko ne dođe u diskriminirajući položaj. Podsjetio je i da su za više od šest posto indeksacijom, švicarskom formulom, povećali mirovinu.

Plenković je rekao i da je Vlada u Hrvatski sabor od ljetnje stanke uputila više od 30 prijedloga zakona a u četvrtak će, nakon što se vrati sa neformalnog Europskog vijeća u Salzburgu, uputit još 11 zakonskih prijedloga među kojima je i cijeli paket porezne reforme koju je predstavio ministar financija Zdravko Marić.

U Hrvatskom saboru se neće održati tematska sjednica koju traže neke braniteljske udruge

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako se u Hrvatskom saboru neće održati tematska sjednica koji traže neke braniteljske udruge vezano uz sporost i nerješavanje ratnih zločina u Vukovaru, te zahtjev da se SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac očituje o Domovinskom ratu, istaknuvši kako bi to bilo van svih uzusa i načela.

“Ne, to nije način”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a upitan hoće li njegova stranka poduprijeti zahtjev branitelja da se u Hrvatskom saboru održi tematska sjednica o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru te da se SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac očituje o Domovinskom ratu.

Istaknuo je kako se u Hrvatskom saboru sigurno o tome neće održati tematska sjednica jer bi to, kazao je, bilo van svih uzusa i načela.

“To je po mom dubokom uvjerenju, premda je to odluka Sabora, apsolutno nemoguće da se dogodi. Bit će prigode za političke rasprave, za intervjue, za očitovanja, ali takva vrsta saborske rasprave – ne”, naglasio je.

Predstavnici braniteljskih udruga došli su u Ministarstvo hrvatskih branitelja na poziv ministra Tome Medveda, kako bi razgovarali o najavljenom prosvjedu u Vukovaru.  Naime, braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed protiv “šutnje institucija” o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru, koji je za 13. listopada najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru i očitovanje SDSS-ovog saborskog zastupnika Milorada Pupovca o Domovinskom ratu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

‘Vukovarski prosvjed je pobuna protiv Andreja Plenkovića’

Objavljeno

na

Objavio

Marko Ljubić i Marko Jurič razotkrivaju skrivene političke igre i podvale hrvatske stvarnosti:

Što to znači kada gradonačelnik Vukovara poziva ulicu i branitelje kako bi izvršio pritisak na državnu vlast?

♦ Koji je razlog da se ubojice i zločinci slobodno šeću Vukovarom dok hrvatsko pravosuđe marljivo sudi u odsutnosti onima koji mu nisu dostupni?

♦ Može li Vukovarski prosvjed imati značaj i težinu Sanaderove ‘Splitske rive’ 2002. godine.

♦ Sprovodi li hrvatsko pravosuđe agendu relativiziranja, amnestije i rehabilitacije propalih jugoslavenskih ideja?

♦ Zašto su Hercegovci stigmatizirani i ismijavani od dijela domaće javnosti i medija?

♦ Kako se fabricira sukob sjevera i juga, Zagreba i Splita, Dinama i Hajduka?

♦ Je li ministrica obrazovanja Blaženka Divjak krivotvorila vladine odluke o ukidanju nekih agencija?

♦ Zašto ministrica Divjak želi ukinuti neke agencije?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT u kojem novinari Marko Ljubić i Marko Jurič razotkrivaju skrivene političke igre i podvale hrvatske stvarnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari