Pratite nas

DIP objavio potpune rezultate! HDZ ima 6, SDP 4, ORaH 1, a Savez za Hrvatsku izgubio zastupnika preko noći!

Objavljeno

na

Građani Hrvatske u Europski parlament su odabrali 11 zastupnika.

Završili su izbori za Europski parlament. Hrvatska je izabrala 11 zastupnika za Europski parlament, za što se natjecalo 275 kandidata na 25 izbornih lista. DIP je objavio i potpune rezultate za izbor članova u Europski parlament iz RH.

karamarko pobjeda

HDZ-ova koalicija dobila je i šestog zastupnika u Europskom parlamentu, dok je jedinog izgubio Savez za Hrvatsku.

Desna koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova je, osim u Hrvatskoj, osvojila i u inozemstvu, gdje HDZ tradicionalno pobjeđuje na svim izborima, a ovoga puta njegova koalicija osvojila je 72 posto glasova, SDP sa svojom koalicijom dobio je 9,9 posto, a izborni prag prešao je jedino još Savez za Hrvatsku s 5,8 posto glasova.

Hrvatsku će u Europskom parlamentu s koalicijske liste HDZ-a, HSP AP-a, HSS-a, BUZ-a, SDS-a i HDS-a, predstavljati predsjednica HSP dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, Andrej Plenković, HSS-ovka Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier.

Službeni Rezultati DIP-a
DIP POTPUNI REZULTATI 1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS HRVATSKA STRANKA PRAVA DR. ANTE STARČEVIĆ – HSP AS BLOK UMIROVLJENICI ZAJEDNO – BUZ ZAGORSKA DEMOKRATSKA STRANKA – ZDS HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA – HDS 381.844 41,42 % 2. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE – SDP HRVATSKA NARODNA STRANKA – LIBERALNI DEMOKRATI – HNS ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR – IDS HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – HSU 275.904 29,93 % 3. ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORAH 86.806 9,42 % 4. HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE – HDSSB AKCIJA ZA BOLJU HRVATSKU – ABH AUTOHTONA – HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – A – HSS HRAST – POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP HRVATSKA ZORA STRANKA NARODA – HZ OBITELJSKA STRANKA – OS ZAVJET ZA HRVATSKU – ZZH 63.437 6,88 % 5. HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA 31.363 3,40 % 6. NACIONALNI FORUM – NF HRVATSKA SOCIJALNO – LIBERALNA STRANKA – HSLS PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – PGS LISTA ZA RIJEKU – RI 22.098 2,40 % 7. AKCIJA MLADIH – AM 7.807 0,85 % 8. STRANKA UMIROVLJENIKA – SU 6.950 0,75 % 9. DEMOKRATSKA STRANKA ŽENA – DSŽ HRVATSKA STRANKA NEZAPOSLENIH – HSN AKCIJA SLAVONSKO BARANJSKIH UMIROVLJENIKA – ASBU 4.822 0,52 % 10. SAVEZ ZA PROMJENE – SP 4.313 0,47 % 11. ABECEDA DEMOKRACIJE – ABECEDA 3.684 0,40 % 12. ZELENI HRVATSKE – ZELENI HR AGENDA MLADIH DEMOKRATA – AMD ZELENA STRANKA – ZS 3.640 0,39 % 13. PIRATSKA STRANKA – PS 3.623 0,39 % 14. AUTOHTONA – HRVATSKA STRANKA PRAVA – A – HSP 3.455 0,37 % 15. HRVATSKA RADNIČKA STRANKA – HRS 3.214 0,35 % 16. DEMOKRATSKA PRIGORSKO – ZAGREBAČKA STRANKA – DPS 2.745 0,30 % 17. NEZAVISNA LISTA ANTE ĐAPIĆA – NL ANTE ĐAPIĆA 2.633 0,29 % 18. SNAGA ROMA HRVATSKE – SRH 2.513 0,27 % 19. POKRET ZA MODERNU HRVATSKU 2.330 0,25 % 20. MEĐIMURSKI DEMOKRATSKI SAVEZ – MDS 1.783 0,19 % 21. SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE – SRP 1.769 0,19 % 22. NAŠA STRANKA – NS NOVA SRPSKA STRANKA – NSS 1.600 0,17 % 23. HRVATSKA STRANKA REDA – HSR 1.435 0,16 % 24. SOCIJALISTIČKA PARTIJA HRVATSKE – SPH 1.248 0,14 % 25. STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – SHZ 888 0,10 %

DIP-ovi neslužbeni rezultati (obrađeno 99,98)

HDZ-ova koalicija osvojila je 41,43 posto. Kukuriku koalicija je dobila 29,92 posto. ORaH je dobio 9,41 posto. Iako je Savez za Hrvatsku nakon 98,70 posto obrađenih glasova sinoć u 00.50 imao jednog zastupnika, jer su debelo prešli izborni prag dobivši 6,88 postotnu potporu birača, na kraju je preko noći ipak ostao bez mandata u Europskom parlamentu jer su pristigli glasovi s brodova i inozemstva pa je primjenjujući D’Hontovu metodu Savez za Hrvatsku na kraju ostao bez zastupnika. U Europski parlament ušao je na kraju, kako sada stvari stoje, Davor Ivo Stier!

Koalicija predvođena HDZ-om osvojila je dakle šest mandata na izborima za zastupnike u Europski parlament, slijedi koalicija SDP-a s četiri mandata, a mandat je dobio ORaH. Na listi HDZ-a, tri su kandidata dobila više od 10 posto glasova koje je dobila lista. To su Andrej Plenković, sa 69.166 glasova, Marijana Petir s 41.855, i Ruža Tomašić s najviše glasova, točnije 104.030 glasova. Ivo Stier četvrti je zastupnik kojeg šalje ova lista u EP, a osvojio je 26.423 glasa.

Kod SDP, najviše glasova ima Tonino Picula osvojio je 132.688 glasova, a kod ORAH-a Mirela Holy – 52.336 glasova. Na listi Saveza za Hrvatsku, dva kandidata dobila su više od 10 posto glasova koje je dobila lista – Milan Kujundžić s 20.944 glasa i Ladislav Iličić s 12.130 glasa.

U europarlamentu predstavljat će nas zastupnici: Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Tonino Picula, Ivan Jakovčić (zamjenjuje Nevena Mimicu), Biljana Borzan, Jozo Radoš, Davor Škrlec (ORaH) (Zamjenjuje Mirelu Holy), Davor Ivo Stier.

Budući da nisu prešle izborni prag, bez zastupnika u Europskom parlementu ostali Laburisti i Nacionalni forum koji su osvojili oko tri posto glasova.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Mladen Pavković: Zastupnici su već sada otišli na Uskršnje blagdane. Zašto?

Objavljeno

na

Što je sad ovo? Hrvatski sabor zasjeda redovito dva puta godišnje, prvi put između 15. siječnja i 15. srpnja, a drugi put između 15. rujna i 15. prosinca – tako stoji na stranicama ovog najvišeg državnog tijela.

Nu, nije prošlo ni 90 dana od ovogodišnjeg početka zasjedanja, a oni su si u petak, 23. ožujka ponovno uzeli duži odmor, pa se u saborske fotelje vraćaju tek nakon Uskrsa, 11. travnja!

Možda bi to bilo i u redu da Hrvatska, odnosno njezini građani ne grcaju u iznimno teškim problemima, od afere s Agrokorom do ovršnog zakona.

Bilo bi znatno bolje da su odlučili raditi i „prekovremeno“, a ne da svaki čas uzimaju odmor od (ne)reda!
Sva sreća da televizija prenosi sjednice ove institucije, koja bi po svemu, ali po svemu, trebala i morala biti uzor, poglavito mladima. A mi čitavo vrijeme i u dane zasjedanja gledamo doslovce prazne stolice ili bolje rečeno tek desetak ili dvadesetak zastupnika kako se „dosađuju“ (svaka čast iznimkama) na sjednicama, od kojih gotovo ni jedna ne traje puno radno vrijeme.

Očekivali smo da će se, nakon povratka iz Argentine, Čilea možebitno i predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović obratiti zastupnicima i na taj način demantirati sve one koji su lagali i mazali o njezinom navodnom „pozdravljanju“ tamošnjih „ustaša“ te o rezultatima njezina posjeta ovim dalekim državama, gdje živi veliki broj Hrvata, ali ni od toga ništa.

Prije odlaska na Uskršnje blagdane zastupnici su trebali predložiti i „gospodarske mjere“ za desetine tisuća Hrvata koji će i ove godine najveći kršćanski blagdan dočekati u jadu i bijedi, sjetiti se i najtežih bolesnika koji u bolnicama nemaju ni „toalet papira“ ni drugih osnovnih higijenskih potrepština itd. i tome slično.

Bilo bi lijepo, a nisu, da su se zadnjeg dana zasjedanja sjetili poželjeti sretan i blagoslovljen Uskrs onima, živima i mrtvima, koji su za njih (svaka čast iznimkama) toga dana 1991. ginuli na plitvičkim jezerima, itd. i tako redom.

Nu, sve u svemu, uvaženi i cijenjeni saborski zastupnici lijepo se odmorite (uz šunku i jaja) pa vas možda i u većem broju vidimo u sabornici nakon 11. travnja!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Bauk izbora ili foteljo srcu mom prirasla

Objavljeno

na

Objavio

Kažu gdje ima dima ima i vatre, pa se tako gadno zadimilo s Trga Sv. Marka ali iz Sabora.

Komešanja u vladajućoj saborskoj većini postala su sve učestalija, neki se komešaju zbog izdaje dogovora i stavova, a neki da im ne izmakne tlo pod nogama / čitaj fotelja / Češkaju se tako „sidruni” s desna, poneki još nisu ni glasa sa sabornicom pustili, da bi ljutiti hrast izbacio svoje stoljetno korijenje pa povukao u svoje naručje nekog tvrdog člana partije, nije greška jer HDZ i je prava partija, pa im izmakao fotelju već formiranu prema njihovoj stražnjici.

Polako panika, strah, unutarnji nemir nagrizaju njihov lagodni život, već im se kao kod pijanaca ukazuju bijeli miševi, correction bijele liste na kojima nema njihovog imena ili još gore toliko su nisko da im ni preferencijski glas neće pomoći da se vrate u udobnu, formiranu fotelju popularno nazvanu – uhljebuša.

Hrvatski zastupnici „novog kova „ nikako da shvate da je privilegija čast i obveza onome tko mu je ukazao čast i darovao privilegiju i da njihova kazna boli isto kao i Božja kazna.

Hrvatskoj uhljebničkoj eliti, onima koji ne vide dalje svoje uhljebničke fotelje i svog novčanika sa “krvavo zarađenim” novcima mišljenje onih koji im to omogućuju, onoj masi “stoke sitnog zuba”, njihovo mišljenje bitno je samo jedan dan u četiri godine, ponekad i ranije.

Zanimljivi su ti Bogom dani osebujni zastupnici naroda, koji izrečenom prisege danoj Velikom vođi postaju strojevi za stiskanje dugmića sa samo tri tipke. Njihovom voljom, stanjem duha i svijesti počnu upravljati Borg i zvuk njegovog glasa koji izgovara – Vi ste tu jer sam vas ja odabrao, sve ostalo je vaš san.

Prestanite biti stepenica za nečiji iskorak u ostvarivanju nečijih osobnih ambicija. Tu ste da svaki takav pokušaj zaustavite da tog koji to želi upozorite i objasnite mu da niti on niti vi niste tu da ostvarujete svoju ambiciju i svoj probitak već da radite za dobro i u interesu onih koji su vam dali glas da budete njihov zaštitnik.

Shvatite da narod više ne pamti kao zlatna ribica i da više neće praštati one koji su izdali njihove želje, ljubav i ideale zbog kojih su vas birali.

Razmislite da se morate vratiti svojoj kući, u svoju ulicu, svoje selo, grad, među vaše susjede i da morati opet hodati među ljudima. Ne dozvolite da vas okolina stigmatizira, da vas gledaju kao nekog tko ih je izdao.

Ante Rašić

Nino Raspudić: Plenkovićev nadrealizam ili ‘ovo nije lula’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati