Connect with us

Politika

DIP odbio prigovor Željka Glasnovića za ponavljanje izbora u inozemstvu

Objavljeno

on

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je u srijedu prigovor kandidata na parlamentarnim izborima Željka Glasnovića, u kojem je tražio ponovno prebrojavanje glasačkih listića ili poništavanje izbora u XI. izbornoj jedinici, ocijenivši da je prigovor neosnovan.

“Odbija se prigovor Željka Glasnovića, osobe ovlaštene za zastupanje Neovisne liste (NL) Željko Glasnović, kao neosnovan. (…) Razlozi za ponavljanje izbora trebaju biti objektivno opravdani, dostatni i relevantni te podrobno i jasno obrazloženi”, navodi se u rješenju DIP-a i dodaje ti uvjeti nisu ostvareni u pogledu poništavanja izbora za cijelu XI. izbornu jedinicu.

Glasnović je kao kandidat NL Željko Glasnović u XI. izbornoj jedinici DIP-u podnio prigovor o nepravilnostima na biračkim mjestima u Mostaru, Livnu i Düsseldorfu.


Tvrdi da je na biračkom mjestu Livno-34 bio utvrđen višak od 11 glasačkih listića u kutiji, koje su potom članovi biračkog odbora odlučili odbiti od NL Željka Glasnovića.

Međutim, DIP navodi kako je uvidom u materijale dostavljene s biračkog mjesta u Livnu nedvojbeno utvrdio da “zbroj upotrijebljenih i neupotrijebljenih glasačkih listića odgovara broju ukupno primljenih listića XI. izborne jedinice za to biračko mjesto”.


Zaključili su stoga kako suština prigovora da se na biračkom mjestu otuđilo 11 glasačkih listića za liste XI. izborne jedinice nije osnovana.

Isto su zaključili i za prigovore vezane uz Mostar, gdje je po Glasnovićevu sudu glasovao prevelik broj birača, te za biračko mjesto 3. u Düsseldorfu na kojem jedan član biračkog odbora nije siguran je li broj glasova navedenih u zapisniku unesen u rezultate izbora.

Iz DIP-a su poručili kako navodi iz prigovora ne daju osnovu ni za poništavanje izbora za XI. izbornu jedinicu, niti za ponovno prebrojavanje glasova javila je Hina.

Podsjetimo, General Željko Glasnović preko svojeg odvjetnika Mate Knezovića obratio se hrvatskoj i svjetskoj javnosti zbog kako se navodi u priopćenju ”flagrantnog kršenja
Ustava RH, odredaba EU, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te gaženja biračke volje hrvatskog naroda.”:

Naime, Ministarstvo vanjskih i europsskih poslova (drugim riječima tehnička Vlada RH), dana 7. srpnja 2020., priopćilo je da se izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu ne će ponoviti zbog činjenice da je pronađen jedan listić viška za I. izbornu jedinicu. Nadalje se tvrdi da je u navedenoj kutiji pronađeno 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, te da ti glasovi ne mogu presudno utjecati na rezultat u I. izbornoj jedinici. 1. Ovim postupkom MVP i Vlada RH umiješali su se u izborni proces za izbore u XI. IJ na nezakonit i protuustavan način. Naime, izborni proces je pod kontrolom sudbene vlasti, a gore navedeno priopćenje i tumačenje (navodnog?) priopćenja DIP-a je dokaz da je pod kontrolom izvršne vlasti.

2. Ministarstvo vanjskih poslova usuđuje izreći da ono “izvješćuje” javnost o rješenju DIP-a. Interesantno! Pri tome se upušta u tumačenje samog izvješća DIP-a, a što je daljnja nezakonitost i dokaz podređenosti DIP-a izvršnoj vlasti, odnosno nesamostalnosti DIP-a i sudbene vlasti kao takve.

3. Prelistavajući službenu stranicu DIP-a nismo pronašli priopćenje o kojem govori MVP, odnosno Vlada RH.

4. Dana 6. 7. 2020. DIP je na konferenciji za novinstvo priopćio da je 1 birač za I. Izbornu jedinicu, na biračkom mjestu u Stockholmu, dobio 2 listića i da će se izbori ponoviti na tom biračkom mjestu. No sada MVP tvrdi da je tamo bilo čak 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, a što je nevjerojatno.

Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir dojave o nizu nepravilnosti (posebno i Livnu) Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da joj se omogući uvid u kutiju, te utvrđivanje je li uistinu 18 birača bilo iz I. izborne jedinice samo na tom biračkom mjestu?

Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasovanje ili da glasuju u subotu.

Neovisna lista Željka Glasnovića zahtjeva da se utvrde sve bitne činjenice o tome što se događalo u XI. IJ prilikom registracije birača, što se događalo prvi dan glasovanja (subota 4. 7. 2020.), što se događalo drugi dan glasovanja (5. 7. 2020.), je li bilo opstrukcije glasača, nepoštenog prebrojavanja, te ponovo ocijene tzv. nevažeći listići i u konačnici prebroje svi glasovi iz XI. IJ.

Neovisna lista Željka Glasnovića smatra čitav izborni proces u XI. IJ nezakonitim i neustavnim te da je nužno, u cijeloj toj IJ, ponoviti glasovanje uz nadzor međunarodne zajednice.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da su hrvatski državljani koji trenutno nemaju prebivalište u RH podzastupljeni, odnosno diskriminirani, da ih je oko 20% u ukupnom broju hrvatskih državljana, da su njihovi glasovi oko 10 puta manje vrijedni od glasača u RH (I. – X. ij), te da je vrijednost glasa nacionalnih manjina i više desetaka puta vrjednija od njihovog glasa, stoji u priopćenju  Željka Glasnovića p. p. odvjetnik Mate Knezović, od 8. srpnja 2020.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari