Connect with us

Vijesti

Diplomati EU i SAD u ofenzivi za spas BiH

Objavljeno

-

S velikom pozornošću očekuje se dolazak u BiH zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Philipa Reekera.

Međunarodna zajednica još nije digla ruke od BiH, iako proteklih mjeseci nije načinjen apsolutno nikakav napredak u provedbi uvjeta potrebnih za deblokadu euroatlantskog puta BiH. EU je u više navrata upozorila da približavanje predizborne kampanje u BiH, ali i održavanje izbora za Europski parlament, prijete da pitanje nastavka integracije BiH u EU dodatno prolongiraju, vjerojatno do 2015. godine. To upozorenje nije ozbiljno shvaćeno, jer su umjesto na pregovore o provedbi presude „Sejdić i Finci“, usuglašavanju koordinancijskog mehanizma za pregovore s EU i konačnom rješavanju pitanja vojne imovine, bh. lideri odlučili otići na ljetovanje. Europska komisija je spremna pružiti još jednu priliku BiH.

Ranije utvrđena mapa puta za integraciju u EU odavno je pogažena, a predstojeći sastanak s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, 1. listopada u Bruxellesu, možda je i zadnja prilika za bh. lidere. Neslužbeno se doznaje kako će sljedećih tjedana biti intenzivirana komunikacija između ključnih političkih lidera u BiH. Za sada su predviđeni samo bilateralni susreti, iako nije isključeno da se do kraja rujna, odnosno odlaska u Bruxelles održi i zajednički sastanak „četvorke“, “šestorke“ ili „sedmorke“. U slučaju provedbe presude „Sejdić i Finci“ problem je primarno u FBiH pa bi možda i najrealnije bilo očekivati sastanak stranaka koje dolaze iz ovog entiteta.

Sastanak u Bruxellesu, na koji su uz čelnike „sedmorke“ pozvani i Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH (DF), predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ), premijeri FBiH i RS-a Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD), kao i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić (HDZ), mogao bi utjecati i na buduće političke saveze u BiH. Nije tajna da se postojeći savez na državnoj razini ljulja, a jedan od razloga je i nepostojanje dogovora o “Sejdić i Finci”. Amerikanci nisu izravno uključeni u pokušaje deblokade europskog puta BiH, ali je njihov utjecaj na političke prilike u BiH vjerojatno najveći. Stoga se s velikom pozornošću očekuje novi dolazak zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Philipa Reekera. On je zadnji put bio u BiH početkom srpnja i tada je uputio vrlo jasne i oštre poruke liderima.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari