Connect with us

Politički rentgen

Diplomatski incident na samitu Brdo Brijuni! Je li Milanović ponovo negirao genocid u Srebrenici? U obranu mu je stao jedino Milorad Dodik?

Objavljeno

-

Kako neslužbeno doznajemo, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović,  nakon samita Brdo Brijuni boravio gotovo tri sata na privatnom imanju Milorada Dodika u selu kod Laktaša. Postavlja se opravdano pitanje što bi se svojevremeno dogodilo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je negirala genocid u Srebrenici i da je nakon toga grlila i ljubila Milorada Dodiga na pikniku u njegovom velebnom dvorcu? U slučaju Milanovića mainstream u Hrvatskoj tu vijest je gromoglasno prešutio, a takozvana desnica u Hrvatskoj u ljubavi Milanovića i Dodika ne vidi nikakav srpsko-hrvatski savez!?

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Sloveniji, u sklopu procesa Brdo Brijuni čiji su domaćini od 2013. Slovenija i Hrvatska, navodno se dogodio svojevrsni diplomatski incident nakon navodne izjave Zorana Milanovića?

Naime, kako je objavio beogradski ‘Danas’ i još neke tiskovine, Milanović je obraćajući se šefovima država ponovio svoju raniju izjavu, kakoima raznih vrsta genocida, a u Srebrenici nije bio genocid’.

 Čini se da je Beograd Milanovićevu izjavu dočekao s neskrivenim oduševljenjem?

 Premda je Milanović to demantirao, ova vijest je odjeknula daleko jače nego njegov demantij!

 Tu istu izjavu, Milanović je izgovorio i prije nekoliko mjeseci, iz čega se da iščitati da nije promijenio svoja stajališta nakon brojnih kritika koje je doživio zbog relativizacije genocida u Srebrenici!

Milanovićevu izjavu navodno su kritizirali gotovo svi  šefovi država, a bili su prisutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, te Albanije Bajram Begaj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije sudjelovao na radnom ručku.

U obranu Milanovića stao je jedino Milorad Dodik koji je pokušao opravdati stav predsjednika Hrvatske, jer i on sam negira genocid u Srebrenici, bez obzira što o tome  govori međunarodna pravomoćna presuda Haškog sudišta! Negiranjem,  genocida u Srebrenici, na marginama ovog skupa, ili u bilo kojoj drugoj prigodi, negira se zapravo i međunarodni  pravni poredak i dok je Milorad Dodik zbog toga pod sankcijama SAD-a, Milanoviću se to još uvijek nije dogodilo. Milanović je na sramotu vlastite države u međunarodnim krugovima postao omražen i nepoželjan, a istaknuti lideri postavljaju opravdano pitanje koja je službena politika Zagreba prema BiH , ona Milanovićeva, ili ona Andreja Plenkovića?

Ta dvostruka igra Pantovčaka i Banskih dvora mogla bi vrlo brzo naštetiti teško stečenoj međunarodnoj reputaciji Republike Hrvatske i hrvatska diplomacija bi se trebala oštro ograditi od takvih i sličnih izjava predsjednika Milanovića!

 Treba istaknuti da je ovo prvi put da na kongresu Brdo Brijuni nije usvojena nikakva deklaracija, a to se nije dogodilo, jer Milanović nije dobio podršku da se u tekst deklaracije ubaci sintagma o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Zanimljivo je da je u svom obraćanju Milanović istakao da sve države trebaju priznati Kosovo, ali nije inzistirao da se i taj detalj ubaci u deklaraciju. Za budućnost Zapadnog Balkana, koji Srbi i Rusi žele pretvoriti u „rusko-srpski svet“, priznanje Kosova ima prioritetnu težinu i postavlja se pitanje zašto to nije prioritet predsjednika Milanovića? Ima li s tim kakve sveze Milanovićevo prijateljstvo s Dodikom i Putinom?

Kako ekskluzivno doznajemo, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nakon samita Brdo Brijuni boravio gotovo tri sata na privatnom imanju Milorada Dodika u selu kod Laktaša. Postavlja se opravdano pitanje što bi se svojevremeno dogodilo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je negirala genocid u Srebrenici i da je nakon toga grlila i ljubila Milorada Dodika na pikniku u njegovom velebnom dvorcu? Što bi se dogodilo bilo kojem drugom Hrvatu da otvoreno podržava Dodika i Republiku srpsku koja je nastala na genocidu u Srebrenici i etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka s područja današnje RS? U slučaju čašćenja Milanovića na Dodikovim dvorima, mainstream u Hrvatskoj tu vijest je gromoglasno prešutio, a takozvana desnica u Hrvatskoj u ljubavi Milanovića i Dodika ne vidi srpsko-hrvatski savez niti bilo kakvu opasnost!? Osim toga, Milanović i Dodik su izraziti rusofili, što je u potpunoj opreci s deklariranim politikama Banskih dvora, službenog Zagreba i ogromnog dijela antiruske međunarodne koalicije!

Milanović je više puta poručio da je Dodik partner Republike Hrvatske, a u vremenu kada se govorilo o uvođenju europskih i međunarodnih sankcija lideru SNSD-a zbog podrivanja Daytona i institucija BiH te destabilizacije „regiona“, Milanović je rekao da tko glasa za sankcije Dodiku bit će nacionalni izdajnik u Zagrebu.

Posjet Milanovića Dodiku digao je na noge i banjalučku policiju, kao da se radi o državničkom posjetu najvišeg ranga!

Milanovićev vokabular radikalizacije odnosa Hrvata i Bošnjaka u ovom osjetljivom trenutku, kada još uvijek postoji tračak nade da će izborni zakon u BiH biti promijenjen silom ili milom, apsolutno ne pridonosi tom cilju. Milanovićevo bahato vrijeđanje visokog predstavnika u BiH i cijele EU, može kog Schmidta izazvati samo kontraefekte, a kod Bošnjaka još veći otpor bilo kakvim promjenama. Osim toga, BiH ovog trenutka nije središnja vanjskopolitička tema međunarodne zajednice i sigurno nije prioritet SAD-a i EU i to Bošnjaci vješto koriste. Nisam jedan od naivaca koji je vjerovao da će se Bošnjačka stajališta promijeniti i da će olako odustati od političkih pozicija koje su godinama sticali na uštrb Hrvata. Više me zanima Milanovićeva igra koja nije od jučer, već je iz onih vremena njegovog vlastodržja, kada je javno ohrabrivao ideju građanske BiH uz pomoć Mesića Josipovića i Vesne Pusić. Bošnjaci su samo uzimali što im je darovala tadašnja administracija u Zagrebu i malo pomalo su zauzimali unitarističke pozicije kakve su im danas. Taj proces se ne može srušiti preko noći, već sam korak po korak strpljivom diplomacijom, bez stigmatiziranja bilo koje strane u pregovorima.

Zoran Milanović danas šalje poruke da se navodno predomislio, da je navodno najveći zaštitnik Hrvata u BiH i nažalost mnogi su progutali tu klasičnu Milanovićevu udicu.  Sve što je Milanović činio da navodno pomogne Hrvatima u BiH, kako danas vidimo silno im je odmoglo i postavlja se pitanje je li to Milanović radio namjerno, zato da do nikakvih promjena ne dođe, ili se slučajno zaigrao kao najveća Hrvatina? Ili je to radio zato da naudi premijeru Andreju Plenkoviću u njegovim diplomatskim aktivnostima i želji za normalizacijom odnosa Bošnjaka i Hrvata?

Kada u tom kontekstu još radikalnije postavimo pitanje, kome najviše odgovara status quo u BiH i kada vidimo da to najviše odgovara Banjaluci, Beogradu i Moskvi, s kojima je Milanović kao prst i nokat, tada bi možda mogli preciznije odgovoriti, radi li to Milanović namjerno pogodujući onima koji žele eksploziju bosanskog lonca, ili se naivno zaigrao u svom velikom domoljublju? Kome odgovara BiH kao neuređena država, ako ne onima koji su tu zemlju premrežili udbaško-kosovskim i ruskim tajnim službama, s ciljem da se proizvede novi rat u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine. BiH je bez ikakve sumnje trebala biti novi otvoreni front, da je kojim slučajem Putin objesio barjak na Ukrajinski parlament za sedam dana kako je to planirao.

I konačno, Milanovićevo otvoreno veličanje prijatelja Dodika i Republike srpske i njegovo otvoreno lobiranje za Rusiju i Putina, najveća su prepreka normalizaciji odnosa Bošnjaka i Hrvata u BiH i upravo Milanović s institucionalne pozicije predsjednika Republike Hrvatske daje vjetar u leđa bošnjačkom unitarizmu i građanskoj državi. Kao predsjednik radi isto ono što je radio kao premijer i u tome se zapravo vidi kontinuitet njegovih politika, a sve drugo je, čini se, predstava za naivne Hrvate!

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari