Pratite nas

BiH

Direktor CIA-e posjetio Kijev! Domazet: ‘To je znak izgubljenosti Zapada i Ukrajine’

Objavljeno

na

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo.

Rusi su SAD stavili pred gotov čin, na sva zvona tražeći objašnjenja o posjeti direktora američke obavještajne agencije CIA-e Johna Brennana Kijevu. Pritisak je bio tolik da je Bijela kuća u ponedjeljak priznala ono o čemu se već neko vrijeme spekulira – da je Brennan posjetio Kijev. S obzirom na suprotstavljene pozicije SAD-a i Rusije oko Ukrajine, ovo je vrlo zanimljiv detalj.

Podsjetimo, svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u televizijskom intervjuu prozvao je SAD zbog krvoprolića u Ukrajini, a odgovornom, rekao je, drži i CIA-u. No, svoje je riječi, tada se mislilo, temeljio na neprovjerenim informacijama navodno proisteklim iz ruskog vojnog vrha o posjeti direktora CIA-e Kijevu, koje su prenijeli ruski mediji. No, glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney potvrdio je da je Brennan posjetio Ukrajinu.

– Inače ne komentiramo putovanja direktora CIA-e, ali s obzirom na izvanredne okolnosti u ovom slučaju i lažne tvrdnje koje se iznose o CIA-i, potvrđujemo da je direktor bio u Kijevu tijekom proputovanja kroz Europu – rekao je Carney, prenosi Russia Today. Objasnio je kako je riječ o uobičajenom posjetu visokog obavještajnog dužnosnika svom kolegi u Kijevu. Takvo što, kaže, događa se redovito i između američkih i ruskih dužnosnika.

Domazet: Vlast u Ukrajini zbunjena

Iako SAD umanjuje važnost posjete Brennana Ukrajini, jasno je kako nije riječ o uobičajenom posjetu, pogotovo kada Ukrajini prijeti raspad.

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a. Lošo smatra kako je Brennanov potez pokazatelj toga da je ukrajinska kriza nastala zašto što su „u igru ušli veliki”.

– Zapad, a prije svega anglsaksonski svijet, odlučio se iz Sirije, gdje su doživjeli neuspjeh, prebaciti u Ukrajinu, na Crno more kao jedno od ključnih strateških pozicija 21. stoljeća. To je bilo de facto opkoljavanje Rusije. Ne zaboravimo na tri baltičke države te Poljsku i Češku, u kojima su elementi proturaketnog štita usmjereni prema Rusiji. Rusija je bila spremna na potez Zapada. Kao što je rekao francuski strateg Francois Heinsburg, Zapad je bio iznenađen i improvizira. Rusija je svojim potezima, prije svega pripajanjem Krima, u prednosti i sada vodi igru. U ovom slučaju, dolazak šefa CIA-e se može protumačiti na način da je privremena vlast na čelu ukrajine, koja je na vlast došla državnim udarom, u izgubljenoj situaciji. To je znak još veće zbunjenosti Ukrajine, a time i Zapada. Da je to bio ministar ili glavni tajnik, to bi imalo sasvim drugačije konotacije – objašnjava naš sugovornik.

Domazet je uvjeren kako Putin neće ići oružanom silom, a kao izuzetno važan spominje sastanak između EU, SAD, Rusije i Ukrajine u srijedu. Rusija je u ovim trenucima, vjeruje, dva poteza ispred Zapada; i to čak još i više nego u Siriji.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Od danas svi koji ne poštuju samoizolaciju idu u prinudnu izolaciju

Objavljeno

na

Objavio

Federalni stožer civilne zaštite na 11. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je novu naredbu kojom će svaka osoba koja ne poštuje samoizolaciju biti izmještena u prinudnu izolaciju.

Zapovjednica stožera Jelka Miličević danas je potpisala novu naredbu za građane Federacije Bosne i Hercegovine koja vrijedi od danas, a svi županijski stožeri dužni su u narednim danima osigurati objekte i uvjete za prinudnu izolaciju.

Za realizaciju danas donesene naredbe o prinudnoj izolaciji za realizaciju, osim županijskih stožera civilne zaštite, zadužuju se i krizni stožeri, ministarstva unutarnjih poslova, županijske uprave policije i inspekcijski organi, piše Klix.

Rok za uspostavljanje objekata za prinudnu izolaciju je tri dana od danas.

Načelnik Federalnog stožera Civilne zaštite Fahrudin Solak članove stožera je informirao i o završenoj dezinfekciji Konjica i Jablanice te početku sustavne dezinfekcije gradova u FBiH kao načinu borbe protiv koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vjekoslav Bevanda: Izmjenama Zakona o PDV-u bez analiza može se nanijeti veća šteta nego korist

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda, koji je i predsjedatelj Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UINO), smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

„Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus“, naglasio je ministar Bevanda.

Smatra da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-u, imale samo negativan efekt.

„Po mojoj procjeni ovo bi imalo trenutni efekt na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo baš nikakav efekt na pomoć gospodarstvu. Nije vrijeme za politikanstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja“, zaključio je ministar Bevanda u svom reagiranju na inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari