Pratite nas

BiH

Direktor CIA-e posjetio Kijev! Domazet: ‘To je znak izgubljenosti Zapada i Ukrajine’

Objavljeno

na

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo.

Rusi su SAD stavili pred gotov čin, na sva zvona tražeći objašnjenja o posjeti direktora američke obavještajne agencije CIA-e Johna Brennana Kijevu. Pritisak je bio tolik da je Bijela kuća u ponedjeljak priznala ono o čemu se već neko vrijeme spekulira – da je Brennan posjetio Kijev. S obzirom na suprotstavljene pozicije SAD-a i Rusije oko Ukrajine, ovo je vrlo zanimljiv detalj.

Podsjetimo, svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u televizijskom intervjuu prozvao je SAD zbog krvoprolića u Ukrajini, a odgovornom, rekao je, drži i CIA-u. No, svoje je riječi, tada se mislilo, temeljio na neprovjerenim informacijama navodno proisteklim iz ruskog vojnog vrha o posjeti direktora CIA-e Kijevu, koje su prenijeli ruski mediji. No, glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney potvrdio je da je Brennan posjetio Ukrajinu.

– Inače ne komentiramo putovanja direktora CIA-e, ali s obzirom na izvanredne okolnosti u ovom slučaju i lažne tvrdnje koje se iznose o CIA-i, potvrđujemo da je direktor bio u Kijevu tijekom proputovanja kroz Europu – rekao je Carney, prenosi Russia Today. Objasnio je kako je riječ o uobičajenom posjetu visokog obavještajnog dužnosnika svom kolegi u Kijevu. Takvo što, kaže, događa se redovito i između američkih i ruskih dužnosnika.

Domazet: Vlast u Ukrajini zbunjena

Iako SAD umanjuje važnost posjete Brennana Ukrajini, jasno je kako nije riječ o uobičajenom posjetu, pogotovo kada Ukrajini prijeti raspad.

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a. Lošo smatra kako je Brennanov potez pokazatelj toga da je ukrajinska kriza nastala zašto što su „u igru ušli veliki”.

– Zapad, a prije svega anglsaksonski svijet, odlučio se iz Sirije, gdje su doživjeli neuspjeh, prebaciti u Ukrajinu, na Crno more kao jedno od ključnih strateških pozicija 21. stoljeća. To je bilo de facto opkoljavanje Rusije. Ne zaboravimo na tri baltičke države te Poljsku i Češku, u kojima su elementi proturaketnog štita usmjereni prema Rusiji. Rusija je bila spremna na potez Zapada. Kao što je rekao francuski strateg Francois Heinsburg, Zapad je bio iznenađen i improvizira. Rusija je svojim potezima, prije svega pripajanjem Krima, u prednosti i sada vodi igru. U ovom slučaju, dolazak šefa CIA-e se može protumačiti na način da je privremena vlast na čelu ukrajine, koja je na vlast došla državnim udarom, u izgubljenoj situaciji. To je znak još veće zbunjenosti Ukrajine, a time i Zapada. Da je to bio ministar ili glavni tajnik, to bi imalo sasvim drugačije konotacije – objašnjava naš sugovornik.

Domazet je uvjeren kako Putin neće ići oružanom silom, a kao izuzetno važan spominje sastanak između EU, SAD, Rusije i Ukrajine u srijedu. Rusija je u ovim trenucima, vjeruje, dva poteza ispred Zapada; i to čak još i više nego u Siriji.

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari