Connect with us

BiH

Direktor CIA-e posjetio Kijev! Domazet: ‘To je znak izgubljenosti Zapada i Ukrajine’

Objavljeno

-

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo.

Rusi su SAD stavili pred gotov čin, na sva zvona tražeći objašnjenja o posjeti direktora američke obavještajne agencije CIA-e Johna Brennana Kijevu. Pritisak je bio tolik da je Bijela kuća u ponedjeljak priznala ono o čemu se već neko vrijeme spekulira – da je Brennan posjetio Kijev. S obzirom na suprotstavljene pozicije SAD-a i Rusije oko Ukrajine, ovo je vrlo zanimljiv detalj.

Podsjetimo, svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u televizijskom intervjuu prozvao je SAD zbog krvoprolića u Ukrajini, a odgovornom, rekao je, drži i CIA-u. No, svoje je riječi, tada se mislilo, temeljio na neprovjerenim informacijama navodno proisteklim iz ruskog vojnog vrha o posjeti direktora CIA-e Kijevu, koje su prenijeli ruski mediji. No, glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney potvrdio je da je Brennan posjetio Ukrajinu.

– Inače ne komentiramo putovanja direktora CIA-e, ali s obzirom na izvanredne okolnosti u ovom slučaju i lažne tvrdnje koje se iznose o CIA-i, potvrđujemo da je direktor bio u Kijevu tijekom proputovanja kroz Europu – rekao je Carney, prenosi Russia Today. Objasnio je kako je riječ o uobičajenom posjetu visokog obavještajnog dužnosnika svom kolegi u Kijevu. Takvo što, kaže, događa se redovito i između američkih i ruskih dužnosnika.

Domazet: Vlast u Ukrajini zbunjena

Iako SAD umanjuje važnost posjete Brennana Ukrajini, jasno je kako nije riječ o uobičajenom posjetu, pogotovo kada Ukrajini prijeti raspad.

– Nije uobičajeno da visoki dužnosnici, a pogotovo šefovi moćnih službi strana koje se nalaze na suprotnim interesnim stranama, posjećuju krizno područje – tvrdi Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a. Lošo smatra kako je Brennanov potez pokazatelj toga da je ukrajinska kriza nastala zašto što su „u igru ušli veliki”.

– Zapad, a prije svega anglsaksonski svijet, odlučio se iz Sirije, gdje su doživjeli neuspjeh, prebaciti u Ukrajinu, na Crno more kao jedno od ključnih strateških pozicija 21. stoljeća. To je bilo de facto opkoljavanje Rusije. Ne zaboravimo na tri baltičke države te Poljsku i Češku, u kojima su elementi proturaketnog štita usmjereni prema Rusiji. Rusija je bila spremna na potez Zapada. Kao što je rekao francuski strateg Francois Heinsburg, Zapad je bio iznenađen i improvizira. Rusija je svojim potezima, prije svega pripajanjem Krima, u prednosti i sada vodi igru. U ovom slučaju, dolazak šefa CIA-e se može protumačiti na način da je privremena vlast na čelu ukrajine, koja je na vlast došla državnim udarom, u izgubljenoj situaciji. To je znak još veće zbunjenosti Ukrajine, a time i Zapada. Da je to bio ministar ili glavni tajnik, to bi imalo sasvim drugačije konotacije – objašnjava naš sugovornik.

Domazet je uvjeren kako Putin neće ići oružanom silom, a kao izuzetno važan spominje sastanak između EU, SAD, Rusije i Ukrajine u srijedu. Rusija je u ovim trenucima, vjeruje, dva poteza ispred Zapada; i to čak još i više nego u Siriji.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari