Pratite nas

Zanimljivosti

Dirljivo pismo koje svaka žena treba pročitati: Tata objašnjava kćeri što je prava ljepota!

Objavljeno

na

Dirljivo pismo koje svaka žena treba pročitati: Tata objašnjava kćeri što je prava ljepota!
Tata jedne djevojčice pismima je priprema za surovi i površni svijet reklama, podsjećajući je da je prelijepa i izvrćući fraze kojima se prodaje proizvod koji krije istinsku žensku ljepotu – šminka.

Otac jedne četverogodišnje djevojčice piše svojoj najdražoj djevojci na svijetu pisma koja planira da joj jednog dana, kada za to dođe vrijeme, pročita, ali on piše i svim ženama koje žele čuti riječi jednog oca. On podsjeća da nitko ne smije i ne može definirati istinsku ljepotu žene, ali da će mnogi to pokušati učiniti, prenosi Yumama.com.

Svjestan prave i prirodne ljepote svake žene, on ne želi da njegova kćer jednog dana zamaskira svoje lice i šminkom mijenja svoj izgled jer su joj drugi rekli da joj je to neophodno. Zato vrijedno radi na tome da se ona ne pokori tipičnoj predstavi žene koju mediji nude i, iako smatra da je pred njim veliki posao, vjeruje da će uspjeti.

Evo njegovog pisma:

“Draga malena,
Dok ti ovo pišem, sjedim u odjeljku u kom se prodaje šminka u jednoj lokalnoj trgovini. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mjestu i rekao mi da se osjeća kao da je na jednom od najsurovijih mjesta na svijetu. Zato sam želio pokušati razumjeti zbog čega je tako. I sada, dok sjedim ovdje, počinjem se slagati s njim. Riječi imaju moć, a riječi koje na policama sa šminkom vidim su veoma moćne. Riječi i fraze poput sljedećih: pristupačno prelijepo, bezgrješno, besprijekorna završnica, sjajna snaga, tečna moć, izaberite prirodno, prkosi godinama, momentalno vraća vrijeme, izaberi svoj san, gotovo gola i prirodna ljepota.

Kada postaneš roditelj djevojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje – ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svako drugi. Ipak, dok sjedim u dijelu trgovine u kojem se nudi šminka, uviđam da je većina neće vidjeti kao takvu. Vidjet će je kao lijepo lice i tijelo za uživanje. I reći će joj da mora da izgleda na određeni način da bi vrijedila i bila utjecajna.
Ali riječi imaju moć i, možda, samo možda, riječi oca mogu se natjecati s riječima svijeta. Možda očeve riječi mogu pomoći djevojčici da pretvori šamar institucionaliziranog srama u stabilan osjećaj vlastite vrijednosti i ljepote.

Očeve riječi nisu druge riječi, ali imaju drugačije značenje:

Sjajna snaga
Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi tko si, a potom ćeš moći da se uspješno probijaš kroz život.

Izaberi svoj san
Ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mjesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij što želiš u ovom svijetu, a kada izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Gola
Svijet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci što ti je na srcu. Budi ranjiva. Riskiraj. Voli sve koji i sami jedva znaju što je to ljubav. Čini to ogoljeno. Otvoreno. Raskalašeno.

Bezgrješno
Budi uvijek svjesna jedne stvari – bezgrješnost ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresirani za tvoj novčanik. Izabereš li da tragaš za savršenstvom, budi nepogrješivo zahvalna zbog toga tko si i zbog svih koji te okružuju.
Prkosi godinama
Tvoja koža će se naborati, a mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će vječno ostati mlada. Uvijek će znati kako da se igra, kako da uživa i kako da luduje u ovom životu u kom imamo samo jednu priliku. Prkosi starenju svog duha.

Besprijekorna završnica
Kraj nema nikakve veze s tim kako danas izgledamo, ali ima veze s time kakav je naš život. Neka, zato, godine života budu priprema za dan kada će doći kraj. Stari graciozno, rasti mudro, voli toliko da ljubavlju obuhvatiš sve ljude. Neka tvoja besprijekorna završnica bude spokojan zagrljaj kraja i put ka nepoznatom, a tvoj život dar svakome kome si u srcu.
Malena, ti voliš sve što je roze i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti je li šminka zaista važna. Ipak, molim se da ti jedna riječ postane važna – posljednja riječ koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gdje si najljepša. Riječ koja je toliko svijetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.
Gdje si najljepša? Unutra.
Od mog srca tvom,

“Tata”

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Najbolje snimke napravljene GoPro kamerom u 2017. (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

GoPro poznat je po svojim uzbudljivim snimkama visoke kvalitete. Ovo je kompilacija najboljih isječaka 2017. godine

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari