Connect with us

BiH

Divin dan: Tisuće vjernika se okupilo na Kedžari u spomen na Divu Grabovčevu

Objavljeno

-

Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Ivana Jozić.

Na Vran planini i ove godine proslavljen je na svečano Divin dan. Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed. Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Ivana Jozić.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, uz suslavlje više svećenika, predslavio je vrhbosanski metropolit nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić. Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Stjepan Pavličević, piše portal Rama-Prozor.info

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame pod ravnanjem mag. Biljane Glibo. Poslije sv. Mise uslijedilo je narodno veselje. U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 2. srpnja Misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predslavio fra Ante Marić, član Hercegovačke franjevačke provincije. Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Dio njih, a posebno mladi i pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise.

Predaja kaže da je Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila katolička djevojka, prema narodnoj predaji najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije.

Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Diva Grabovčeva – Hrabra i lijepa mučenica živi u srcima Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari