Pratite nas

Kolumne

Divjakuša povampirena, tikve pokondirene

Objavljeno

na

U antologijskom prizoru kultne engleske humorističke serije „Mućke“ švercer Del pokušava utrapiti robu Brzome, pajdašu ironično nadjenutog nadimka koji mu pristaje kao nekom žgolji – Buco. Brzi, naime, ne kopča brzo, ako i uopće. I tako, započnu se oni cjenkati. Del isprva traži 14 funti, Brzi nudi 6, pa Del spušta na 11, a Brzi spremno diže na 8, da bi Del napokon snizio cijenu na 9, a Brzi odrješito ponudio 10, što samo na tren zbunjeni Del jednako beskrupulozno koliko i zaprepašteno prihvaća. Ovo otklanjanje povoljnije ponude popraćeno burnim smijehom engleske studijske publike u dobroj mjeri podsjeća na aktualne pregovore između Vlade i sindikata zaposlenih u školama. Samo što je Brzi iz „Mućki“ smetlar u službi londonskog komunalnog poduzeća, dok ovdje sučelice Vladi stoje oni koji poučavaju djecu i mlade. Možda zato smijeh ovdašnje publike, elem javnosti, izostaje. A možda izostaje i zato što navodi na koliko utješnu, toliko i zloslutnu pomisao – dobro nam je kako će nam bit’! Jer kakvi li će tek biti oni koje hrvatski Brzi prosvjećuju?

Veće plaće samo njima, a ne svima

No, odbijanje ponude povećanja plaće za 6,12% (broj nije isisan iz prsta, nego dobiven ulančanim množenjem tri uvećanja po 2%) nakon što je traženo 6,11% (odakle ovo, e, u to već nije tako jednostavno proniknuti) nije jedino što navodi na tu pomisao. Naime, to što je sindikalnom zahtjevu u financijskom smislu udovoljeno, dano im čak i mrvu više, kao da je prosvjetne prosvjednike samo još razjarilo. Kao da ih je zasmetalo što bi to povećanje išlo svima, a ne samo njima. Jer oni porast plaća svima nečeju, a da se samo njima povećaju – e, to hočeju – i zato na Trg sv. Marka krečeju pa tam kričiju i plešeju. Jer ne zadovoljava ih samo još jedno povećanje plaće u nizu, navikli se, valjda, pa im dosadilo, nego sad traže da im se vrati i dostojanstvo (hm,… dostojanstvo koje ima svoju cijenu?), kako bi ispravili u prošlosti navodno im nanesene nepravde i nadoknadili zaostatke za drugima.

U tome je, u biti, ključna razlika između povećanja koeficijenata i povećanja osnovice, bez obzira što jednako povećanje bilo jednoga, bilo drugoga, jednako utječe na porast plaće, kako, uostalom, govori svojstvo asocijativnosti računske operacije množenja koje se uči u petom razredu osnovne škole. No, uči se tamo, pa već i ranije, i razlika između slova č i ć pa svejedno nekima, kao za inat baš izabranim predstavnicima učitelja, pričinjava nepremostiv problem. Čak i kad su školski primjeri posrijedi, i to termini usko vezani uz sindikalni posao. Pa „prosječno“ lako postane „prosjećno“,… i to ne jednom, nego dvaput za redom… Nije li to zoran pokazatelj da je pomalo preuzetno očekivati kako će sustav u kojem takvi igraju istaknutu ulogu biti sposoban proizvoditi čuda za tržište rada? Ali zato, kad je isprazno politiziranje posrijedi, razvuku osmijeh skoro kao harmoniku.

Da u srži zahtjeva za izmjenom odnosa osnovica između školstva i ostalih državnih službi leži podvala, vidljivo je ne samo iz ultimativnog stila i okolnosti u kojima je izbačen, jer oni to hoće pred izbore, sad i odmah, nego i zato što bi njegovo prihvaćanje, posve izvjesno, rezultiralo otvaranjem Pandorine kutije. Vidjevši da se zahtjevu parcijalne skupine udovoljava, i druge bi se državne službe zacijelo povele za njima, jer takvih koji ne bi vjerovali da je njihov rad podcijenjen u odnosu na rad drugih jednostavno nema. Čak i u privatnim tvrtkama, najčešće orijentiranima na jednu djelatnost, sistematizacija radnih mjesta i razrada odnosnih koeficijenata predstavlja iznimno zahtjevan zalogaj pa ju ne provode prečesto. Razumljivo, rezultat nikad nije pravedan, a još je manje svima po volji. A kako li tek onda mora biti u čitavom državnom sektoru koji obuhvaća sve funkcije države, od vojske i policije, preko pravosuđa, monetarne i fiskalne politike, sve do zdravstva i školstva. Očito je kako je utvrđivanje suodnosa među njima, još i više unutar njih samih, vraški težak posao i da ga je realno nemoguće napraviti na zadovoljstvo sviju. Čak i u slučaju savršenog, samo u teoriji mogućeg rješenja ne bi trebalo dugo čekati da drekne neko povrijeđeno gunđalo.

Unatoč tome, čak i u pogledu zahtjeva za promjenom koeficijenata Vlada je sindikatima školstva izašla ususret, ali ne brzopleto i neodgovorno, tako da bespogovorno prihvati njihov jednostrani ultimatum (povećanje samo njima, ne i ostalima), nego da posao obavi kako treba, što ipak zahtijeva i određeno vrijeme i specijaliziranog provoditelja. Pritom, razuman procjenitelj ne će moći zanemariti ni kriterij vjerojatnosti odlaska u inozemstvo, čemu zaposleni u prosvjeti ne pribjegavaju ni u približnoj mjeri kao, primjerice, oni u zdravstvu, da spomenemo tek jedan od čimbenika o kojem valja voditi računa pri određivanju koeficijenata.

No, da Vladi prosvjetni djelatnici ipak nisu zadnja rupa na svirali, osim iskazane spremnosti na još jedno povećanje plaće, pokazuje donošenje zakona kojim im se dodjeljuje status službene osobe (opet, ne samo njima, nego i socijalnim radnicima). Drugim riječima, napad na njih tretirat će se kao napad na državu. Mjera je to koja se pokazuje prijeko potrebnom u vremenu vladavine kulture rušilaštva koja ohrabruje gaženje svakog autoriteta, tako i učiteljskog, budući postojanje autoriteta predstavlja nužan preduvjet za kvalitetno obavljanje bilo kakvog konstruktivnog posla (za destrukciju autoritet ne treba, dovoljno je samo potpaliti šibicu i ulica će sve obaviti sama). Da je pobunjenim prosvjetarima dostojanstvo doista u prvom planu, ovaj bi potez primijetili, pozdravili i znali ga cijeniti.

Omča oko vrata

Kako iskustvo uči, iza ultimatuma, pogotovo onih onkraj zdrava razuma, najčešće se krije čisto politička pozadina. Nije nikakva tajna da predvodnici sindikalnog stada (Mihalinec i Šprem) dolaze iz istog grada kao ministrica Divjak, koja već neko vrijeme više djeluje kao predstavnica sindikata u Vladi nego njezina članica, pri čemu se nije ustručavala podbadati ni Andreja Plenkovića („baš joj je simpatičan“), što joj on sigurno nije zaboravio. A sve to upućuje na njezinu spregu sa sindikatima, štoviše, miriše na komplot i organizirani reket. Izraziti oporbenjački duh ministrica Divjak je prkosno demonstrirala istaknuvši se još za vrijeme masovnih uličnih prosvjeda na temu očuvanja tekovina Milanović-Jokićeve kurikularne reforme, čime je, nagađa se, i kupila ulaznicu za Vladu. Predsjednik Vlade je, doduše, uspio neutralizirati najpogubnije aspekte te reforme, prije svega one u pogledu sadržaja, ponajprije kurikula hrvatskog jezika i povijesti koji su se našli na frontalnom udaru zajapurenih ikonoklasta. Spašen je „vojnik“ Marulić kojem je zaprijetila marginalizacija, a zamjetan korak naprijed učinjen je i u tretmanu Domovinskog rata, dok je HNS-u i ministrici Divjak ostao medijski, a i drukčije, atraktivan dio kolača vezan uz uvođenje novih tehnoloških pomagala u nastavni proces. No, očito nedovoljno da bi utažilo nezajažljive apetite.

Previše je tu naznaka kako je cijela ova cirkularna predstava režirana samo kako bi se predsjednika Vlade Plenkovića, koji je preusmjeravanjem novca od najavljenog smanjenja PDV-a elegantno presjekao čvor pripravljene mu omče oko vrata, onemogućilo da izađe kao politički pobjednik. Premda, kad se dignu plaće od 20% u samo jednome mandatu, to bi valjda trebalo značiti pobjedu svih u Vladi (mada ima i onih koji se ne bi baš složili da to ujedno znači i pobjedu Hrvatske, ponajprije imajući u vidu kako se radi o porastu osjetno većem od rasta gospodarstva u istome razdoblju). No, stranka koja se voli pozivati na ekonomski liberalizam sad odjednom podržava jadanja djelatnika u prosvjeti budući imaju osjetno niža primanja od prosjeka VSS struke.

A gdje to učitelji i profesori u školama nemaju bitno manje plaće od, primjerice, liječnika i sudaca, privatni sektor da ne spominjemo? Pa čak i na komunistički egalitarističkoj Kubi imaju tek nekih 60% plaće liječnika, kako je rečeno u nedavno emitiranom TV putopisu Gorana Milića. Olako se prelazi i preko toga što djelatnicima u školstvu, uostalom, kao i onima u nekim drugim državnim službama, povoljne okolnosti posla dopuštaju da kućni proračun dopune honorarnim angažmanom, kako blisko vezanim uz struku (davanje instrukcija), tako i u drugim propulzivnim djelatnostima u kojima njihova znanja i vještine dolaze do izražaja (kao turistički vodiči). Napokon, oni, koji lakonski traže da im se jednom u deset godina dade „samo“ ono što je dobio Uljanik, mogli bi se prisjetiti da ceh Uljanika, baš kao i njihovih povišica, plaćaju ipak neki treći, kojima to ne predstavlja nikakvo izjednačenje nego tek puko udvostručenje tereta troška.

A baš ti treći bi se mogli zapitati i sljedeće. Ako je jedan od ciljeva školske reforme bio olakšati posao, kako učiteljima, tako i učenicima, među ostalim i korištenjem suvremenih tehničkih pomagala, zašto bi to olakšavanje rada zahtijevalo neko posebno, dodatno plaćanje? Ne bi li bila logična posljedica navedenog da se ili smanji broj učitelja i profesora (i višak preusmjeri u privatni sektor koji vapi za radnom snagom, budući trenutna razlika u plaćama očito nije dovoljno velika da bi ljudi svojevoljno tamo otišli), ili da im se dodjele dodatna zaduženja kako bi zaslužili veću plaću? Uza sve uvažavanje činjenice kako svaka promjena, bila ona i nabolje, posebno teško pada u prijelaznom razdoblju, no, ruku na srce, ono je ipak ograničenog vijeka trajanja.

A gdje je nestao Đuro Glogoški?

Zanimljivo je usporediti medijski tretman aktualnih prosvjeda zaposlenih u školstvu s onim prosvjeda hrvatskih branitelja započetih 2014. godine. I dok su mediji sada puni razumijevanja za prosvjednike, prvo za njihove financijske zahtjeve, pa čim im je u tomu udovoljeno, i za povrijeđeno im dostojanstvo uzrokovano osjećajem potlačenosti i potplaćenosti u odnosu na ostale državne službenike, u ono vrijeme prema braniteljima nisu pokazivali takvu blagonaklonost. Štoviše, nikako nisu bili spremni prihvatiti da je stradalnicima Domovinskog rata povrijeđeno dostojanstvo već samim time što ih je pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, dakle, čovjek čija je prvotna uloga voditi brigu o njima, na pasja kola izvrijeđao pitajući se kako to da nema PTSP-a među veteranima druge strane. Pritom, ministar Matić ne samo što nije reagirao jedino logično, razrješenjem Glavaševića, nego mu se čak pridružio, još niže i podmuklije vrijeđajući prosvjednike, u čemu su mediji obojicu vatreno podržavali. Cijelo vrijeme su suflirali kako je samo novac u pitanju, ma kakvo dostojanstvo (što je to uopće?), tjerajući prosvjednike da konačno izreknu svoje prave zahtjeve.

A kakve li su sve samo gadosti bili pripravni raditi kako bi skrenuli pozornost s povrijeđenog dostojanstva na financije. U mraku su snimili 100%-tnog ratnog invalida Đuru Glogoškog kako kolicima ulazi u zgradu u kojoj mu je, navodno sumnjivo (jer oni sve i svakog mogu učiniti sumnjivim), dano prenoćište na raspolaganje. Stvorili su ozračje u kojem je postalo prihvatljivo da policija mlati branitelje, pa i invalide, na ulazu u crkvu. Između dva kruga izbora za Predsjednika RH navijački su promovirali besramno izlaganje Fređe Matića o prihodima Đure Glogoškog, dobro znajući kako to ima opojni učinak na jalne kumeke i indolentne mužeke. Uslijed toga se tada već komforna prednost Kolinde Grabar Kitarović pred Josipovićem umalo istopila (da je dotad bila veća, pokazuje i to što se vodeće anketne kuće tada, kad je bilo najzanimljivije, nisu usuđivale objaviti rezultate ispitivanja javnog mnijenja). Dobro se toga prisjetiti, poglavito u ovo predizborno vrijeme. I zato danas, kad neke medijske hijene, hoteći biti sarkastične, javno pitaju gdje je Đuro Glogoški,… pa gdje je nestao,… gdje se sakrio,… red im je odgovoriti.

Glogoški radi,… zajedno s ministrom Medvedom radi u Vladi pod vodstvom Andreja Plenkovića ono što je trebao napraviti ministar Matić. A nije! Baš kao što Andrej Plenković radi ono što je trebao napraviti Zoran Milanović. A nije!

Naposljetku, vrijedi se zapitati ne zaslužuju li aktualni prosvjetni prosvjednici zapravo upravo onoliko koliko im je davao Milanović, tj. je li Milanović ipak bio u pravu kad im je srezao koeficijente. Jer oni kojima nije dosta za 20% veća plaća, oni koji nabusito traže povišicu samo za sebe, oni koje mediji drže kao malo vode na dlanu – pritom spremno prenoseći izjave slučajnih prolaznika kojima su napunili glavu kako svakog treba podržati u borbi za njegova prava, a bez da se pitaju tko će to platiti, još manje kome će se uzeti – čini se kako ti i takvi repete Milanovića doista i zaslužuju. Jednako kao što ga stradalnici Domovinskog rata ne zaslužuju. Samo kakvi su i čiji to onda učitelji i nastavnici, i po čemu se to bitnome razlikuju od prethodnika im iz doba države i sustava koji je iznjedrio i milanovićevski mentalitet, i njegovu logiku, a nadasve i njegovu učinkovitost – nikakvu kad je stvaranje u pitanju, a više nego respektabilnu kad je posrijedi razgradnja. Sve u svemu, možda je i bolje da te pokondirene tikve ništa i ne rade (još jedna nimalo slučajna sličnost s Milanovićem), nego da ovih dana djecu uče dupsti tikve i u njima paliti svijeće.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Ishod ovih izbora će bitno odrediti tendencije na parlamentarnim izborima

Objavljeno

na

Objavio

Zašto se žalimo na ponudu? Svi mi punoljetni državljani RH imamo aktivno i pasivno pravo glasa na predsjedničkim izborima, dakle, možemo glasati, a možemo se i kandidirati.

Vrlo često se piše o apstinentima i razlozima njihovog neizlaska na birališta, no rijetko se tko dotiče nekonzumiranja pasivnog biračkog prava, tj. pitanja zašto se mi ostali nismo kandidirali, u ovom slučaju – zašto se nitko drugi od 3,8 milijuna ljudi pravom glasa nije upustio u predsjedničku utrku, nego samo njih dvadesetak, od kojih je na koncu jedanaest uspjelo sakupiti potrebnih deset i više tisuća potpisa za kandidaturu.

Većina hrvatskih državljana nema tu vrstu ambicije, procjenjujući kako nije za visoku politiku. Neki su možda uvjereni u vlastitu pamet i sposobnost, ali nemaju stvarni ni društveni kapital za prikupiti potpise.

Opet, preostaje jako puno ljudi, vjerojatno stotine njih, koji bi, da su zapeli i istaknuli kandidaturu, mogli ispuniti i taj formalni uvjet. No, iz različitih razloga nisu, i sada, kad se sve zbroji, tu smo gdje smo, naša politička zajednica je za sljedeći petogodišnji mandat izlučila ovih jedanaest kandidata. To je naša istina, to smo mi u političkom smislu, u dobrom i lošem.

Stoga, reći kako je ponuda jadna i bezvezna ne govori samo o tih jedanaest kandidata već i o hrvatskom političkom korpusu u cjelini, koji se, iako svi državljani imaju i pasivno biračko pravo, na koncu sveo na ove kandidate. Stoga ih, u tom elementarnom smislu treba respektirati. To je jedanaest državljana RH koji su odlučili iskoristiti svoje pasivno biračko pravo i kandidirati se za Predsjednika, nakon što su uspjeli prikupiti potrebne potpise, razumno postavljen uvjet koji služi izbjegavanju zagušenosti ponude autsajderima.

Motivi kandidata su različiti. Neki iza sebe imaju politički i društveni, pa i financijski kapital, i ozbiljni su pretendenti na funkciju. Takav kandidat se doista natječe za Predsjednika RH kako bi postao Predsjednik RH.

Neki drugi su iskoristili predsjedničke izbore kao izlog kako bi dobili vidljivost za parlamentarne. Procjenjuju da nemaju šanse za pobjedu, ali koriste ih kao odskočnu dasku za dalje. Izvrstan posao u tom smislu je napravio Sinčić na zadnjim predsjedničkim izborima. Neki su potpuni autsajderi, a iz nekog razloga doista misle kako mogu pobijediti.

No to je njihov problem, sve dok svojim deluzijama ne ugrožavaju javnu sigurnost. Neki su puki ekshibicionisti, pa im prijaviti se na reality show, oboriti neki besmislen rekord za Guinnessa, objaviti pedesetu knjigu poezije ili prijaviti se za predsjedničke izbore dođe na isto.

Neki najmutniji su samo zečevi koji su ubačeni u utrku pomoći jednom, a odnemoći drugom kandidatu. Svi oni, taj cvijet naše političke zajednice, natječu su za neobičnu funkciju koja predstavlja anomaliju unutar našeg političkog sustava.

Iako od 2000. imamo de facto parlamentarni sustav, Predsjednik Republike Hrvatske se ipak ne bira u Saboru, već izravno od građana. Stoga je Predsjednik čudna figura koja ima lavlju glavu velikog legitimiteta (u drugom krugu u pravilu preko milijun glasova) na mačjem tijelu ovlasti (vrlo sužene na zapovijedanje vojskom, suodlučivanje o vanjskoj politici i tajnim službama).

Paradoks je da Hrvatskom danas, u sklopu većine skrpljene naknadnom političkom trgovinom i prevarom birača, drmaju likovi koji su na parlamentarnim izborima dobili samo nekoliko stotina glasova, dok osoba koju je zaokružilo preko milijun ljudi ima puku reprezentativnu funkciju.

Oligarhija teži tu anomaliju ispraviti tako što bi se predsjednik birao u parlamentu, dakle opet političkom trgovinom i partijskim dealom, dok bi u stvarnom interesu građana bilo povećati predsjedničke ovlasti i dovesti ih u sklad s voljom birača koja stoji iza te figure. Otpor takvom scenariju na tragu je tendencija onemogućavanja referenduma i gušenja svih drugih mogućih kanala izražavanja političke volje građana mimo filtera oligarhije, partija, medija, agencija i režimskih intelektualaca.

Predsjednički izbori su stoga važni, jer iako onaj tko pobijedi sadržajno, u smislu ovlasti, nema veliku težinu, formalno nosi veliki legitimitet. Uz to, ishod ovih će bitno odrediti tendencije na parlamentarnim izborima, a vjerojatno i na unutarstranačkim u HDZ-u, a presudno će utjecati i na odnose snaga u SDP-u te na strukturiranje političke scene desno od HDZ-a. Puno toga je na kocki već 22. prosinca.

Logično, najviše može izgubiti onaj koji “brani titulu”. Uzevši u obzir petogodišnju snažnu medijsku i društvenu prisutnost pa i formalnu i neformalnu klijentelu stvorenu u prvom mandatu, veća je bruka ne obraniti “titulu” i ne osvojiti drugi mandat (što se do sada dogodilo samo Ivi Josipoviću) nego ne uspjeti iz pozicije izazivača. Ključna figura u dramaturgiji predizborne kampanje je stoga “braniteljica pojasa” Kolinda Grabar Kitarović.

Ovog tjedna učinila je najtežu pogrešku, nije pretjerano reći i uvredu birača odlukom da ne izađe na sučeljavanje s drugim kandidatima. Funkcija predsjednika je uglavnom reprezentativna, a javni govor, nastup, debata, sučeljavanje argumenata jest srž takve simboličke funkcije. Predsjednički izbori su, dramaturški gledano, atraktivniji od parlamentarnih, na kojima je više izbornih jedinica, puno kandidata i različitih situacija, dok je ovdje je sve pregledno i čisto, glava o glavu.

Ljudi vole sučeljavanja, a ne monologe, pripravljene u PR kuhinjama. Stoga se s pravom osjećaju izigrano jer sučeljavanja u prvom krugu, krivnjom Kolinde Grabar Kitarović neće biti. Čega se boji? Izbjegavanjem debate sigurno je izgubila dio glasova koji je vjerojatno veći od onoga kojeg bi eventualno bila izgubila za nju najnepovoljnijim tijekom diskusije s protukandidatima.

Istina, u sučeljavanju bi ju se moglo izvući na čistac oko pobačaja, Istanbulske konvencije, Trilaterale, potpore Hilary Clinton, nereagiranja kod gušenja referendumskih inicijativa, titranja Vučiću i puno drugih stvari, ali ni protukandidati nisu bez slabih točaka. Štoviše, nije sigurno da bi sučeljavanja uopće odgovarala glavnim rivalima, jer bi u njima “mali” kandidati koristili priliku da ranjavanjem velikih dobiju na vidljivosti.

Kampanja ulazi u prljavu fazu u kojoj se napumpava svaki detalj, a i tu se najkrhkijom pokazuje aktualna Predsjednica. Zadnji spinovi je prikazuju kako neku oholu, bešćutnu političku barunicu Castelli koja moćnim autobusom gazi sirotinju i ne zaustavlja se. Na sučeljavanju je mogla odgovoriti da se vozilo pod pratnjom ne zaustavlja zbog manjih sudara bez ozlijeđenih, dok je ovako sama sebe svela na laku metu.

Polumedvjeđa usluga joj je i tobožnja potpora Crkve. Mediji su iz propovijedi kardinala Bozanića na misi povodom obljetnice smrti Franje Tuđmana izvukli dio kojeg su protumačili kao potporu Kolindi Grabar Kitarović. Priča se toliko napumpala da ispada kako joj je Kardinal dao eksplicitnu potporu, štoviše da se zadao u Kolindinoj kampanji kao Bujanec prije pet godina.

No iz navedene propovijedi to uopće nužno ne proizlazi. Još jednom se pokazuje važnost hermeneutike i u dnevnoj politici. A sve i da je navedeno tumačenje točno, pitanje je koliko to može utjecati na ishod izbora. Valja se prisjetiti kako miljenici crkvenog vrha nisu bili ni Mesić ni Josipović pa ih to nije spriječilo u izbornoj pobjedi.

Po sadašnjem stanju stvari, ako Miroslav Škoro uđe u drugi krug, postat će Predsjednik Republike. Priliku mu, u samom finišu kampanje, otvara Kolinda Grabar Kitarović nizom nepromišljenih izjava i poteza, od kojih je za nju potencijalno najpogubnija odluka o izbjegavanju sučeljavanja. Č

ast svima koji su bili aktivni u ostvarivanju svog pasivnog biračkog prava i kandidirali se, za razliku od nas 3,8 milijuna koji smo po tom pitanju ostali pasivni pa ćemo sudjelovati u biranju samo aktivno. Ali ostaje visjeti u zraku elementarno pitanje: Kako možeš pretendirati na to da zastupaš četiri milijuna ljudi ako nisu u stanju izaći pred nekoliko konkurenata i sučeliti programe, argumente, mišljenje?

Nino Raspudić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Tuđmanov najveći grijeh

Objavljeno

na

Objavio

Možda bi i tkogod drugi, a ne samo Franjo Tuđman, ranih devedesetih izborio samostalnu hrvatsku državu. Samo, kakva bi ona bila? Čisto fizički, teritorijalno gledano, sudeći prema sposobnostima onih koji su se u to doba nudili – ili bi se cijela vidjela s tornja zagrebačke katedrale, ili bi se trajno zadržala u granicama bojišnice s kraja ’91, ili bi, u krajnjem slučaju, da je Tuđman otišao kad su se već neki ponadali da će otići, a ipak nije, ostala bez Podunavlja. Ako bi i opstala formalno cijela, našla bi se raskoljena na dva dijela, sa zloćudnim stranim tijelom kao prepriječenim balvanom, što bi ne samo onemogućilo spajanje sjevera i juga Hrvatske autocestom, nego i sputavalo njezin svekoliki boljitak, i tako ju cipriziranu na slamčicu rastakalo kao crvotoč stari hrast. Kako onda uopće govoriti o grijesima čovjeka koji je znao iskoristiti pogodan povijesni trenutak kako bi stvorio ono što nitko tada raspoloživ ne bi?

Mržnja robova prema slobodi

Ni privatizacija u korist 200 bogatih obitelji, ni prodaja Vukovara, ni famozna podjela Bosne, ni kompliment „stoka sitnog zuba“, višestruko živopisniji od „marginalaca“, mada jednako iskrivljeno naknadno adresiran, ni zakon o suradnji s Haagom, ni amnestija srpskim pobunjenicima,… niti jedan od tih „grijeha“ ne može se mjeriti s onim najvećim. S grijehom poradi kojeg se Tuđmanu, uostalom, sve pobrojano i uvriježilo uzimati za grijehe – robovima je dao slobodu! To je maxima culpa koju robovi ne praštaju, a bome niti njihovi gazde.

Jer teže je slobodu robu dati, nego ju slobodnom čovjeku oduzeti.

Nisu ju mogli oduzeti Alojziju Stepincu, Marku Veselici, Đuri Perici, Vici Vukojeviću i nebrojenim drugim uznicima u mrklome mraku komunističkih mračara, u sistemu ne zna se je li mračnijem s ovu ili onu stranu rešetaka, pa ni Zvonku Bušiću koji se „nauživao“ draži demokratskih kazamata zemlje koja se voli zvati predvodnicom slobodnoga svijeta, baš kao ni Gotovini, Kordiću i, napose, Praljku, u haškoj tamnici pod ciničnim pokroviteljstvom čitavog svijeta. Sve su vrijeme bili i ostali slobodni ljudi.

S druge strane, robovi u duši, bili formalno robovima ili ne, mrze slobodu iz dna ropske duše. Doživljavaju ju kao prijetnju i smetnju, jer ih suočava s odgovornošću za njihova djela. Sad i oni mogu biti krivi, nije to uvijek netko drugi. A taj teret za roba je pretežak, nepodnošljiv, iscrpljuje ga otprilike kao maraton tjelesno posve zapuštena čovjeka. Prema svemu oko čega se mora pomučiti, tako i prema razmišljanju, rob osjeća neprijateljstvo. Proklinje ga jer je lijen i nesposoban ovladati nužnim da bi samostalno mislio. Lakše je usvajati pomno mu servirano mišljenje koje potom naziva vlastitim. Pritom će se vazda zalijepiti za ono negativno i destruktivno. Logično, negativa je dijagnoza stanja njegove duše koje prenosi dalje kao glodavac kakvu opaku zaraznu boleštinu. Uzdigne li se tkogod iz njegova roda i poželi biti slobodnim, rob će i njega proklinjati. Jer sloboda mu je toliko strana da vjeruje samo stranim gospodarima, što medijskim, što pravosudnim.

Kad roba stranac zaveže za medijski lanac, on razveže lajavi gubec i svak’ mu koji valja bude kriminalac. Ako je to nekad mogao biti Franjo, kako to onda ne će danas biti kapetan nogometne reprezentacije, predsjednik nogometnog saveza, glavni arhitekt čudesne nogometne priče, predsjednik daleko najuspješnije vlade u ovom stoljeću, u svijetu iznimno cijenjena predsjednica, zagrebački gradonačelnik,…? Ukratko, taj svojevrsni orden s prugastom pidžamom i kuglom oko noge, kojeg ponosno dodjeljuje savez udruženja robova Hrvatske, dobiva svatko tko se usudi nešto vidljivo napraviti na korist Hrvatske. I tako si na grbaču natovariti medijsku ili pravosudnu hajku, katkad i obje, čija je svrha Hrvatsku držati u lancima, na veselje svega domaćeg roblja.

Protivljenje prometejskom pothvatu

Uzevši navedeno u obzir, ni Tuđmanov prometejski pothvat pružanja buktinje slobode robovima nije mogao naići na nepodijeljeno oduševljenje. Unatoč neprijepornim velebnim postignućima, jedva ga je tijesna polovica Hrvata prihvaćala, na izborima za Sabor njih nikad ne više od 45%. A onih, kako je znao kazati, 20%, uspjeh mu nikako nisu mogli oprostiti, prije svega jer je taj uspjeh ujedno bio i njihov neuspjeh, zato su ga držali najgorim dušmaninom. I samo mu je izostanak pametnjakovića koji bi tražili novi izborni zakon, pravedniji od pragmatičnog i praktičnog, omogućio provoditi dosljednu državnu politiku s upečatljivim plodovima. Inače bi bio primoran surađivati s kojekakvim smetenjacima i smutljivcima, izgubišama u prostoru i vremenu.

Vraški težak posao olakšalo mu je i to što nije bio suočen s obijesnom referendumanijom, a mogao je da su se već tada sjetili raširiti tu modu. Onima koji poznaju samo pravocrtne putove, koji obično vode samo do najbližeg zida, zacijelo bi zapeli za oko ne odveć popularni zakoni – Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, Zakon o suradnji s Haškim sudom, Zakon o oprostu srpskim pobunjenicima,… – ti nesumnjivo bolni ustupci preko kojih je vodio trnovit put do ostvarenja hrvatskih kapitalnih ciljeva.

Ipak, to ne znači da je Tuđman bio pošteđen bjesomučne navale uličnih potrkala. Ni tada, naime, nije manjkalo sindikalnih prosvjeda, nerijetko baš s prosvjetarima u prvim redovima. Posebno dramatično bilo je u proljeće ’94 kad su vanjski centri moći mladoj Hrvatskoj lomili krhku kralježnicu, a Tuđman Manoliću jasno stavio do znanja da zna kako upravo on stoji iza dobro uhodanog sindikalnog i inog strojevog koraka. Onda kad je HDZ preuziman preko Washingtona, a ne preko Moskve. Ali nije preuzet, i Hrvatska je oslobođena! Na iznenađenje mnogih u svijetu, ali i ovdašnjih čitatelja Globusa i Ferala, koji su, pojačani svježim robovima, tada već premašivali 20%. Istovrsni šok pogodit će ih oslobađanjem generala Gotovine i Markača, ustvari i samog Tuđmana.

Pouzdana i učinkovita Tuđmanova praćka

Iza Tuđmana je ostala izborena država u očuvanim granicama, njene insignije i institucije, članstvo u međunarodnim organizacijama, te sjećanje na dane ponosa i slave. Ali ne samo to. Za nedovršene mirnodopske bitke ostavio je i moćno operativno sredstvo s kojim je sve to postigao. Praćki kojom je svladao „Golijata“, ujedno i počinio svoj najveći grijeh, ime je – HDZ.

Uza sve iskazane slabosti i nedostatke, HDZ i danas predstavlja jedinu ozbiljnu branu potpunom porobljavanju Hrvatske. Da je tomu doista tako, najbolje svjedoči to što ga takvim prepoznaju oni koji žele Hrvatsku posve baciti na koljena. Zato mu sude, zato prstom pokazuju na nj vičući „drž’te lopova“, zato ga, napokon, tako silno žele raskoliti, razdrobiti tu Tuđmanovu stijenu na kojoj je isklesana hrvatska sloboda. Dobro znaju da je raspršeni, raskomadani protivnik, baš kako je to slučaj na bojnom polju i u sportskim igrama, lagan plijen. No, sve i kad HDZ ne bi bio dobar konj sa stotinu mana, u svakom slučaju bolji od onoga koji ima samo jednu manu – ne valja, a u ponudi su još samo takvi, organizirana struktura s bogatim povijesnim i političkim iskustvom, te neporecivim rezultatima, sama po sebi predstavlja iznimnu vrijednost.

HDZ-u se može štošta prigovoriti, no kad ga se ocjenjuje, nepravedno je zanemariti činjenicu kako poslije Tuđmana ne nadzire ni medije ni pravosuđe, a ne uspijeva ovladati ni obavještajnom zajednicom. Sve čime raspolaže svodi se na nekih 10% fleksibilnog dijela državnog proračuna, što upravljanjem u maniri dobrog gospodara iz godine u godinu povećava, te dobar dio lokalne samouprave i vanjsku politiku. U takvim okolnostima, nema druge nego usredotočiti se na ono što možeš učiniti. Zahvaljujući takvom pristupu i danas postoje područja u kojima Hrvatska igra daleko iznad svoje kategorije, koja su u miru pandan pobjedničkoj vojsci u ratu. Hrvatska postiže rezultate top svjetske klase u nogometu, a prve europske u vanjskoj politici. Zanimljivo, u oba se slučaja vine do neslućenih visina samo kad je HDZ na vlasti. U suprotnom, nogomet, i tada pod HDZ-ovim okriljem, unatoč podmuklim opstrukcijama, stoji i dalje osjetno iznadprosječno, dočim vanjska politika više sliči detašmanu ministarstva unutarnjih poslova neke druge države.

Bez obzira što se svašta može prigovoriti i Tuđmanovim nasljednicima na čelu HDZ-a, ostaje im nepobitna zasluga za vraćanje Hrvatske na tračnice civilizacijskog kruga kojem je stoljećima pripadala. Nakon što je ostvaren tisućljetni san – slobodna hrvatska država, dosegnut je i Tuđmanov ključni strateški cilj – članstvo u euro-atlantskim integracijama. Iako teško mogu stati u istu rečenicu s Tuđmanom, predsjednicima HDZ-a u 21.stoljeću vrijedi odati priznanje i što su stranku, ošamućenu udarima medijsko-pravosudnog stroja, dizali s poda, ali i onemogućili ono čega se Tuđman jedino bojao, toliko da je zaštitu od toga umetnuo i u sâm Ustav – povratak u zlosretnu jugosferu!

Napokon, vodeći HDZ-ovci su, svak’ u svoje vrijeme, bili najbolje što se Hrvatskoj nudilo, koliko god se katkad činilo da nije tako. Bila je to čak i Jadranka Kosor, dama koja se u međuvremenu prometnula u zajedljivo cvrkutalo. Uspjela je, naime, dovršiti pregovore s EU, ometana začudnim antieuropskim savezom lijevih anarhoidnih uličara i samozvanih domoljubnih intelektualaca i aktivista, kako onda, tako i sada vođenih na uzici struktura naslijeđenih iz komunističkog totalitarizma. One si, naime, nisu mogle priuštiti eksplicitno anti-europejstvo pa su, kako bi odgodom ulaska u EU spriječile potrebu za donošenjem „Lex Perković“, u prvi plan isturile pijune. Koliko god se to doimalo neobičnim, u ono vrijeme je bilo bolje imati na čelu poslušnu „štrebericu“ koja revno ispunjava zadane joj europske naloge, nego nekog dičnog muža nesvjesnog vremena i prostora, još manje odnosa snaga i gibanja povijesnih silnica, koji bi nadugačko i naširoko pregovarao s EU na ravnopravnim osnovama. I tako, sačuvavši čist obraz, onemogućio Hrvatsku da uhvati zadnji vlak za civiliziranim svijetom, osiguravši usput da ostane čvrstim nitima vezana uz Vučićevu sferu.

Davitelj protiv davitelja ili slobodna Hrvatska?

Još od Tuđmanove mladosti na hrvatskom su političkom bunjištu prisutne tri struje, opcije, politička pogleda na svijet. Onoj istinski suverenističkoj cilj je ostvariti hrvatske interese u, kako bi Tuđman rekao, tom i takvom svijetu, uviđajući njegove zakonitosti. Druga struja se bori ostvariti tuđe interese u Hrvatskoj, ona Hrvatsku davi jer joj se izvorno hrvatsko gadi, mrzi ga i prezire. Tu je konačno i treća opcija, koja prezire svijet oko sebe pa suverenitet doživljava kao Hrvatsku mimo svijeta. Ona Hrvatsku toliko voli da ni ne primjećuje kako ju također davi, ali grleći je u ime posesivne, ekskluzivne ljubavi. Dvije zadnje opcije su, kako za Tuđmana tako i danas, jednako razorne i u srži izdajničke. Naime, njihovo djelovanje, iako vođeno različitim motivima, vodi k istom epilogu – zadavljenoj Hrvatskoj! Zato daviteljske opcije i jesu savezničke. Budu li one prevagnule, drugi krug predsjedničkih izbora mogao bi poprimiti obrise kultne srpske horror-komedije – Davitelj protiv davitelja! Prodavač karanfila protiv prodavača magle!

Prvome štangu drže EPH izdanja predvođena Jutarnjim listom, glasila jakog „Regionalnog“ sentimenta i orijentacije u pozadini čega stoji pragmatični germanski kapital. Drugome, pak, lik i djelo glanca Večernji list, koji se ovih dana ne propušta narugati NATO savezu najavljujući mu skoru propast. To ne samo da potkopava nacionalnu sigurnost, nego i poprilično vuče na ćirilični rukopis,… ovaj put, ipak ne srpske ćirilice. Kako je među mecenama davitelja na snazi džentlmenski sporazum o nenapadanju, situacija u Hrvatskoj 2019. umnogome podsjeća na onu u Poljskoj 80 godina ranije. Pouzdanijeg znaka da je inicijativa Tri mora prepoznata teško je i zamisliti. Samo, primjećuje li to pilot u Washingtonu? Ili barem onaj u Buzinu? Ili možda misle da je ovo Kurdistan? Croats, Kurds, zloslutno slično zvuči…

Poslije pustošenja jednih izdajnika Hrvatsku je trebalo iznova mukotrpno sastavljati iz tisuća komadićaka puzzle slagalice, poslije drugih taj bi zadatak bio nemjerljivo teži – više nalik lijepljenju u prah razbijene vaze, što bi zahtijevalo umješnijeg majstora i od samoga Tuđmana. A što tek reći na scenarij iz noćne more s oba davitelja u paketu? Pitanje je bi li poslije toga od Lijepe Naše ostao i kamen na kamenu, možda tek tužna pjesma – „Loša bila četrs’speta, a još gora dvadeseta“. Uostalom, davitelji danas vire iz džepova istima kao i ’45, samo što su, o, kako se povijest zna grubo našaliti, sad zamijenili gospodare. S jedne strane tu je izopačena moralna policija prištekana na matični GESTAPO, a s druge farma trolova uzgojena po lenjingradskoj recepturi kao lokalni odvjetak Kominterne nekad. Kao i tada, lažu čim zinu, združeno kljucajući jetru Hrvatskoj.

Žuti, zeleni, crni i crveni vragovi i danas dijele, raspršuju, razgrađuju, razvaljuju, rastaču, ruše… To je, napokon, njihovu poočimu dijabolosu, kako mu i samo ime kaže, primarna aktivnost i zaštitni znak. Ipak, još uvijek je samo na Hrvatima odluka hoće li prihvatiti ponudu da se mane Očenaša pa robovati raznobojnim vragovima ili, kao što priliči slobodnim ljudima, uzeti u ruke sudbinu i sreću poštujući najbolje ljude koje imaju, pritom i zahvaljujući Bogu što ih imaju.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari