Connect with us

Herceg Bosna

Divlji konji na Bilima: Dobri su konji zaslužili to!

Objavljeno

-

Tu jednostavnu i potrebitu razinu ljudske empatije naši su dobri konji na Bilima zaslužili, osobito zbog neizmjerljive pomoći njihovih predaka što su je u prošlosti pružali  generacijama naših naraštaja u svakodnevnom preživljavanju. I upravo na znakovit datum sv. Valentina 14.veljače ljeta gospodnjeg 2015-stog, na Bilima kod Mostara je postavljena hranilica i dobri konji sada na miru blagovati mogu.

Na Bilima, visoravni između Širokog Brijega i  Mostara, živi oko 150 divljih konja. Zbog problema s prehranjivanjem tijekom zime, njihov opstanak je doveden u pitanje. Hercegovci su pokrenuli plemeniti projekt prikupljanja sredstava za kupovinu hranilice za te divlje konje.

U podnožju planine Čabulje, i pod otvorenim nebom i prkoseći surovosti prirode, prostranstvima Bila već više od 15 godina lutaju divlji  konji. Fotograf Ivan Kelava već tri desetljeća bilježi njihov način života. Zajedno s još nekoliko ljubitelja životinja, pokrenuo je akciju za nabavku hranilice, koja bi jedino mogla spriječiti njihovo izumiranje zbog nestašice hrane.

“Cijela akcija, projekt je zamišljen tako da je kreativna agencija Smart kreirala jedan vrlo upečatljiv kalendar i onda su taj kalendar ljudi mogli kupiti u Mostaru i u Sarajevu na dvije lokacije i ponudili smo poduzećima. Moram kazati da smo naišli na značajan odaziv i uspjeli prikupiti potrebna sredstva za jednu ovakvu hranilicu i sve ono što je potrebno uz nju”, rekao je koordinator projekta Ivan Kelava.

Na području Bila danas živi oko 150 konja raspoređenih u nekoliko krda, iako se svakodnevno suočavaju s nizom prijetnji i opasnosti, nedostatak hrane tijekom zime im je najveća prijetnja.

“Hrane ima dovoljno, u proljeće ima, ljeto i zima je najgora, ljeti zbog suše, tad trava požuti, a zimi zbog snijega, zbog toga je ova hranilica bila nužno potrebna, nužnija i od pojila i štala, ovo je najbolji projekt koji se trenutno mogao uraditi za konje”, rekao je Mario Bošnjak.
konj bile
“Po meni je ovo početak da se ukaže i javnosti i građanima na te predivne životinje koje ovdje obitavaju i da ih treba i čuvati jer ovdje zna biti surovo vrijeme i vukovi ih napadaju”, rekao je Stjepan Barbarić iz agencije Smart.

Prepušteni sami sebi i humanosti pojedinaca, divlji konji na Bilima nisu zakonom zaštićeni, a od nadležnih još nisu ni prepoznati ni kao turistička atrakcija Hercegovine, zbog koje proplanke Čabulje pohodi sve više kako domaćih tako i stranih gostiju.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas