Pratite nas

Gospodarstvo

Diže li Fitch rejting RH na investicijsku razinu?

Objavljeno

na

Fitch Ratings, posljednja od tri velike bonitetne kuće, trebala bi tijekom poslijepodneva objaviti novu ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske.

Očekuje se da će se odlučiti na podizanje rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu. S obzirom na to da su makroekonomski parametri poboljšani, javne financije konsolidirane, a bilježimo i suficit drugu godinu zaredom, Hrvatska zapravo i ne pripada zemljama s rejtingom u kategoriji “smeća”, što misle i investitori koji su u cijenu duga već ukalkulirali bolji status.

Da će se povećanje rejtinga i dogoditi, sugerira i činjenica da postojeći rejting ima pozitivne izglede što je inače znak skorog povećanja ocjene. Ipak, ministar financija Zdravko Marić nije u četvrtak htio komentirati eventualno popravljanje rejtinga niti otkriti svoja očekivanja, već je najavio da će sve prokomentirati nakon objave Fitchova izvještaja.

Podsjetimo, najveća bonitetna kuća Standard & Poor’s Hrvatskoj je krajem ožujka digla kreditni rejting na investicijsku razinu, dok se Moody’s odlučio korigirati izglede Hrvatske sa stabilnih na pozitivne.

Podizanje rejtinga kod Fitcha zacementiralo bi bolju poziciju Hrvatske na tržištima novca na kojima smo godinama plaćali ogromne kamate, što je utjecalo i na proračun, ali i na konkurentnost hrvatske ekonomije pa nas je tako još dublje zakopalo u krizu. Naime, Ministarstvo financija priprema još jedno izdanje euroobveznice od oko 1,25 milijardi eura, pa bi podizanje rejtinga bio dobar termin za puštanje tog papira na tržište, piše Večernji list

 

Ministar Marić: Preporuke EK ističu ono za što i sami govorimo da treba provesti i ubrzati

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Srednja ekonomska škola Livno dobila vrijednu donaciju Vlade RH

Objavljeno

na

Objavio

Srednja ekonomska škola Livno je u suradnji s Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vladom Republike Hrvatske realizirala ovih dana  projekt nabave i modernizacije informatičke opreme u školi.

Vrijedna donacija je iskorištena za unaprjeđenje nastave informatike prvenstveno u novim nastavnim planovima i programima u zanimanjima Poslovna informatika i Programer.

Zanimanja poslovna informatika  i programer se realiziraju kroz projekt ORACLE AKADEMIJE koja je globalni obrazovni program prisutan u više od 145 zemalja širom svijeta u kojemu godišnje sudjeluje više od 2 milijuna polaznika.

ORACLE obrazovni program pruža učenicima priliku za ovladavanjem programskim znanjima u programskim jezicima Java, SQL i PL/SQL, dizajnu baza podataka itd., razvijajući vještine važne za IT karijeru. Učenici završetkom obrazovanja imaju priliku postati osposobljeni za polaganje stručnih certifikata ORACLE AKADEMIJE a Srednja ekonomska škola je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja učenicima nudi mogućnost ovakvog stručnog obrazovanja.

Srednja ekonomska škola Livno zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na potpori i vrijednoj donaciji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Horvat: U ovom trenutku nema ozbiljnije namjere da kineski CSIC kupi 3. maj

Objavljeno

na

Objavio

Povodom Dana državnosti Hrvatske i Slovenije ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u posjetu je slovenskim Mokricama. Tamo je komentirao i budućnost 3. maja, prenosi N1

Što je s odlukom kineske delegacije, ima li kakvih informacija o njihovom interesu za 3. maj?

“Informacije koje sam primio iz veleposlanstva u Narodnoj Republici Kini idu u prilog intencijama o kojima govorimo u posljednjih mjesec dana – da postoji ozbiljna namjera kineskog partnera da se s Brodarskim institutom dogovori i ima zajednički nastup u novim projektima, ali u ovom trenutku nema ikakve ozbiljnije namjere da kineski brodograditelj kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju, odnosno Uljanik grupi.”

Hoće li država dati novac za 3. maj?

“U ovom trenutku pronalazimo legalan način da se oni brodovi koji su u određenoj fazi gotovosti završe i isporuče. Model će biti sukladan hrvatskom i europskom gospodarstvu, a kroz nekoliko dana – sigurno prije zakazanog ročišta – bit će predstavljen Upravi 3. maja, sindikatima i institucijama RH.”

Hoće li Europska komisija dati zeleno svjetlo?

“Ako u bilo kojim pregovorima možemo pohvaliti kooperativnost EK, onda je to u proteklih godinu dana. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvih zapreka. Želimo da predloženi model, koji će biti na stolu tijekom sljedećeg tjedna, bude sukladan hrvatskim zakonima i da se ne kosi sa smjernicama i direktivama Europske unije.”

Kakav će to imati odnos s planom deblokade Uprave 3. maja?

“U ovom trenutku odgovornost za poslovanje Uljanika, odnosno brodogradilišta Uljanik d.d. je na stečajnom upravitelju, a poslovne odluke krucijalne za 3. maj su na Upravi 3. maja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari