Connect with us

Život

Djeca do 10 godina nakon zaraze koronavirusom imaju više antitijela od odraslih

Objavljeno

on

The scientist

Djeca mlađa od deset godina imaju višu razinu antitijela od adolescenata i odraslih, nakon što se zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni jučer u znanstvenom časopisu Jama.

Ovaj bi stručni rad mogao dijelom pružiti odgovor na pitanje koje znanstvenici još uvijek aktivno proučavaju: zašto su djeca manje pogođena simptomatskim oblicima Covida-19?

Tijelo prirodno proizvodi antitijela u prisutnosti virusa da bi se borilo protiv njega i da bi ga uništilo. Znanstvenici su analizirali više od 31.000 seroloških testova (mjerenja prisutnosti antitijela u krvi) provedenih u New Yorku između travnja i kolovoza 2020. Usredotočili su se na pozitivne rezultate testiranja koji ukazuju na preboljelu infekciju Covidom -19.

Po tim rezultatima, djeca u dobi između jedne i 10 godina razvila su srednju razinu IgG antitijela, koja je bila znatno viša nego u odraslih. IgG je vrsta antitijela koja se nalazi u međustaničnom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovog antitijela može se pokazati da je postojalo prethodno obolijevanje ili da je provedena imunizacija.

Istodobno je najniža razina antitijela IgG uočena u mlađih odraslih osoba u dobi od 19 do 30 godina, prije nego što je porasla s godinama života, a razlozi za to još uvijek su nejasni, kažu autori istraživanja. Analize su provedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od djece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio usporediti imunosni odgovor u različitih dobnih skupina.

Pokazalo se da je srednja razina IgG antitijela dvostruko viša u djece u dobi između jedne i 10 godina u odnosu na adolescente (11 do 18 godina), a među njima je ona bila dvostruko viša nego u mlađih odraslih osoba (19 do 24 godine).

– Rezultati naše studije upućuju na to da bi razlike u kliničkim manifestacijama covida-19 u pedijatrijskih bolesnika, odnosno djece, u usporedbi s onima u odraslih pacijenata, dijelom mogle biti posljedica imunosnog odgovora povezanog sa životnom dobi pacijenta, pojasnili su autori.

– Dakle, naši podaci mogu djelomično objasniti sveukupno slabije simptome i teže oblike bolesti u zaražene djece, istaknuli su.

Dodaju da je važno napomenuti još jednu stvar: utvrđeno je da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog udjela djece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe. To upućuje na mogućnost da bi djeca, čak i kada razviju blagu sliku bolesti, “mogla predstavljati golem izvor virusa i prijenosa” Covida-19, napominju autori.

U studiji koja je prošli mjesec objavljena u časopisu Nature istaknuto je da se djeca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunosnom odgovoru organizma, onome koji postoji i prije stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitijela. (HRT/Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari