Pratite nas

Kolumne

‘Djeca kalifata’ – Novi problem u okruženju koji bi mogli biti još i veći

Objavljeno

na

U časopisu West Pointa ugledni američki stručnjak za vanjsku i sigurnosnu politiku Adrian Shtuni upozorio

Neviđeni mobilizacijski val džihadista u posljednjem desetljeću na zapadnom Balkanu možda je bio iznenadan u svojoj manifestaciji, ali nije se dogodio u vakuumu. Kao takvi, strani borci samo su najočitija manifestacija širega fenomena religiozne militantnosti na zapadnom Balkanu, čija se veličina i prijetnja ne mogu lako mjeriti. Brojne protuterorističke operacije koje su rezultirale stotinama uhićenja, osude i razne spriječeni teroristički napadi otkrili su instrumentalnu ulogu dobro integrirane mreže radikalizacije, novačenja i mobilizacije organizirane oko selefijskih enklava, ‘neslužbenih’ džamija i raznih dobrotvornih organizacija, pokreta i udruga kojima upravljaju lokalni fundamentalistički kleričari i vjerski fanatici. Ovo je dio analize koju je broju od kolovoza u časopisu Sentinel, pri Centru za borbu protiv terorizma namijenjenom kadetima vojne akademije West Point, objavio ugledni američki stručnjak za vanjsku i sigurnosnu politiku Adrian Shtuni. Shtuni, podrijetlom Albanac, dugi niz godina prati zbivanja na Balkanu ističući kako ovo područje svijeta ima u postotku najviše osoba povezanih s poraženom terorističkom organizacijom Islamskom državom (IS), nego bilo koje drugo. Zanimljivo je kako se američke analize posve poklapaju s tvrdnjama dužnosnika iz okruženja, ponajprije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Najveći postotak u Europi

U središtu je Shtunijeve analize objašnjenje korijena problema koji nije nastao od jučer i s kojim se niti jedna od zemalja Balkana, napose Bosna i Hercegovina i Kosovo, nisu suočile i pokušale ga riješiti, nego su ove ‘pričuvne’ snage ostale u znak zahvale za dolazak za vrijeme rata. Zato uopće nije bilo iznenađenje priključenje terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS) velikoga broja terorista s ovoga područja čiji će povratak, po Shtuniju, predstavljati najveće sigurnosno iskušenje. Pozivajući se na brojne domaće i strane izvore, američki stručnjak procjenjuje kako je na području pod nekadašnjim nadzorom IS-a ostalo oko 500 osoba od čega dvije trećine čine žene i djeca. Navodi podatke po kojima je od 2012. oko 1.070 državljana Kosova, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore putovalo u Siriju i Irak, primarno se pridruživši redovima Islamske države, a u manjem broju pripadniku Al-Qa`ide Jabhat al- Nusra – koja se rebrendirala u Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). ‘Ovaj neviđeni odljev stranih boraca iz regije dosegnuo je vrhunac u 2013.-2014. i gotovo je zaustavljen do 2016., iako su militanti džihadisti nastavili svoje uglavnom neuspješne pokušaje prelaska u Siriju i do 2017. Otprilike dvije trećine kontingenta, ili 67 posto bili su odrasli muškarci u trenutku odlaska, 15 posto činile su žene, dok je 18 posto bilo djece. Kosovo je doprinijelo najvećem broju muškaraca u regiji (256), dok je Bosna i Hercegovina dala najveći broj žena (61) i djece ( 81). U posljednjih sedam godina oko 260 onih koji su sa zapadnog Balkana putovali u Siriju i Irak ubijeni je u oružanim neprijateljstvima ili su, u nekoliko slučajeva, umrli od prirodnih razloga. To predstavlja gotovo četvrtinu izvornoga kontingenta od 1.070 osoba. Oko 460 ostalih vratilo se u svoje države državljanstva ili ranija prebivališta. Većina se vratila do 2015. godine. Nekoliko drugih američka je vojska 2018. godine prebacila u Sjevernu Makedoniju nakon što su ih zarobile sirijske Demokratske snage pod vodstvom Kurda (SDF), čime je ta zemlja postala jedna od prvih u Europi koja je vratila boraca Islamske države zatočene u Siriji. Repatrijacija je nastavljena u travnju 2019. godine, a Kosovo je prihvatilo transfer 110 osoba, od kojih 74 djece, 32 žene i četiri strana borca. Istodobno, Bosna i Hercegovina vratila je samo jednoga stranog borca. U odnosu na druge zemlje svijeta Balkan je dao najviše islamskih terorista u postotku.

Od početka sirijskoga oružanog sukoba, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija imale su najviše stope u Europi za mobilizaciju u terorističke organizacije džihadista u odnosu na broj stanovništva. Podatci govore da je zapadni Balkan trenutačno i regija s najvećom koncentracijom vraćenih islamskih fanatika u Europi. S otprilike 500 ostalih odraslih muškaraca, žena i maloljetnika koji su još uvijek u Siriji, nije nezamislivo da se broj povratnika u budućnosti može udvostručiti. Kosovo je sa 134 povratnika na milijun državljana na vrhu ljestvice, a slijedi Sjeverna Makedonija s 42 na milijun. Ujedinjeno je Kraljevstvo, za usporedbu, izvijestilo o šest povratnika ‘koji su prijetnja za nacionalnu sigurnost’ na milijun stanovnika, dok su Njemačka i Francuska imale oko četiri na milijun. Jednim od najvećih problema, uz nedostatak državnih kapaciteta za borbu protiv islamskoga terorizma, Adrian Shtuni, smatra preblagi sustav kažnjavanja osoba osuđenih za terorizam, gdje je čak u BiH zabilježeno da jedan radikalni islamist ne provede niti dana u zatvoru jer je platio kaznu koja je bila manja od godinu dana. Platio je 15 000 dolara umjesto jednogodišnje zatvorske kazne. U prosjeku je 25 osoba, koje su procesuirane i osuđene na temelju presuda Suda u Bosni i Hercegovini, dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i 11 mjeseci za terorizam, uključujući i borbe u Siriji. Istodobno, prosječna je kazna u Europskoj uniji sedam godina, dok je prosječna kazna za kaznena djela povezana s Islamskom državom u Sjedinjenim Državama sredinom 2019. godine iznosila 13,5 godina zatvora.

‘Djeca kalifata’ nova prijetnja

Američki stručnjak Shtuni smatra kako je trenutačno bosanskohercegovački kontingent najbrojniji u Siriji i Iraku budući da se u međuvremenu veći dio radikalnih islamista vratio na područje Kosova i Crne Gore. Po Shtuniju, ostaje prilično tajan podatak koliko ljudi podupire tu ideologiju kao i koliko ih se preko raznih mreža potpore vratilo terorizmu u zemlje okruženja. U Francuskoj i Velikoj Britaniji takvih je osoba između 15 i 27 puta veći. Ako se to stavi u okvire BiH iz koje je u Siriju i Irak otišlo 320 osoba te pomnoži s brojkom 20, dobiva se brojka od 6400 osoba koje su podupiratelji terorizma.

‘Iako je kontingent stranih boraca sa zapadnoga Balkana samo najizglednija manifestacija terorističke prijetnje u okruženju, brojna su pitanja o veličini manje vidljive komponente problema: kontingentu radikaliziranih pojedinaca koji su često pružali ideološku, logističku ili financijsku podršku stranim borcima, a katkad je odgovoran za urotu pri planiranju terorističkih napada. Na neki način, uhićenja povezana s terorizmom i neuspjele urote čine neke oblike ovoga problema vidljivijim. Iako za ove zemlje ne postoje službeni podatci, podatci i trendovi uočeni drugdje u europskim zemljama mogu pružiti opću naznaku moguće veličine problema na zapadnom Balkanu’, navodi američki stručnjak za sigurnost u tekstu objavljenom za časopis West Pointa. On upozorava kako u sljedećim godinama slijede novi problemi u okruženju koji bi mogli biti još i veći. To su ‘djeca kalifata’, rođena u Siriji i Iraku ili su odrasla u ovome opasnom okruženju, ali i ona koja su indoktrinirana na zapadnom Balkanu. ‘Vjerojatno će predstavljati dugoročan izazov s implikacijama po nacionalnu sigurnost. Kao takav, postoji jak razlog za određivanje prioriteta u naporima u rješavanju ovoga složenog izazova’, proročanski upozorava američki stručnjak albanskih korijena.

Domagoj Tolić/Hrvatski tjednik/hkv.hr/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Miljenko Stojić: Čija svijetla budućnost?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vatican Media

Već mi je postalo teško pratiti medije. Čak i same naslove. Govore čas jedno, čas drugo. Ne samo glede pošasti zvane koronavirus. Veliki Europljani na jeziku ne pritekoše u pomoć drugima, nego se okrenuše sebi, nerijetko skroz sebično. zbog toga Talijani rekoše da će najprije pobijediti ovaj virus, a onda će poslije toga razmisliti o Europi.

Raspada EU-a se boji čak i Sigmar Gabriel, bivši njemački ministar vanjskih poslova. A baš Nijemce mnogi zbog zatvorenosti napadaju ovih dana. Neki se pitaju i je li koronavirus kraj sretne globalizacije? A ima i razmišljanja da bi oporavljena Kina mogla preuzeti globalnu nadmoć nad Amerikom koja se trenutno zatvara. I puno još toga, da ne nabrajamo.

U Herceg Bosni također brinu brige, ali nešto drukčije. Pitaju se hoće li sve ovo još potaknuti iseljavanje koje je ionako trenutna rak rana društva. U poduzećima se počinju dijeliti otkazi, smanjuju plaće, čak i kod onih koji imaju dovoljno zaliha da to ne rade. Dolaze polako u pitanje naknade za nezaposlene i druga društvena davanja. Kamo to sve ide?

Teško pitanje, još kad istu državu dijeliš s drugima. Tako se ravnatelj poduzeća Igman iz Konjica liječi od korone u SKB Mostar, dok njegovi umjesto nje pomažu bolnicu u Konjicu, Istočnom Mostaru i DZ u Jablanici. Iz sličnog tabora idu toliko daleko da napadaju Nevenka Hercega što je pomogao Zagrebu tijekom posljednjeg potresa. Zaboravili su da je taj isti Zagreb pomagao Sarajevu, obnavljao Stari most… U isto vrijeme u Sarajevu pokušavaju Parlament Federacije BiH, takav kakav je, staviti pod nazor SDA. Nije onda čudno da Ante Nazor drži kako su zaprepašćujući razmjeri neznanja u Hrvatskoj i svijetu o stradanju Hrvata u BiH, jer nadziratelji istine nameću pogled samo jedne strane.

Kad smo već kod njih primijetiti nam je kako ih se slabo vidi i čuje ovih dana dok hara koronavirus i potres u hrvatskom stolnom gradu. Drugi ljudi, određeni od njih do sada slabo poznati, zauzeše njihova mjesta. I odjedanput sve ide kako treba unatoč nepovoljnim okolnostima. Kao u Domovinskom ratu. Stoga se nasmijem kada netko upita kako prije nije moglo biti ovako uspješno. Ma jednostavno! Trebalo je samo skloniti te grlate koji u miru navale na naše društvo kao miš na sir. I gotovo. Imajmo to na pameti kada sve ovo prođe. Odbacimo njihov hod u svijetlu budućnost, a prihvatimo naš, samo naš.

Papa i Crkva općenito pokazaše se u dobrom svjetlu. Najprije je na raznim stranama počela molitva. Iznosili su se čudesni križevi, čudesni kipovi, čudesne slike, blagoslivljalo s Presvetim, molilo u tišini doma. Jer na djelu je progonstvo, svejedno jesu li u pitanju Rimljani, masoni, komunisti, isilovci… U Fatimi crkvene vlasti određenih država posvetiše ih Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Srcu Marijinu. A još nam pred očima blješti ono što je Papa učinio na Trgu Sv. Petra. Sablasno prazan prostor. Papa se moli pred čudesnim raspelom za čitavi svijet. Kasnije je darovao i 30 respiratora bolnicama koje se bore s koronavirusom. Slijedili su ga i neki biskupi osobnom štednjom i skupljanjem darova. Treba se moliti, ali treba i zavrnuti rukave. Crkvu su oponašali i neki političari, kao što je Trump ili poljski predsjednik Duda. Molili su se za svoje zemlje. Nešto ne čuh da su hrvatski predstavnici vlasti slično učinili.

Vatikan je i podigao zastave na pola koplja u znak solidarnosti sa žrtvama pandemije. Pozdravio je naravno i zatvaranje dosta klinika za pobačaj po svijetu. Kad odrastu, bit će tomu zahvalni i rođeni koji se inače ne bi rodili. Vatikan se upitao i kako će , kao uvjet prestanka širenja koronavirusa, oprati ruke oni koji nemaju uvjeta za to; na svijetu je takvih 40%? Ne ču se odgovor iz tabora transhumanista ili onih koji ne vjeruju u besmrtnost ljudske duše, ali bi rado prešli u besmrtnost pomoću ugrađivanja tehničkih dostignuća u svoje tijelo. Ništa novo.

Puno lakše moralo bi ići naše zajedništvo. Njega je spomenuo Zvonko Milas, državni tajnik za Hrvate izvan domovine. I hvala mu na tome. Ali hrvatske državne vlasti trebale bi i djelatno pomagati te Hrvate diljem svijeta. Jedan od načina svakako bi trebao biti da pomognu Svjetski festival hrvatske književnosti. To do sada ide nekako šepavo pa je upitno hoće li se nastaviti taj hvalevrijedni pothvat.

O nama, naizgled, puno više misle oni koji stvaraju zabavu, ma što god to značilo. Razglasiše takvi po medijima da sada svoja vrata otvaraju na internetu. Možemo uživati u njihovoj glazbi do mile volje, možemo… nije mi se dalo više čitati. Ali sam pozorno pročitao da večernji molitveni program iz molitvenog središta Kraljice Mira prate milijuni preko interneta. Odlično. No, mislim se nešto, ne bi li bilo dobro pokrenuti i televiziju, tehnička dostignuća sada to omogućavaju uz mnogo manje sredstava nego prije. Kada smo pokretali radiopostaju, onda smo namjeravali čitav pothvat medija u službi Kraljice mira okruniti televizijom. Ali vremena biše kakva biše.

Korizma je, Crkva nas poziva i na post. Poslušamo li je otvorit će nam se i neki novi vidici u životu. Zaista.

Miljenko Stojić/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Raspudić: ‘Jedva čekamo da se vratimo na ustaše i partizane i da sve opet bude normalno’

Objavljeno

na

Objavio

Kako odmiče sezona korone, živci su sve tanji, lovaca u mutnom sve je više, a upitnici nad glavom se množe. Uskoro više nikome neće biti do šale pa je ovaj tjedan posljednja umjesna prilika da se osvrnemo na humor u doba koronavirusa. Fenomen zaslužuje pozornost jer je pandemija, uza sav jad, proizvela i golemo iskrenje duha.

Postoje koronaštosovi koji su globalni, ali i neki specifično naši, koje je strancu teško objasniti, poput obavijesti da će od ponedjeljka učenici iz Imotskog pratiti nastavu preko Bujice. Osnovni razlog poplave koronahumora je činjenica da je u svakodnevici tolikog broja ljudi mnoštvo neuobičajenih, bizarnih situacija. Kao u nekom izokrenutom svijetu, počevši od osnovne poruke #ostanidoma parodirane kao #ostaridoma i činjenice da se nikada tako malo od čovjeka nije tražilo za spas svijeta ili barem Domovine.

Cijeli život te dižu iz kreveta, tjeraju s kauča, prisiljavaju da nešto radiš, a sada se od tebe traži suprotno. Već legendarni meme pokazuje dvije iste fotografije muškarca kako izvaljen na kauču spava otvorenih usta. Uz jednu piše “2019.- lijeno đubre”, uz drugu “2020.- odgovoran građanin”. Na istom tragu je i misao: “Apokalipsu sam zamišljao sa zombijima, naoružan do zuba, a ne da sjedim doma i perem ruke”. Poseban žanr čini humor na temu fizičke zapuštenosti u izolaciji – muškarci su omedvjedili, žene obrasle, ukratko: “Kad završi samoizolacija, na frizera će se čekati k’o na magnetsku rezonanciju”.

Muško-ženski, posebno bračni odnosi, oduvijek su neiscrpan izvor viceva, pa kako ne bi bili u stanju kućnog pritvora u kojem se nalazi cijeli svijet. Od ranih: “Talijani moraju biti u kući, ne smiju u kafić, na utakmicu, u kino, kod prijatelja… Isto k’o i ja otkad sam se oženio”, do karikature Tisje Kljaković na kojoj muž okrenut leđima gleda kroz prozor, a žena kaže: “Cili dan je u kući, ako ovo potraje mi ćemo se poubijati”. Peti dan izolacije kaže muž ženi: “Idi se malo prošetati, ja ću ti kaznu platiti”, a najavljuje se i novi zakon – tko izdrži sa ženom 14 dana u izolaciji imat će sva prava kao razvojačeni branitelji. U prilog tome govori i sljedeći bračni dijalog: “Gdje si pošao? Na balkon. Vraćaj se, jučer si bio!”. Svijet se izokrenuo i po pitanju odnosa starih i mladih. Danas djeca brane izlazak iz kuće starcima, koji pokazuju tvrdoglav neposluh: “Rekla sam ti da ne smiješ van! A kako Ankica smije? Ne zanimaju me tuđe mame”.

Školski humor je svijet za sebe. Nekada su mu glavni junaci bili Perica, učiteljica i ravnatelj, a sad je glavni hit škola preko televizije. “Sine, zašto nisi u školi? Izgubio sam daljinski”. “Ne uključujte HRT3, navodno je kontrolni u 9!”. Ili razgovor dviju osoba 2028.: “U koju si školu išao – ja na RTL2, ja na BHT1!”

Množe se i vicevi o specifičnoj patnji određenih društvenih skupina – tako će se zadrti kladioničari otići testirati na koronu samo da čekaju neke rezultate.

Koronahumor buja i u susjedstvu: “Ide hodža s maskom, pitam ga imaš li za mene jednu, kaže – džaba ti je stavljat’, bit će ti kako je suđeno”. Oko Hercegovaca je velika dilema je li ono stvarno ravnatelj KBC-a Mostar ili je riječ o skeču u maniri nadrealista. U međuvremenu, u Posušju majka savjetuje kćeri: “Nemoj s njim imati posla, on ti radi u Njemačkoj”.

Srbi, tradicionalno, o junaštvu: “E što me majko ne rodi prije šesto i nešto godina pa da padnem kao junak na Kosovu polju, a ne da kao pizda strepim tko će kihnuti na mene”. U Crnoj Gori karantena, spiker kaže: “Ljudi, za ovo smo trenirali cijeli život”. Uz pasivni heroizam, bračne odnose u karanteni i TV-školovanje, velika inspiracija su i novi fetiši, od toaletnog papira do zaštitnih maski: “Sve se nema (novca), a maska s čepom se nosi…”

Brojni su i novi stereotipi o Kinezima i njihovim prehrambenim navikama, te o Talijanima kao friškim objektima izbjegavanja. I političari dolaze na svoje, od Macrona koji poručuje: “Izbjegavajte starije”, preko Milanovića koji kaže – “Razumijem kako vam je, i ja sam jednom imao virus na računalu”, do nostalgičnog memea: “Kolinda je rekla da će Hrvati raditi od kuće, preko interneta… Vi niste vjerovali”. Tu je i mnoštvo drugih tema, od slojevitog odnosa između Chucka Norrisa i koronavirusa do činjenice da je Hajduk već mjesec dana bez poraza. Uvrstio bih tu i sočan trač kako Krešimir Macan vlastoručno izrađuje one “dječje” crteže u kojima su Beroš i Božinović prikazani kao superheroji. Priča za sebe su filozofski uvidi poput: “Bilo je i većih problema pa ih nismo riješili”, “Tko ne umre, preživjet će”, jer “Stanje je teško, ali nije ozbiljno”. Ima i ekonomskih: “Da nismo na vrijeme uništili gospodarstvo, sada bismo imali velike gubitke”. No misao je na kraju uvijek usmjerena prema budućnosti. Ukratko, i korone i Stožera i društvene distance nam je navrh glave: “Jedva čekamo da se vratimo na ustaše i partizane i da sve opet bude normalno”.

Nino Raspudić/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari