Connect with us

Iz Svijeta

Dmitrij Guskov: Samo vojni poraz Putinovog režima može nas izbaviti od Putina

Objavljeno

-

Foto: EPA

Dmitrij Gudkov trenutno obilazi zapadnu Europu gdje razgovara s političarima i diplomatima.

Ovaj ruski opozicionar, koji je napustio zemlju prošle godine poslije dvodnevnog pritvora, kaže da je jedan od ciljeva zapadnim političarima objasniti da su neke sankcije protiv Rusije efikasne, a neke samo koriste režimu Vladimira Putina.

“Europljani moraju razumjeti da će izazvati još veći problem ako sada izoliraju Rusiju, ograde je žicom visokom šest metara i okolo iskopaju kanal s krokodilima“, kaže Gudkov za DW. “Jer, nastat će siromaštvo, raspad zemlje bi mogao biti krvav. A nuklearno oružje će ostati i nitko ne zna kuda bi rakete mogle poletjeti. To će zadavati glavobolje i Ukrajini i svima ostalima“, dodaje ovaj bivši zastupnik u ruskoj Dumi.

S druge strane, on kaže da Zapad mora nastaviti pružati svaku podršku Ukrajini. “Samo vojni poraz Putinovog režima može nas izbaviti od Putina.”

Prema njegovim riječima, djelomična mobilizacija u Rusiji ukazuje na “kaos u vojsci“. “Vodstvo nije adekvatno. Putin je zapravo stvorio takav sustav u kojem vladaju kaos i kriminal, i odsustvo iskrene motivacije“, navodi Gudkov.

Kolika je podrška Putinu?

Na pitanje koliko Rusi zbilja podržavaju napad na Ukrajinu, Gudkov kaže: “Mislim da, baš kao što se Putin pretvara da ovo nije rat nego specijalna operacija, tako se i većina ljudi pretvara da je podržava. Ali, čim budu sami primorani uzeti pušku u ruke – a to je karta u jednom pravcu – od te podrške ništa neće ostati.“

“Mislim da će se na kraju sve okončati na ulicama jer nitko ne želi ratovati za Putinove interese. Niko ne vidi smisao u ovom ratu. Osim jastrebova koji podržavaju imperiju, ali njih nema više od 10 do 12 posto u Rusiji. A i takvi su sada nezadovoljni Putinom i Ministarstvom obrane. Njima je teško oprostiti se od mita da je ruska armija druga najmoćnija na svijetu“, dodaje Gudkov.

Rusija: do deset godina zatvora za odbijanje mobilizacije, predaju, odbijanje borbe

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari