Connect with us

Iz Svijeta

Dmitrij Medvedev: Moskva u Siriji brani svoje nacionalne interese

Objavljeno

-

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva u Siriji brani svoje nacionalne interese i da joj nije stalo do toga da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ostane na čelu zemlje.

[ad id=”68099″]

“Naravno, ne borimo se za pojedine čelnike, branimo naše nacionalne interese (…)”, rekao je Medvedev u intervjuu za rusku televiziju. “Kao drugo, imamo zahtjev legitimnih sirijskih vlasti: to je osnova za naše djelovanje”, dodao je.

Dmitrij Medvedev je kazao da se Rusija u Siriji brani od prijetnje islamističkih ekstremista.

“Predsjednik Vladimir Putin je rekao: očito je da će, ako ne iskorijenimo te teroriste ondje gdje se nalaze, oni doći u Rusiju”, dodao je.

Istaknuo je da Rusiji nije stalo da sirijski predsjednik Bašar al-Asad i ubuduće vodi zemlju, dodajući da bi ga mogao naslijediti bilo koji drugi političar, samo ne Islamska država.

“Nije važno tko će voditi Siriju. Ne želimo da Islamska država vodi Siriju. To moraju biti civilizirane i legitimne vlasti. Sirijski narod odlučit će tko će voditi Siriji”, istaknuo je.

Napomenuo je ipak da Rusija trenutačno “postupa na osnovi činjenice da je Asad legitiman predsjednik”.

Rusija je 30. rujna pokrenula veliku zračnu operaciju protiv terorističkih skupina u Siriji. Medvedev je također kritizirao odluku SAD-a da ne pošalje izaslanstvo u Moskvu na razgovore o sirijskoj krizi te da ne primi rusko izaslanstvo u Washingtonu koje je on trebao predvoditi.

“Mislim da je to glupo”, rekao je. “Amerikanci su time samo pokazali svoju slabost.” Medvedev je ocijenio da je zračna operacija međunarodne koalicije predvođene SAD-om u Siriji imala “gotovo nikakav” učinak na Islamsku državu i da “samo ruska intervencija mijenja situaciju na terenu”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari