Pratite nas

Dnevno u BiH nestaje devet 
radnih mjesta

Objavljeno

na

Prema statističkim podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godi se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala na već postojećem popisu na kome je više od pola milijuna onih koji su u potrazi za poslom.

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Dok je na kraju srpnja 2012. godine među nezaposlenim bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja srpnja prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni sveučilišna diploma nije dovoljna da nađu posao, piše Večernji list.

Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa sveučilišnom diplomom raste sve brže.

Od početka prošle godine do kraja godine njihov broj povećan je za još šest tisuća osoba. Statistika, također, otkriva kako je biti žena s fakultetskom diplomom u BiH, izgleda, više mana nego prednost jer u ukupnom broju nezaposlenih žene sudjeluju s 51 posto, što znači da su u čekanju na posao manje-više izjednačene s muškarcima, među nezaposlenim s fakultetskom diplomom situacija se drastično mijenja, i to na štetu žena.

Naime, čak 65 posto nezaposlenih koji imaju visoku stručnu spremu, odnosno najmanje završeni fakultet, su žene, dok muškarci čine 35 posto. To znači da su od troje nezaposlenih sa završenim fakultetom, dvije žene, za što je teško naći logično objašnjenje.

Izgledi da trenutačno nezaposleni dođu do posla svakim danom su sve manje jer se usporedo smanjuje i broj raspoloživih radnih mjesta na kojima bi oni eventualno mogli zamijeniti one koji odlaze u mirovinu.

Kada su u pitanju radna mjesta i tu je statistika neumoljiva. Naime, na kraju prošle godine u BiH je bilo ukupno zaposleno 685 tisuća radnika, što je za 5209 radnika manje u odnosu na ranije razdoblje, što znači da je u prosjeku svakog dana u BiH nestajalo devet radnih mjesta, piše Večernji list.

Time je BiH na višestrukom gubitku jer ne samo da oni koji su do jučer radili na ovim poslovima ostaju bez izvora prihoda, već se i mladima koji su upravo završili školovanje dodatno smanjuju ionako minimalni izgledi da dođu do posla.

Naravno, na gubitku su i umirovljenici, jer se smanjenjem broja zaposlenih smanjuje i priljev novca u blagajne mirovinskih fondova dok se istodobno broj umirovljenika konstantno povećava, što neko normalnije povećanje ionako mizernih mirovina čini praktično nemogućim.

Zatvoreni krug u kome se gase i postojeća radna mjesta dok se svakodnevno povećava broj nezaposlenih, posebno mladih i obrazovanih ne vodi ničemu dobrome, ali čini se da to baš i ne zabrinjava aktualne vlasti, a ekonomski analitičari upozoravaju kako će ova godina biti jedna od najtežih za većinu građana u BiH.

Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari