Connect with us

Hrvatska

Do 2024. za Vukovar još 119,55 milijuna kuna

Objavljeno

on

Foto: Hina

Unatoč kritikama da vlasti punu pažnju Vukovaru posvećuju samo oko obljetnice njegova pada, iz Banskih dvora ističu da je kroz posljednje četiri godine napravljeno puno na revitalizaciji grada, a do 2024. za Vukovar je planirani još 119,55 milijuna kuna, piše u utorak Večernji list.

Podsjećaju, među ostalim, da je Plenkovićeva Vlada svoju prvu sjednicu u prošlom mandatu održala upravo u Vukovaru te da su u međuvremenu provedeni brojni akti koji su se odnosili na taj grad, počevši od odluke o proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Podsjećaju i da je Vlada, imajući na umu memorijalno-edukativni značaj vukovarske bolnice, vodila računa o njezinoj održivosti, zbog čega je država preuzela osnivačka prava nad ovom bolnicom, time i brigu o njezinu stabilnom financijskom poslovanju. Ističu da je u međuvremenu znatno rasla vrijednost Fonda za obnovu Vukovara, koji je 2016. godine iznosio 40 milijuna kuna, a ove godine 73,94 milijuna kuna. Fond je, navode u Vladi, za razdoblje 2021.-2024. planirao aktivnosti u korist Vukovara u iznosu 119,55 milijuna kuna.

U Vladi napominju kako su kroz prošli mandat Vukovaru darovane državne nekretnine vrijednih 99,3 milijuna kuna za izgradnju sportskih objekata i sufinancirana izgradnja komunalnog pristaništa te obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture. Podsjećaju i na poseban program s 59 projekata ukupne vrijednosti 1,44 milijarde kuna, kojim je obuhvaćena modernizacija željezničke, vodokomunalne i cestovne infrastrukture, projekti gospodarskog i socijalnog razvitka i ulaganje u Arheološki park Vučedol.

U Banskim dvorima podsjećaju i na zaključak kojim je država pokrila trošak obnove vukovarskog Vodotornja koji nije bio pokriven donacijama u iznosu do 18,5 milijuna kuna, kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Sredstva su isplaćena, a Fond je 2019. uplatio još 2 milijuna kuna za obnovu Vodotornja. Ukupna vrijednost troška obnove bila je 46 milijuna kuna.

Tvrde kako je velika pozornost posvećena i pitanju zapošljavanja na području Vukovara te navode da je mjerama aktivne politike zapošljavanja na tržište rada uključeno 2336 ljudi, a isplaćeno je 64 milijuna kuna. Za mjere socijalne politike za djecu, obitelji i starije osobe osigurano je 13,48 milijuna kuna, od čega 8,8 milijuna iz državnog proračuna. Za mjere demografske politike i programe usmjerene mladima utrošeno je 6,86 milijuna kuna.

Kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina, temi zbog koje Vlada trpi najviše kritika, podsjećaju da je u veljači 2018. osnovana posebna radna skupina Ravnateljstva policije operativnog naziva „Ovčara“.

Skupina je provela i provodi kriminalistička istraživanja na temelju kojih su razriješena 24 kaznena djela ratnih zločina. Nadležnom županijskom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljeno 11 počinitelja na štetu 233 hrvatska civila i branitelja, navode iz Banskih dvora, pri čemu ističu kaznenu prijavu za teška fizička zlostavljanja zarobljenih hrvatskih branitelja ispred hangara na Ovčari, donosi Večernji list. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari