Connect with us

Hrvatska

Do kraja ljeta u Hrvatsku uplovio 71 strani kruzer

Objavljeno

-

Foto: Hina

U hrvatske morske luke od početka godine do kraja kolovoza uplovio je 71 kruzer s ostvarena 442 putovanja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prvih osam mjeseci ove godine broj kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu veći je za 357 u odnosu na lani, a na njima je bilo gotovo 424 tisuće putnika, izvješćuje DSZ.

Kružna putovanja u prvih osam mjeseci obavio je 71 strani kruzer iz 13 zemalja. Najviše od ukupnog broja putovanja ili 119, ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama, koje slijede oni sa zastavom Malte koji su ostvarili 97 kružnih putovanja.

Pod zastavom Italije kruzeri su ostvarili 52 kružna putovanja, Paname 44, a Norveške 31. Pod zastavom Maršalovih Otoka bila su 22 kruzera, a Francuske 21.

Broj putnika na stranim brodovima za kružna putovanja u prvih osam mjeseci ove, u odnosu na isto lanjsko razdoblje veći je za 338 tisuća. Lani su zbog covida bile na snazi epidemiološke mjere koje su ograničavale kružna putovanja.

Od 442 kružna putovanja najviše ih je ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj – 45 posto i Splitsko-dalmatinskoj županiji – 31,2 posto.

Preostalih 23,8 posto ostvareno je u Zadarskoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Najviše posjeta stranih brodova za kružna putovanja bilo je u luci Dubrovnik, a slijede Split, Zadar i Hvar. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari