Pratite nas

Kronika bez cenzure

Dobar dan tugo

Objavljeno

na

Po prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti događa se da hrvatski političari spašavaju privatnu kompaniju, a opće je poznato da država treba intervenirati kada se radi o strateškim tvrtkama od značenja za Republiku Hrvatsku.

U realizaciji vlastitog cilja vidimo da su se oglušili i na savjete ustavnih stručnjaka koji su isticali da takav zakon ne može proći na Ustavnom sudu Republike Hrvatske tj. prema njihovim riječima zakon je protuustavan, jer svi pred zakonom moraju biti jednaki, a ovdje vidimo da nisu.

U suštini usvajanje Lex Agrokora pandan je usvajanju Lex Perkovića za vrijeme Milanovićeve vlade nakon što je Njemačka zatražila izručenje Josipa Perkovića zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, jer iz konteksta možemo zaključiti kako se Plenkovićeva vlada oglušila na glas struke, a hoće li nam prouzročiti novu sramotu vrijeme će pokazati.

Prisjetimo se samo sramote koju nam je priredio Zoran Milanović na međunarodnom planu usvajanjem Lex Perkovića, no nije daleko niti Andrej Plenković koji je iz Ukrajine držao lekciju Rusima, a na Malti  kako nije dobro da je Velika Britanija izašla iz EU-a kao da Britanci sami  ne znaju razloge radi kojih su izašli iz EU. Valjda jedino još Andrej ne vidi da je riječ o nadolazećem novom svjetskom poretku.

Hrvatski građani bili bi puno sretniji, a ujedno bi slavili Andreja Plenkovića da je pronašao rješenje kojim bi odblokirao 328.000 blokiranih hrvatskih građana koje je blokirala Vlada Jadranke Kosor kojoj je bio kandidat za zamjenik predsjednika HDZ-a 2012. godine. Pri kraju mandata u prosinacu 2010. godine Vlada RH u Hrvatskom saboru usvojila je Zakon o ovrhama (FINA i blokade svih računa) kojim su postali direktno odgovorni za ekonomsko uništenje milijun hrvatskih obitelji. Broj blokiranih sa 25.000 skočio je na 328.000 trajno blokiranih.

Otpisivali su se koje kakvi dugovi, spašavali koje kakvi poduzetnici prilagođavanim  zakonima bilo da je riječ o predstečajnim nagodbama ili o Lex Agrokoru, ali vidimo da nitko ne želi spasiti one radi kojih su izabrani i radi kojih služe svrsi u izvršnom tijelu. Prema riječima Blokiranih sadašnja Vlada na čelu s Plenkovićem – Petrovom odnosno HDZ-om – MOST-om je standardno nezainteresirana za rješenja Blokiranih. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je ubrzo izgubila interes nakon što je ispunila svoje ciljeve. Rješenje dogovoreno sa Tomislavom Karamarkom propalo je nakon što je on izbačen iz vlasti i opet su na početku.

Za razliku od Tomislava Karamarka koji je obećao smanjiti uvoznom lobiju 50% njihovih prihoda kako bi oživio proizvodnju poljoprivrede, te projektima poput navodnjavanja čime je imao namjeru učiniti prosperitetnu Slavoniju i Baranju u smislu novih radnih mjesta možemo zaključiti kako njegovi nasljednici o tome ne komuniciraju u javnosti niti išta čine po tom pitanju. Da su i komunicirali za pretpostaviti je da bi završilo ispod tepiha poput arbitražne presude INA – MOL ili afere dnevnice.

S jedne strane imamo kako je bivši izvršni direktor za investicije odnosno financiranje Zdravko Marić postao ministar financija Plenkovićeve vlade, a na istoj poziciji bio je i u Oreškovićevoj vladi kojeg je isti prezentirao izrazito sposobnim stručnjakom za financije do trenutka kada je skoro postao predsjednikom Vlade RH, ali nakon neslavnog preslagivanja i nezainteresiranosti MOST-a ostao je kratkih rukava.

Također, možemo primijetiti kako Andrej Plenković niti jednom trenutku nije uzeo u usta Ivicu Todorića i upitao ga pred javnosti kako je došlo do sloma koncerna, dok je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić zdušno branio Lex Todorić, a kamo li da je izašao s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom na tiskovnu konferenciju nakon izjave drugog čovjeka ruske VTB banke kao u aferi dnevnice koja je pala u zaborav. Valjda još jedino u Hrvatskoj funkcioniraju stvari po principu da se prvo pomogne prije nego li se ispita iz kojih razloga je problem nastao. Krive li pojedinci još Tomislava Karamarka da je dovukao ruski kapital ili si postavljaju pitanje preko koga bi Rusi mogli ući na hrvatsko tržište bez da o tome slikovito izvijeste javnost?

S druge strane imamo Božu Petrova koji je u sinergiji s MOST-ovim najvećim pojedinačnim donatorom Brankom Roglićem. Slučajno ili ne Mesićev prijatelj Branko Roglić vlasnik Orbica, jedne od najveće distributerske tvrtke u regiji s prihodom od 1.8 milijardi dolara među prvima je aktivirao zadužnicu kako bi Todorićev koncern otišao u stečaj, a paralelno s njime Božo Petrov podiže kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića na temelju izjave drugog čovjeka ruske VTB banke Jurija Solojeva koji je istaknuo kako dug Agrokora nije potpuno prikazan u finacijskim izvještajima.

U borbi za prestiž pametnome dosta kakva je uloga zapravo bila Bože Petrova i MOST-a u rušenju Tomislava Karamarka. Za javnost slikovito rečeno ukidaju Ured bivšeg predsjednika RH i protive se u počecima Lex Agrokoru, a u suštini igra iza paravana sasvim je nešto drugo što se može doći do spoznaje iz konteksta.

Zastupajući navedene teze možemo zaključiti kako su HDZ predvođen s Andrejom Plenkovićem i MOST na čelu s Božo Petrovom instrumenti uvoznog lobija što se najbolje vidjelo na primjeru pada Tomislava Karamarka kroz ulogu koju je imao MOST.

U cipelarenje se priključio  Stipe Mesić izjavom kako je Karamarko politički mrtvac koji to još ne razumije, reanimirao Vladimir Šeks u uzdizanju na tron Andreja Plenkovića, oporba za vrijeme čije je vladavine u doba Ivice Račana koncern napredovao, a HDZ je nakon pada Tomislava Karamarka iznjedrio kandidata kao na Konzumovim akcijama po 19.99.

Na kraju bi završio ovu kolumnu sa riječima bivše HRT-ove novinarke Helene Krmpotić:

“Sjećam se Vladimira Šeksa koji je osnovao Povjerenstvo da bi obranio nestanak pšenice iz robnih rezervi i kupnju iste od strane Ivice Todorića, sjećam se Olgice Spevec koja je namještala izvještaje Agencije za tržišno natjecanje u korist koncerna, a potom muža zaposlila tamo, sjećam se Dinka Cvitana koji je sina zaposlio u Agrokoru, sjećam se Stipe Mesića kao glavnog tajnika HDZ-a koji je uzimao donacije od njih. Nije Agrokor problem gospodo. Vi ste problem još od 1991. godine. Slika tog koncerna je slika politike i sustava koji 25 i više godina krivo vodi ovu zemlju. Što se mene tiče odgovorniji ste od Ivice Todorića za slučaj Agrokor. Potkapacitarni, pohlepni i preplaćeni za posao koji niste radili.”

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari