Connect with us

Događaji

Dobavljači iz cijele Hrvatske stigli na sastanak u Agrokor

Objavljeno

-

Veliki dobavljači Agrokora, njih četrdesetak, i vodstvo tog koncerna danas su u Zagrebu, u upravnoj zgradi Konzuma oko 11 sati započeli razgovore o situaciji u toj najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj.

Sudeći prema registarskim oznakama automobila, dobavljači su pristigli iz svih dijelova Hrvatske. Među ostalim, na razgovore su stigli i predstavnici Podravke, Vindije, Dukata, Kraša i Francka, kao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Barilović. Procjenjuje se da se potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna.

Potpredsjednica Dalić u prošli je utorak, nakon sastanka s dvadesetak dobavljača Agrokora, kazala da Vlada podržava dobavljače Agrokora u želji za otvorenijom i jasnijom komunikacijom s kompanijom i bankama, kao i u očekivanjima da budu upoznati i sudjeluju u procesima, planu restrukturiranja i planu bilo kojih drugih poslovnih promjena u koncernu

U petak je na konferenciji za novinare kazala da Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir radi pomoći važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a s ciljem očuvanja stabilnosti domaćeg gospodarstva te poručila da ta pomoć ne podrazumijeva ulazak države u vlasništvo.

Pritom je ponovila da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih poteškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenikaAgrokora u Hrvatskoj i oko 5000 kompanija-dobavljača koji posluju s Agrokorom i koji o njemu ovise.

Prijedlog zakona koji se priprema, navela je Dalić, mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa, te koja ima više od milijardu eura duga koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Prema njezinim riječima, tim zakonskim prijedlogom stvara se u suštini procedura koja u ograničenom razdoblju osiguravauvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika.

Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti zaisplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari