Pratite nas

Herceg Bosna

Dobili zeleno svjetlo: Popis stanovništva u BiH 1. Listopada

Objavljeno

na

[pullquote_left]BiH je napredovala u tehničkim pripremama za popis stanovništva te izrazila volju za daljnji rad. Međunarodna monitoring misija dala je zeleno svjetlo te će se popis održati 1. Listopada ove godine.[/pullquote_left] “Posljednjih 70 dana od sastanka održanog 22. ožujka prešli smo na intenziviranje aktivnosti i nastojanja da preuzmemo obveze i preporuke EUROSTAT-a i međunarodnih predstavnika kako bismo došli do kvalitetnijih rješenja. Predstoji obveza institucija BiH da potpuno preuzmu odgovornost, da projekt shvatimo kao neophodan, te treba podići svijest građana o njegovoj važnosti. Mogu reći da će BiH 1. Listopada ove godine krenuti u popis stanovništva”, rekao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH nakon sastanka s direktorom u EUROSTAT-a Pieterom Everaersom.

Tijekom proteklih mjeseci Upravni odbor Međunarodne monitoring misije, koji se sastoji od šest stručnjaka iz oblasti statistike, boravio je u BiH u nekoliko navrata te analizirao i ocijenio rad institucija na pripremama za popis stanovništva. Izašli su s jedinstvenim stavom i dali našoj zemlji zeleno svjetlo.

[pullquote_right]”Iako je ostvaren napredak sada slijedi rad u detaljima tehničke pripreme, koji mora biti razrađen do kraja. Vijeće Evrope i druge međunarodne institucije istakle su značaj ovog popisa te pozivam sve institucije i političke strukture da daju podršku popisu. Iz Europske unije poručen je jasan stav, a to je da je potrebno raditi na komunikacijskom aspektu, podizanju svijesti i obavještavanju građana te da su dobra saradnja i koordinacija vrlo bitne”, rekao je direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers.[/pullquote_right]

Na konferenciji za novinare nisu izneseni dodatni detalji, ali je ministar Hadžić kazao kako će svaki odgovor na popisu biti evidentiran i imati svoju šifru, a da će se u drugoj fazi sortirati.

“Ukoliko utvrdimo da su određeni odgovori u interesu građana i države BiH onda će oni biti zbrajani. Bitno je istaći da će se u drugoj fazi učiniti sve da se otkloni diskriminacija”, istakao je Hadžić, na što je Everaers dodao kako je to sve u skladu s preporukama međunarodne zajednice.

Zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Davidi i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potpisali su ugovor kojim je EU dodijelila bespovratna sredstva BiH u iznosu od 7,5 miliona eura za financiranje popisa.

“Novac će biti korišten za financiranje terenskog rada i obradu podataka u obradnim mjestima. Također, uključene su plaće svih učesnika koji će raditi na popisu i porez”, istakao je Milinović.

Prema procjenama koje su do sada urađene, popis stanovništva koji će u BiH biti izvršen nakon 21 godinu, koštat će 46 miliona KM.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Herceg Bosna

Gradina: Obilježana 26. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Gradini

Objavljeno

na

Objavio

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, 13. srpanj prije 26. godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu – polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južno hercegovačkih općina gdje se održava Sveta misa i polaganje vijenaca.

Vijence ispred križa na Gradini položili su Izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio dr. Mladen Bošković, predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih branitelja, gradonačelnik i načelnici općina i grada: Čapljina, Stolac, Neum i Ravno te izaslanstvo OS BiH.

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Iznad Duvanjskoga polja ponovno se vijori Hrvatski stijeg

Objavljeno

na

Objavio

HBZ Vijest

Nakon poduže vremenske stanke hrvatski se stijeg od danas opet ponosno vijori iznad Duvanjskoga polja, na Libu, gdje je prvi put postavljen početkom kolovoza 2015. godine, u prigodi 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije”Oluja”.

Na obnovljeni jarbol, oštećen silovitim udarima duvanjske bure, simbolično, baš poput duvanjskoga puka kojega su kroz povijest šibale tuđe vojske i druge nedaće, ali ne slomile i pokorile ponovno je podignut hrvatski stijeg koji se opet vijori.

Obnovu jarbola financirala je Ljubica Krištić a sve su, kao i do sada profesionalno odradila braća Majić iz Kongore.

Naglasili su kako su je posvetili u čast svih branitelja iz Brigade kralja Tomislava čiju smo obljetnicu obilježili prije tri dana, pišu HBZ Vijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari