Connect with us

Herceg Bosna

Dobili zeleno svjetlo: Popis stanovništva u BiH 1. Listopada

Objavljeno

-

[pullquote_left]BiH je napredovala u tehničkim pripremama za popis stanovništva te izrazila volju za daljnji rad. Međunarodna monitoring misija dala je zeleno svjetlo te će se popis održati 1. Listopada ove godine.[/pullquote_left] “Posljednjih 70 dana od sastanka održanog 22. ožujka prešli smo na intenziviranje aktivnosti i nastojanja da preuzmemo obveze i preporuke EUROSTAT-a i međunarodnih predstavnika kako bismo došli do kvalitetnijih rješenja. Predstoji obveza institucija BiH da potpuno preuzmu odgovornost, da projekt shvatimo kao neophodan, te treba podići svijest građana o njegovoj važnosti. Mogu reći da će BiH 1. Listopada ove godine krenuti u popis stanovništva”, rekao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH nakon sastanka s direktorom u EUROSTAT-a Pieterom Everaersom.

Tijekom proteklih mjeseci Upravni odbor Međunarodne monitoring misije, koji se sastoji od šest stručnjaka iz oblasti statistike, boravio je u BiH u nekoliko navrata te analizirao i ocijenio rad institucija na pripremama za popis stanovništva. Izašli su s jedinstvenim stavom i dali našoj zemlji zeleno svjetlo.

[pullquote_right]”Iako je ostvaren napredak sada slijedi rad u detaljima tehničke pripreme, koji mora biti razrađen do kraja. Vijeće Evrope i druge međunarodne institucije istakle su značaj ovog popisa te pozivam sve institucije i političke strukture da daju podršku popisu. Iz Europske unije poručen je jasan stav, a to je da je potrebno raditi na komunikacijskom aspektu, podizanju svijesti i obavještavanju građana te da su dobra saradnja i koordinacija vrlo bitne”, rekao je direktor EUROSTAT-a Pieter Everaers.[/pullquote_right]

Na konferenciji za novinare nisu izneseni dodatni detalji, ali je ministar Hadžić kazao kako će svaki odgovor na popisu biti evidentiran i imati svoju šifru, a da će se u drugoj fazi sortirati.

“Ukoliko utvrdimo da su određeni odgovori u interesu građana i države BiH onda će oni biti zbrajani. Bitno je istaći da će se u drugoj fazi učiniti sve da se otkloni diskriminacija”, istakao je Hadžić, na što je Everaers dodao kako je to sve u skladu s preporukama međunarodne zajednice.

Zamjenik šefa Delegacije EU Renzo Davidi i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović potpisali su ugovor kojim je EU dodijelila bespovratna sredstva BiH u iznosu od 7,5 miliona eura za financiranje popisa.

“Novac će biti korišten za financiranje terenskog rada i obradu podataka u obradnim mjestima. Također, uključene su plaće svih učesnika koji će raditi na popisu i porez”, istakao je Milinović.

Prema procjenama koje su do sada urađene, popis stanovništva koji će u BiH biti izvršen nakon 21 godinu, koštat će 46 miliona KM.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari