Pratite nas

Zanimljivosti

Dobra! Jeste li čuli Bandića kako ganga? (Video)

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrio je još jedan od svojih talenata, a netko je to uspio i usnimiti.

Ganga je hrvatska tradicionalna narodna pjesma. Oblik je višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Pjeva se u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, najkarakterističnijem stihu hrvatskih narodnih pjesama.

Ganga je proglašena zaštićenom kulturnom baštinom od strane hrvatskog Ministarstva kulture, te je tako ganga postala dijelom hrvatskoga zaštićenoga kulturnog naslijeđa.

Karakterizira je jednostavna melodija i snažno pjevanje. Načelno, ganga je dvopjev. Jedan vodeći glas (pjevač) govori riječi (pjeva), dok ostali u raspjevanom društvu prate pjevača, gangaju.

Vodeći pjevač, u ovom slučaju Milan bandić, obično započinje pjesmu i predvodi ostale. Ostali glasovi – gangaši – prate vodećeg pjevača svojim neodređenim glasovima, odnosno poluglasovima sličnim vokalima slogova što ih izgovara glavni pjevač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Što je lokalna transmisija virusa Covid-19

Objavljeno

na

Objavio

stock.adobe.com

U Grudama došlo do lokalne transmisije, iz Doma zdravlja pozivaju na pojačan oprez

Na području općine Grude najvjerojatnije je došlo do lokalne transmisije koronavirusa. Od posljednja tri pozitivna slučaja, dvije osobe su povezane s postojećim klasterima, dok treća osoba nije povezana.

S obzirom da se mnogi pitaju što je to Lokalna transmisija, ovom prilikom objasniti ćemo pojam lokalne transmisije virusa Covid-19:

Lokalna transmisija znači kada netko dobije npr. korona virus Covid-19, a ne zna se izvor od koga je dobio. Dakle, kad ne znamo izvor od koga je netko ‘dobio virus’, onda se kaže da je riječ o lokalnoj transmisiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Od Covida-19 se oporavila 103-godišnja Talijanka

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Žena sa sjevera Italije koja u kolovozu treba proslaviti 104. rođendan pobijedila je Covid-19 izazvan novim koronavirusom, izvijestio je talijanski list La Repubblica.

Ada Zanusso se razboljela početkom ožujka u domu za starije Maria Grazia u provinciji Biella, oko 100 kilometara zapadno od Milana.

U istom domu je 21 drugi štićenik podlegao Covidu-19, piše La Repubblica. “Netko gore je zaboravio na mene”, izjavila je Zanusso, navodi list.

Njen sin Giampiero, koji je s njom u kontaktu putem video poziva, kaže da ona “još uvijek čita bez naočala, znatiželjna je i stalno želi znati što radimo”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari