Pratite nas

Zanimljivosti

Dobra! Jeste li čuli Bandića kako ganga? (Video)

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrio je još jedan od svojih talenata, a netko je to uspio i usnimiti.

Ganga je hrvatska tradicionalna narodna pjesma. Oblik je višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Pjeva se u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, najkarakterističnijem stihu hrvatskih narodnih pjesama.

Ganga je proglašena zaštićenom kulturnom baštinom od strane hrvatskog Ministarstva kulture, te je tako ganga postala dijelom hrvatskoga zaštićenoga kulturnog naslijeđa.

Karakterizira je jednostavna melodija i snažno pjevanje. Načelno, ganga je dvopjev. Jedan vodeći glas (pjevač) govori riječi (pjeva), dok ostali u raspjevanom društvu prate pjevača, gangaju.

Vodeći pjevač, u ovom slučaju Milan bandić, obično započinje pjesmu i predvodi ostale. Ostali glasovi – gangaši – prate vodećeg pjevača svojim neodređenim glasovima, odnosno poluglasovima sličnim vokalima slogova što ih izgovara glavni pjevač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U Čapljini će i ove godine ‘gorjeti Komšić’

Objavljeno

na

Objavio

Najstarija pokladna manifestacija u BiH u organizaciji HKUD “Seljačka sloga” Trebižat – Čapljina započeta je prošlog vikenda plesom, pjesmom i recitacijama malih maškara, a nastavlja se danas karnevalskom povorkom koja polazi u 10 sati ispred Doma kulture u Trebižatu, odakle će krenuti na Sportski centar u Čapljini gdje od 14 sati slijedi Karneval Fest.

Zabavni program na Trgu kralja Tomislava počinje u 15 sati gdje je bila upriličena primopredaja gradske vlasti i podizanje karnevalske zastave. Bit će i podignuta optužnica protiv “Marka Krnjevala”.

Organizatori su istaknuli kako će poradi preuzimanja vlasti sve izvesti po taktički razrađenom planu čime su najavili kako će i ove godine figura Marka Krnjevala po svemu sudeći pripasti Željku Komšiću.

“Kao i svake godine događaji i osobe nametnu izbor lika Marka Krnjevala. Kako je svijet globalno selo u kojemu se događaji i osobe brzo smjenjuju, teško je znati tko će ponijeti titulu Krnjevala i na čija ćemo leđa svaliti teret težak 365 dana.

Sudeći prema reakcijama na lik Krnjevala iz prethodnih godina za očekivati je da će se gospodin Komšić prepoznati i u ovogodišnjem Marku Krnjevalu. Našemu Krnjevalu je 56 godina i postao je zvijezda naših prostora te je mnogima čast biti prepoznat u njegovom liku i djelu. Za očekivati je da će se u njemu prepoznati i mnogi drugi, jer za višetjednu promidžbu vrijedi se prepoznati”, rekli su nam organizatori.

Završni dio ovogodišnjih pokladnih svečanosti počet će u utorak, 25. veljače motoriziranom povorkom kroz Trebižat i Čapljinu u 12 sati. Zatim će se u 19 sati održati suđenje Marku Krnjevalu, te ples pod maskama, u Domu kulture u Trebižatu.

Na pisanja pojedinih portala o dolasku Kristine Mandarine na događaj u Čapljini organizatori u duhu karnevala poručuju kako je njihov Karneval rado posjećen te da im rado dolaze predsjednici, ministri, zvijezde veće i manje, prinčevi, princeze, pa čak i Greta Thunberg.

“S obzirom da je sezona prehlada, poznatih i nepoznatih virusa, rado ćemo ugostiti gospođicu Kristinu Mandarinu zbog njezinih već uvelike opjevanih, mandarina, a i zato što vjerujemo da će se to pozitivno odraziti i na poslovanje naše veletržnice. Organizator napominje da neće snositi odgovornost od konzumiranja Kristininih nektarina.”

Najavili su kako će u Maškarsku republiku Trebižat doći i sudionici Karneval festa iz Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Stoca i većine naselja iz Gruda i Čapljine, piše Hercegovina.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Čapljinac Vinko Ćemeraš pobjednik trećeg izdanja showa The Voice!

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Finalisti treće sezone showa The Voice Hrvatska bili su Albina Grčić, Bernarda Bobovečki, Filip Rudan i Vinko Ćemeraš. Pobjedu je na kraju odnio Vinko!

Svih četvero finalista imalo je tri nastupa.

Jednim su podsjetili kako je sve počelo, jednu su pjesmu pjevali zajedno sa svojim mentorom, a trećom izvedbom oprostili su se od gledatelja koji su ih podržavali tijekom trajanja emisije The Voice Hrvatska.

Vinko Ćemeraš iz tima Davora Gobca nastupio je četvrti večeras i pjevao je audicijsku pjesmu „Pyro“. Skromni Vinko rekao je kako i ako pobijedi ima i dalje iste ciljeve; svirati na ulici svoje autorske stvari. Prije dueta s mentoricom Filip je pohvalio Vannu i rekao kako se zaštitnički ponašala prema svakom od svojih natjecatelja. Zajedno su otpjevali Vanninu pjesmu „Loš trenutak“. Albina je s Massimom otpjevala njegovu pjesmu „Suze nam stale na put“. Bernarda je s Ivanom Dečakom pjevala pjesmu „Nama se nikud žuri“.

– Naučio sam biti opušteniji i s Gobcem stalno učiš – rekao je Vinko za mentora Gobca. Dok je Gobac rekao kako su zajedno odlično funkcionirali i bez puno priče i posebno ga je dojmilo što je Vinko tako staložen. Zajedeno su pjevali pjesmu „Pinokio“.

Vinko Ćemeraš ujedno je prvi pobjednik The Voicea jer do sada smo imali dvije pobjednice!

Ukupno je osvojio 41,94% glasova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari