Connect with us

Politika

Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja je ekološka i geostrateška ugroza

Objavljeno

-

Foto: Hina

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je u utorak kako je izgradnja zračne luke na predjelu Taleže kod Trebinja u Republici Srpskoj ekološka i geostrateška ugroza, budući da je planirana lokacija udaljena 5,5 kilometara od izvorišta rijeke Omble.

Dobroslavić je na konferenciji za medije u Dubrovniku istaknuo da je izvorište Omble glavni vodoopskrbni izvor za područje od Stona do Prevlake, a izgradnja bi utjecala i na bioraznolikost.

Naglasio je kako je projekt i geostrateški neprihvatljiv jer se kao investitor spominje Republika Srbija.
„Srbija je sa Užičkim korpusom sudjelovala u agresiji na dubrovačkom području i iza sebe ostavila spaljene Konavle, Župu dubrovačku i Dubrovačko primorje te razoren Dubrovnik. Ovaj projekt podsjeća na ta vremena. Uz to, Srbija i danas kroz puzajući projekt ‘srpskog sveta’ svojata dubrovačku književnost i kulturu, što je povijesna krivotvorina”,rekao je Dobroslavić.

Kao alternativu on vidi predio Zupci, na lokaciji koju je Republika Srpska prvotno odabrala, a potom odbacila.
„Nemamo ništa protiv da susjedi grade što god smatraju povoljnim za njihove građane, ali ne smiju ugroziti prekogranično područje. Naši stručnjaci su zaključili da izgradnja na Zupcima ne bi utjecala na izvorište Omble i druga izvorišta”, rekao je Dobroslavić.

Viša županijska savjetnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove Dijana Tomašević Rakić upozorila je kako za elaborate strateške procjene utjecaja na okoliš nisu korišteni svi dostupni podaci, već se udovoljilo investitoru.

„Prihvaćena je zona aerodroma bez traženja najbolje lokacije, nego na prijedlog investitora, tvrtke Aerodromi Srbija. Nisu procijenili utjecaj na okoliš, već uspješnost eksploatacije objekta”, rekla je Tomašević Rakić.

Ravnateljica županijske ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijana Miljas Đuračić istaknula je kako je izvorište rijeke Omble iznimno važno za bioraznolikost na europskoj razini, a šire je područje uvršteno u ekološku mrežu „NATURA 2000.”.

„Na tom području se nalazi više od 200 zaštićenih vrsta. To je jedinstven eko sustav na području dvije države, a sva bioraznolikost ovisi o vodi”, izjavila je Miljas Đuračić.
Stručnjakinja za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Branka Martinović Vuković napomenula je kako je područje najkraće europske rijeke jako zavisno od svega što se događa uzvodno, a bitne promjene u slivu su se dogodile još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

„Tada je, zbog projekata Gornji i Donji horizonti, količina vode s 36 litara u sekundi smanjena na 24 litre u sekundi. Još uvijek nemamo pravilnik o prekograničnoj procjeni utjecaja u krškim sustavima”, rekla je Martinović Vuković.
Podršku Dubrovačko-neretvanskoj županiji dalo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje će od BiH tražiti zaustavljanje projekta, a o svemu će izvijestiti i Europsku komisiju. (Hina)

Franković Vijeću ministara BiH: Zaustavite izgradnju zračne luke Trebinje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas